Spausdinti šį puslapį

Kai vairuotojai – patys sau policininkai

Ga­li­my­bė pa­tiems pil­dy­ti eis­mo įvy­kių de­kla­ra­ci­jas ir ne­be­kvies­ti po­li­ci­jos pa­lan­kes­nė vai­ruo­to­jams bei pa­leng­vi­no pa­rei­gū­nų dar­bą. Ta­čiau be jų net ir ne­su­dė­tin­gais at­ve­jais eis­mo da­ly­viai iš­si­ver­čian­tys ne vi­sa­da.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Slidus kelias didina avarijų tikimybę.


 

Prieš ku­rį lai­ką su­pap­ras­tin­ta ava­ri­jų re­gist­ra­vi­mo tvar­ka, kai į tam tik­rus įvy­kius ne­be­rei­kia kiš­tis po­li­ci­jai, vai­ruo­to­jams pa­to­ges­nė. „Ši­taip žmo­nėms bu­vo pa­lik­ta tei­sė tar­pu­sa­vy iš­si­spręs­ti dėl at­sa­ko­my­bės. Po­li­ci­jos ne­rei­kia kvies­ti, jei tai – pa­pras­tas eis­mo įvy­kis, ne­nu­ken­tė­jo žmo­nės ir abu jo da­ly­viai su­tin­ka, ku­ris pri­si­ims kal­tę“, – aiš­ki­na Ne­ri­jus Bu­tė­nas, ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Vie­šo­sios po­li­ci­jos sky­riaus Ke­lių po­li­ci­jos po­sky­rio vir­ši­nin­kas.

Vis dėl­to ne­sklan­du­mų kar­tais vis tiek ne­iš­ven­gia­ma, tad ten­ka pa­si­telk­ti pa­rei­gū­nus. Daž­niau­siai, anot jo, – kai ne­su­ta­ria­ma dėl eis­mo įvy­kio ap­lin­ky­bių, ne­aiš­ku, kas kal­tas, nė vie­nas ne­no­ri su­tik­ti.

„Jei­gu esam iš­kvies­ti į įvy­kio vie­tą, jį for­mi­nam, nors pas­kui vai­ruo­to­jams jau ir aiš­ku vis­kas. Iš­si­aiš­ki­nam ap­lin­ky­bes, nu­sta­to­mas kal­ti­nin­kas ir jam su­ra­šo­mas pro­to­ko­las“, – sa­ko N. Bu­tė­nas.

Pa­rei­gū­no tei­gi­mu, ne­su­dė­tin­gi eis­mo įvy­kiai, ša­lims ne­su­ta­riant, at­ima ne tik daug lai­ko: „Jei­gu nu­ti­ko kur nors ra­jo­no pa­kraš­ty, rei­kia va­žiuo­ti ir eik­vo­ti ku­rą vien tik tam, kad pa­tar­tu­me, ku­ris kal­tas... Pa­ty­ręs pa­rei­gū­nas, for­min­da­mas eis­mo įvy­kį, už­trun­ka va­lan­dą. O jei­gu per die­ną ke­tu­ri to­kie įvy­kiai?“ Sa­ko, jog vai­ruo­to­jams su­si­tvar­kant pa­tiems, lie­ka dau­giau lai­ko ki­tiems Ke­lių eis­mo tai­syk­lių pa­žei­di­mams ir vie­šo­sios tvar­kos už­tik­ri­ni­mui.

Iki įsi­ga­lint nau­ja­jai tvar­kai 2008-ai­siais, mū­sų ra­jo­ne per me­tus bū­da­vo už­re­gist­ruo­ja­ma apie 900 tech­ni­nių eis­mo įvy­kių. Da­bar jų, anot vir­ši­nin­ko, – ko­ne ke­tur­gu­bai ma­žiau: „Jei­gu to­kių eis­mo įvy­kių da­ly­viai su­si­ta­ria vie­toj, tai už­si­pil­do sche­mas ir iš­si­skirs­to. Po­li­ci­ja apie to­kius įvy­kius net ne­su­ži­no.“

Už­pil­dy­ta eis­mo įvy­kio de­kla­ra­ci­ja pa­tei­kia­ma ne po­li­ci­jai, o drau­di­mo ben­dro­vei. „Ta­čiau ne vi­si vai­ruo­to­jai ži­no, kad spe­cia­lus jos blan­kas ne­bū­ti­nas. Jei­gu ne­tu­ri, už­ten­ka ant bal­to la­po nu­si­brai­žy­ti sche­mą“, – ko­men­ta­vo N. Bu­tė­nas.

Ke­lių eis­mo tai­syk­lė­se aiš­ki­na­ma, kad eis­mo įvy­kio ap­lin­ky­bės ga­li bū­ti ap­ra­šo­mos ir jo sche­ma nu­brai­žo­ma ant šva­raus po­pie­riaus la­po, ku­ria­me nu­ro­do­mi su įvy­kiu su­si­ję eis­mo da­ly­viai, trans­por­to prie­mo­nės, eis­mo įvy­kio liu­di­nin­kai. Vis­kas pa­tvir­ti­na­ma su eis­mo įvy­kiu su­si­ju­sių da­ly­vių pa­ra­šais.

Tuo­met vyks­ta­ma į drau­di­mo ben­dro­vę. Bū­tent jos ir da­li­jan­čios mi­nė­tų de­kla­ra­ci­jų blan­kus, ku­rie iš­duo­da­mi, ap­si­drau­dus au­to­mo­bi­lį.

Tie­sa, pa­rei­gū­nai ne­sle­pia, jog bū­na pik­tnau­džia­vi­mo to­kia eis­mo įvy­kių re­gist­ra­vi­mo tvar­ka at­ve­jų. Pa­vyz­džiui, ne­blai­viam vai­ruo­to­jui ne­kvie­čia­ma po­li­ci­ja, jei su­si­ta­ria­ma dėl at­ly­gio.

Autorė: Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)