Spausdinti šį puslapį

Gry­ni­na­ma Uk­mer­gės mu­zie­jaus vi­zi­ja

70 me­tų su­kak­tį šį pa­va­sa­rį mi­nin­tis Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jus ju­bi­lie­jų pa­si­tin­ka su lau­kian­čio­mis per­mai­no­mis ir am­bi­cin­gais pla­nais. Pa­si­da­lin­ti at­ei­ties vi­zi­jo­mis šią sa­vai­tę ra­jo­no va­do­vai pa­kvie­tė ra­jo­no Kul­tū­ros ta­ry­bos bei ta­ry­bos Švie­ti­mo ko­mi­te­to na­rius.

 

 

Au­to­rės nuotr. Apie mu­zie­jaus at­ei­tį dis­ku­ta­vo ra­jo­no me­ras V. Pa­knys ir vi­ce­me­ras R. Ja­nic­kas.


 

 

Mu­zie­jaus pa­sta­tų pri­tai­ky­mo klau­si­mams spręs­ti yra su­da­ry­ta ir Dar­bo gru­pė. Tai pa­ska­ti­no in­ves­ti­ci­jas – 1 mln. 295 tūkst. li­tų – skir­ti bu­vu­sio „Drau­gys­tės“ ki­no te­at­ro, pri­klau­san­čio Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jui, re­konst­ruk­ci­jai.

Mu­zie­jui – ir dva­ras, ir miš­kas

Mu­zie­jaus di­rek­to­rė Vai­du­tė Sa­kol­ni­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad šiuo me­tu įstai­go­je – 14 dar­buo­to­jų. Iš jų 8 – mu­zie­ji­nin­kai. Tuo tar­pu mu­zie­jui pri­skir­ti pa­sta­tai už­ima šim­tus kvad­ra­ti­nių met­rų.

Pa­grin­di­nia­me pa­sta­te Kęs­tu­čio aikš­tė­je, už­iman­čia­me dau­giau kaip 600 kvad­ra­ti­nių met­rų, įreng­tos eks­po­zi­ci­jos, pri­ima­mi lan­ky­to­jai, ren­gia­mos pa­ro­dos. Lan­ky­to­jai ga­li ap­žiū­rė­ti ir dar vie­ną mu­zie­jaus ob­jek­tą – gais­ri­nės bokš­tą. Įstai­gos ad­mi­nist­ra­ci­ja įsi­kū­ru­si bu­vu­sio „Drau­gys­tės“ ki­no te­at­ro prie­sta­to ant­ra­me aukš­te.

Du mu­zie­jaus fi­lia­lai vei­kia kai­muo­se – Vep­riuo­se ir Užu­gi­ry­je.

Vep­rių kraš­to mu­zie­jaus ini­cia­to­rius – mo­ky­to­jas Jo­nas Žen­te­lis. Jo ini­cia­ty­va su­rink­ti au­ten­tiš­ki eks­po­na­tai. Pa­brė­žia­ma – eks­po­na­tai sa­vi­val­dy­bei ne­kai­na­vo nė li­to.

Užu­gi­ry­je – taip pat en­tu­zias­tų su­rink­ti bū­tent šio kraš­to žmo­nių bui­ty­je nau­do­ti daik­tai.

Užu­gi­ry­je Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jui pri­klau­so vi­sas sta­ti­nių kom­plek­sas: pre­zi­den­to An­ta­no Sme­to­nos gim­ti­nės na­mo pa­ma­tai, mo­kyk­la, ku­rią kraš­tui pa­do­va­no­jo A. Sme­to­na, Užu­lė­nio ka­pi­nai­tės bei pre­zi­den­to va­sa­ros re­zi­den­ci­ja – Užu­gi­rio dva­ras su že­me. Jos yra 80 hek­ta­rų, iš ku­rių 10 – miš­ko.

Mu­zie­jaus pla­nuo­se – at­sta­ty­ti gim­tą­jį A. Sme­to­nos na­mą, įreng­ti ten eks­po­zi­ci­ją.

Da­bar jau ne­be­vei­kian­čio­je mo­kyk­lo­je no­ri­ma įreng­ti prieš­ka­rio lai­kus me­nan­čias kla­ses, eks­kur­san­tams ves­ti edu­ka­ci­nes čia jau tra­di­ci­nes „Li­no ke­lio“, „Duo­nos ke­lio“ pa­mo­kas. Prie mo­kyk­los net no­ri­ma įreng­ti dar­žą...

At­gai­vins par­ti­za­nų ta­kus

Pa­tys ar­ti­miau­si pla­nai su­si­ję su šie­met baig­tu res­tau­ruo­ti dva­ru. Čia gy­ve­ni­mas smar­kiau te­kė­ti tu­ri pra­dė­ti jau ne­tru­kus. Ga­lės vyk­ti kon­fe­ren­ci­jos, no­rin­tie­ji ap­žiū­rės pre­zi­den­to dar­bo ka­bi­ne­tą, mie­ga­mą­jį, pre­zi­den­tie­nės So­fi­jos kam­ba­rį, nuo­trau­kas.

Pra­mo­gos pla­nuo­ja­mos ir mo­ki­niams, ir su­au­gu­sie­siems. Sva­jo­ja­ma apie žir­gy­ną, ku­ria­me gy­dy­mo tiks­lais ga­lė­tų jo­di­nė­ti ir ne­įga­lie­ji. At­ei­ty­je no­ri­ma res­tau­ruo­ti pir­tį, jo­je tu­ris­tai ga­lė­tų ga­rin­tis ir gai­vin­tis žo­le­lių ar­ba­to­mis, po mau­dy­nių plau­kio­ti plaus­tu...

Am­bi­cin­gi ir pla­nai, su­si­ję su miš­ko pa­nau­do­ji­mu tu­riz­mui. Gal­vo­ja­ma ja­me įreng­ti par­ti­za­nų bun­ke­rius, prie ku­rių ga­lė­tų va­ka­ro­ti jau­ni­mas. No­ri­ma tu­ris­tus vi­lio­ti sig­na­ta­rų gi­rai­te, Sme­to­nie­nės rie­šu­tų alė­ja ir net bi­ty­nu.

Prie­sta­tą pla­nuo­ja griau­ti

Be­veik prieš de­šimt­me­tį mu­zie­jui bu­vo pri­skir­tas ir dar vie­nas pa­sta­tas – bu­vęs „Drau­gys­tės“ ki­no te­at­ras, už­iman­tis 800 kvad­ra­ti­nių met­rų.

Uk­mer­gė jau se­niai lau­kė fi­nan­sa­vi­mo pa­reng­tiems šio pa­sta­to re­no­va­vi­mo pro­jek­tams. Pa­ga­liau šie­met pi­ni­gų su­lauk­ta. Ži­no­ma, su­ma, ly­gi­nant su pla­nuo­ja­mais nu­veik­ti dar­bais, yra ne­di­de­lė. Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jos skir­tas mi­li­jo­nas bus pa­nau­do­tas pro­jek­ta­vi­mo dar­bams ir fa­sa­do re­mon­tui.

Ti­ki­ma, kad pro­jek­tas bus tęs­ti­nis. Jau nu­ma­ty­ta, ku­rio­se erd­vė­se bus įreng­tos eks­po­zi­ci­jos, kas vyks di­džiu­liuo­se rū­siuo­se ir erd­via­me bal­ko­ne, kur bus ren­gia­mos edu­ka­ci­nės pa­mo­kos.

Tie­sa, mu­zie­jaus lau­kia ne tik sta­ty­bų, bet ir grio­vi­mo dar­bai. Jau be­veik ga­lu­ti­nai pri­ei­ta prie iš­va­dos, jog teks griau­ti prie­sta­tą, ku­rio ant­ra­me aukš­te da­bar Uk­mer­gės mu­zie­ji­nin­kai įsi­ren­gę dar­bo ka­bi­ne­tus. To prie­žas­tis – ava­ri­niu ta­pęs sta­ti­nio pir­mas aukš­tas. Eks­per­tai nu­sta­tė, kad jo pri­tai­ky­ti pa­tal­poms ne­įma­no­ma, nes dėl sta­ty­bų bro­ko nuo­lat šlam­pan­čias sie­nas su­nio­ko­jo pe­lė­sis. Esą ap­skai­čiuo­ta – re­no­vuo­ti sta­ti­nio ne­ap­si­mo­ka.

Kur glau­sis mu­zie­ji­nin­kai – ne­ži­nia

V. Sa­kol­ni­kie­nė pa­si­džiau­gė dar vie­no­mis pa­tal­po­mis, ku­rio­mis įstai­ga nau­do­ja­si, – Ge­di­mi­no g. 11, skir­to­mis mu­zie­jaus sau­gyk­loms. Eks­po­na­tai pa­ga­liau tu­ri tin­ka­mas lai­ky­mo są­ly­gas. Il­gai jie bu­vo lai­ky­ti tam vi­sai ne­tin­ka­mo­se drėg­nuo­se rū­siuo­se po pa­grin­di­niu mu­zie­jaus pa­sta­tau. Šiuo me­tu mu­zie­jus tu­ri per 45 000 eks­po­na­tų, o mu­zie­jų per me­tus ap­lan­ko 8000 lan­ky­to­jų.

Nors dėl eks­po­na­tų da­bar ra­mu, di­rek­to­rei ne­ra­mu dėl kit­ko – kur teks pa­si­dė­ti pa­tiems šios įstai­gos dar­buo­to­jams. Il­gą lai­ką ken­tę pra­stas dar­bo są­ly­gas pa­ly­gin­ti ne­se­niai jie įsi­kraus­tė į da­bar­ti­nius ka­bi­ne­tus, o čia vėl gal­vo­ja­ma apie prie­sta­to, ku­ria­me jie dir­ba, grio­vi­mą...

Kol kas dar ne­nu­tar­ta, kur kraus­ty­sis mu­zie­ji­nin­kai. Nuo­gąs­tau­ja­ma, kad, nors ir erd­via­me, „Drau­gys­tės“ pa­sta­te vie­tos jų ka­bi­ne­tams ga­li ne­už­tek­ti. Di­rek­to­rė no­rė­tų, kad ad­mi­nist­ra­ci­ja įsi­kur­tų da­bar­ti­nia­me mu­zie­jaus pa­sta­te, bet ra­jo­no va­do­vai pla­nuo­ja šį sta­ti­nį pa­nau­do­ti sa­voms reik­mėms.

De­rins su ver­slu

Ra­jo­no me­ras Vy­das Pa­knys ir vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas pri­sta­tė vi­zi­ją, kaip A. Sme­to­nos dva­ro is­to­ri­nė, kul­tū­ri­nė, švie­čia­mo­ji vi­zi­ja bus de­ri­na­ma su ver­slu.

Kad dva­ras tap­tų gy­vy­biš­ku trau­kos ob­jek­tu, ja­me bū­ti­na teik­ti mai­ti­ni­mo, ap­gy­ven­di­ni­mo pa­slau­gas. Ma­no­ma iš 27 dva­ro te­ri­to­ri­jo­je esan­čių sta­ti­nių maž­daug 20 iš­nuo­mo­ti.

„Tai tik ke­lio pra­džia, re­zul­ta­tas lau­kia at­ei­ty­je“, – apie su­ma­ny­mo per­spek­ty­vas kal­bė­jo ra­jo­no va­do­vai.

V. Pa­knys pa­brė­žė, jog idė­jos bus įgy­ven­din­tos, jei su ver­slu pa­vyks su­de­rin­ti sa­vo no­rus, veiks­mus ir ga­li­my­bes. Nes ver­slo sie­kiu vi­sa­da iš­liks pi­ni­gai, o mu­zie­jaus – is­to­ri­ja.

At­si­gręš į so­viet­me­tį?

Kal­bė­da­mi apie ki­to mu­zie­jaus ob­jek­to – „Drau­gys­tės“ – pri­tai­ky­mą, su­si­rin­ku­sie­ji ak­cen­ta­vo ge­rų idė­jų svar­bą. Ke­ti­na­ma skelb­ti idė­jų kon­kur­są ir lauk­ti pa­siū­ly­mų, kaip su­tvar­ky­ti prie­šais sta­ti­nį esan­čią erd­vę. Jau da­bar su­ma­ny­mų yra įvai­rių.

Dėl to, kad „Drau­gys­tė­je“ įsi­kurs mu­zie­jus ir ra­jo­no rep­re­zen­ta­ci­nė erd­vė, dis­ku­tuo­ti, pa­sak V. Pa­knio, jau ne­ver­ta: lė­šos skir­tos bū­tent šiam pro­jek­tui. Ki­ta ver­tus, pa­sta­tas – pa­vel­do ob­jek­tas, anaip­tol ne kiek­vie­nam ver­slui jį bu­tų bu­vę įma­no­ma pri­tai­ky­ti, nes yra tam tik­ri ap­ri­bo­ji­mai.

Po­sė­dy­je taip pat dis­ku­tuo­ta, ko­kia kryp­ti­mi at­ei­ty­je suks Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jus. Vie­na iš idė­jų – so­viet­me­čio mu­zie­jus, ko­kio Lie­tu­vo­je dar nė­ra. Ja­me ga­lė­tų bū­ti eks­po­nuo­ja­mi 1945–1990 me­tais bui­ty­je ir gy­ve­ni­me nau­do­ti daik­tai. Be­je, šią pa­krai­pą dik­tuo­ja ir pats so­viet­me­čio lai­kų sta­ti­nys.

Jau da­bar svars­to­ma, kaip rei­kės pa­va­din­ti nau­jo­je vie­to­je įsi­kū­ru­sį mu­zie­jų: Ro­tu­še, Vil­kmer­gės rū­mais, Mies­to rū­mais, o gal Uk­mer­gės mu­zie­ju­mi „Drau­gys­tė“?

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

2014-03-28-1 straipsnio 2 nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Mu­zie­jui pri­klau­so „Drau­gys­tė“...


 

2014-03-28-1 straipsnio 3 nuotr

Mu­zie­jaus di­rek­to­rė V. Sa­kol­ni­kie­nė.


 

2014-03-28-1 straipsnio 4 nuotr

...ir Užu­gi­rio dva­ras.


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)