Spausdinti šį puslapį

Karš­tis ir saus­ra bau­gi­na miš­kų gais­rais

Dėl gais­rų pa­vo­jaus Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja ra­gi­na ša­lies sa­vi­val­dy­bes ap­ri­bo­ti lan­ky­mą­si miš­kuo­se. Įspė­ja­ma, kad dėl karš­tų ir sau­sų orų miš­kuo­se pa­dė­tis yra grės­min­ga.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Nuo Grau­žie­čių kal­no miš­kus ste­bi ka­me­ra.


 

Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bė miš­kuo­se lan­ky­tis dar ne­už­drau­dė, ta­čiau miš­ki­nin­kai aky­lai ste­bi me­te­o­ro­lo­gų kas­dien skel­bia­mus gais­rin­gu­mo duo­me­nis.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­ko­sau­gos ir vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus vy­res­ny­sis spe­cia­lis­tas Val­das Ra­ba­zaus­kas sa­ko, kad pir­miau­sia pa­vo­jaus sig­na­lo lau­kia­ma iš miš­ki­nin­kų ir tik tuo­met svars­to­ma, ar ri­bo­ti lan­ky­mą­si miš­kuo­se.

„Ra­jo­ne dau­giau­sia yra urė­di­jos miš­kų, jie ge­riau­siai ži­no si­tu­a­ci­ją. Jei ji bū­na grės­min­ga, sa­vi­val­dy­bė iš­lei­džia įsa­ky­mą dėl lan­ky­mo­si miš­kuo­se ap­ri­bo­ji­mo“, – sa­ko spe­cia­lis­tas.

Pa­sak Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jos urė­do Vi­gan­to Krau­ja­lio, kaip tik šis klau­si­mas da­bar urė­di­jo­je pats „karš­čiau­sias“.

Anot jo, kiek­vie­nais me­tais va­sa­rą bū­na toks lai­ko­tar­pis, kai la­biau­siai ne­ra­mi­na gais­rų pa­vo­jus.

Gais­rų pre­ven­ci­ja urė­di­jo­je ap­ta­ria­ma kiek­vie­ną die­ną, ste­bi­mi me­te­o­ro­lo­gų pa­teik­ti duo­me­nys apie gais­rin­gu­mą vi­so­se ša­lies sa­vi­val­dy­bė­se.

Uk­mer­gės ra­jo­no miš­kuo­se šiuo me­tu nu­sta­ty­tas tre­čios kla­sės gais­rin­gu­mas iš pen­kių ga­li­mų. Pa­gal šiuos duo­me­nis, di­džiau­sias gais­rin­gu­mo ro­dik­lis Lie­tu­vo­je da­bar – Prie­nų ra­jo­no miš­kuo­se – pa­sie­kė ket­vir­tą kla­sę

V. Krau­ja­lis sa­ko, kad daž­niau­siai pa­vo­jaus var­pais skam­bi­na­ma tuo­met, kai pa­sie­kia­ma bū­tent ket­vir­ta gais­rin­gu­mo kla­sė.

Tai, anot urė­do, ne­reiš­kia, kad gy­ven­to­jai ne­ga­li pa­si­ro­dy­ti miš­ke, ta­čiau po­il­siau­to­jams griež­tai drau­džia­ma čia kū­ren­ti lau­žus, rū­ky­ti. Apie tai bū­na pa­skel­bia­ma spau­do­je, iš­ka­bi­na­mi įspė­ja­mie­ji žen­klai bei pla­ka­tai prie įva­žia­vi­mo į miš­ką.

Esant eks­tre­ma­liai si­tu­a­ci­jai miš­kuo­se, at­krei­pia­mas dė­me­sys ir į vyk­do­mą ga­my­bą – miš­ko kir­tė­jai per­spė­ja­mi, kad lai­ky­tų­si ypa­tin­gų at­sar­gu­mo prie­mo­nių. Dar­bai ri­zi­kin­gu lai­ko­tar­piu tu­rė­tų bū­ti ne to­kie in­ten­sy­vūs.

Uk­mer­gės miš­kų urė­di­ja yra įsi­ren­gu­si tris ste­bė­ji­mo ka­me­ras. Per­spė­ji­mo apie gais­rą sig­na­lai per­duo­da­mi į urė­di­jo­je esan­tį pul­tą.

Dvi ste­bė­ji­mo ka­me­ros yra Šir­vin­tų ra­jo­no te­ri­to­ri­jo­je, vie­na – mū­sų ra­jo­ne Grau­žie­čių kai­me esan­čia­me mo­bi­lio­jo ry­šio ope­ra­to­riaus „Om­ni­tel“ bokš­te. Ste­bė­ji­mo ka­me­ra „ma­to“ 15–20 ki­lo­met­rų spin­du­liu, pri­klau­so­mai nuo oro są­ly­gų. Šie­met Uk­mer­gės ra­jo­no miš­kuo­se ka­me­ros už­fik­sa­vo du gais­rus.

Anot pa­šne­ko­vo, joms vie­tos pa­rink­tos pa­gal spe­cia­lis­tų re­ko­men­da­ci­jas, at­si­žvel­giant į miš­kų de­ga­mu­mo laips­nį. Pu­šy­nai pa­ten­ka į ri­zi­kin­giau­sių­jų vie­tų są­ra­šą – grei­čiau­siai iš­sau­sė­ja jų miš­ko pa­klo­tė, be to, la­biau­siai mėgs­ta ir po­il­siau­to­jai.

Uk­mer­gės ra­jo­ne to­kios vie­tos yra pa­lei Šven­to­sios upę. Pa­ly­gin­ti su drėg­nais Tau­jė­nų miš­kais, čia kur kas di­des­nė gais­rų ri­zi­ka.

Už prieš­gais­ri­nių rei­ka­la­vi­mų ne­si­lai­ky­mą, lau­ža­vie­čių įsi­ren­gi­mą tam spe­cia­liai ne­pri­tai­ky­to­se vie­to­se pi­lie­čiams gre­sia bau­da nuo 100 iki 200 li­tų. Jei nuo lau­žo įsi­plies­kia gais­ras, ant jo kep­ti keps­niai po­il­siau­to­jams ga­li bū­ti la­bai bran­gūs – bau­dos net tūks­tan­ti­nės.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)