Spausdinti šį puslapį

Pranešimų laukiama ir pasitikėjimo telefonu

Į ko­vą su pik­tnau­džiau­jan­čiais so­cia­li­nių pa­šal­pų ga­vė­jais Uk­mer­gė­je pa­si­telk­ta ir nau­ja pa­si­ti­kė­ji­mo te­le­fo­no li­ni­ja. Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės in­ter­ne­ti­nia­me tin­kla­py­je pa­skel­bus pa­si­ti­kė­ji­mo te­le­fo­no nu­me­rį, ti­ki­ma­si su­lauk­ti dau­giau gy­ven­to­jų skun­dų.

 

Nuo me­tų pra­džios įsi­ga­lio­jo įsta­ty­mas, pa­gal ku­rį pi­ni­gi­nę pa­ra­mą gy­ven­to­jams sa­vi­val­dy­bės pri­va­lo skir­ti iš sa­vo biu­dže­to. Kad so­cia­li­nė pa­šal­pa pa­siek­tų tik tuos, ku­riems jos iš tik­rų­jų rei­kia, ne­bū­tų pik­tnau­džia­vi­mų, val­di­nin­kai griež­ti­na pa­ra­mos ga­vi­mo tvar­ką.

Ra­jo­no ta­ry­ba sau­sio mė­ne­sį pa­tvir­ti­no tvar­ką, pa­gal ku­rią bus ski­ria­ma so­cia­li­nė pa­ra­ma. Ma­no­ma, kad prie­mo­nių kom­plek­sas, ku­rį ke­ti­na­ma pri­tai­ky­ti, pa­dės su­tau­py­ti apie po­rą mi­li­jo­nų li­tų.

Vie­nas iš bū­dų, skel­bian­tis ka­rą ban­dan­tie­siems per­gud­rau­ti pa­šal­pas ski­rian­čius spe­cia­lis­tus, – įtar­ti­nų at­ve­jų tik­ri­ni­mas. Lau­kia­ma ir pi­lie­tiš­kai nu­si­tei­ku­sių uk­mer­giš­kių pa­gal­bos.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja Val­do­nė Gi­nai­tie­nė sa­ko, kad gy­ven­to­jų dė­ka iš­aiš­kin­tas jau ne vie­nas ne­są­ži­nin­gas pa­šal­pos pra­šy­to­jas ir ga­vė­jas.

Daž­nai nau­din­gą in­for­ma­ci­ją ži­nan­tys žmo­nės ma­no, kad pra­neš­ti sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jams ga­li­ma tik at­ėjus į sa­vi­val­dy­bę ar­ba raš­tu. Dau­ge­lis abe­jo­ja, kad į jų ano­ni­mi­nį skam­bu­tį bus su­re­a­guo­ta.

V. Gi­nai­tie­nė sa­ko, kad be­veik kas sa­vai­tę su­lau­kia­ma gy­ven­to­jų skam­bu­čių, ku­riais in­for­muo­ja­ma apie pik­tnau­džiau­jan­čius pa­šal­pų ga­vė­jus.

Sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai re­a­guo­ja į vi­sus, net ir ano­ni­mi­nius, pra­ne­ši­mus. Lan­ko­ma­si pas pa­ra­mos ga­vė­jus, tik­ri­na­ma, ar ji yra mo­ka­ma tiks­lin­gai.

Ne­nei­gia gud­ra­vę

Šie­met re­mian­tis aky­lų kai­my­nų pa­ste­bė­ji­mais, iš­aiš­kin­ti ke­tu­ri pik­tnau­džia­vi­mo at­ve­jai.

Sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jai iš prak­ti­kos ži­no, jog ne­re­tai pa­si­tai­ko, kai pra­šan­tie­ji pa­ra­mos pik­tnau­džiau­ja ja, sle­pia sa­vo ar ki­tų šei­mos na­rių pa­ja­mas.

Ne­se­niai gau­tas sig­na­las, kad nuo­sa­vą būs­tą tu­rin­tis ir pa­šal­pą už šil­dy­mą gau­nan­tis vy­riš­kis sa­vo bu­te ne­be­gy­ve­na. Mo­te­ris, pas ku­rią jis per­si­kraus­tė, taip pat gau­na pa­ra­mą. Ap­si­lan­kius tik­rin­to­jams, žmo­nės ne­nei­gė gud­ra­vę ir nu­spren­dė vie­no bu­to at­si­kra­ty­ti ir de­kla­ruo­ti ben­dras pa­ja­mas. 

Ki­ta dau­gia­bu­ty­je gy­ve­nan­ti mo­te­ris įsi­gud­ri­no per­si­kraus­ty­ti pas se­se­rį, o bu­tą, ku­rio šil­dy­mui gau­na pa­ra­mą, iš­nuo­mo­jo. Apie tai taip pat bu­vo pra­neš­ta te­le­fo­nu.

Pa­si­tvir­ti­na ne vi­si

Tie­sa, ne vi­si pra­ne­ši­mai pa­si­tvir­ti­na. Pa­šne­ko­vė sa­ko, kad pa­si­tai­ko ir to­kių at­ve­jų, kuo­met ap­skun­džia­mi pa­ra­mą gau­nan­tys tei­sė­tai ar­ba jos nė ne­pra­šę žmo­nės.

Pa­sak V. Gi­nai­tie­nės, nepaisant ne­pa­si­tei­si­nan­čios in­for­ma­ci­jos, pa­ra­mos ga­vė­jai bus ir to­liau tik­ri­na­mi. So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus spe­cia­lis­tams tal­ki­na So­cia­li­nių rei­ka­lų ko­mi­si­jos.

Šie­met į pa­gal­bą ke­ti­na­ma pa­si­telk­ti dau­giau kai­mo ben­druo­me­nės na­rių, mo­kyk­lų, se­niū­ni­jų dar­buo­to­jų, se­niū­nai­čių.

Ati­dirb­ti rei­kės kas mė­ne­sį

Šiuo me­tu Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės są­ra­šuo­se yra 3175 so­cia­li­nės pa­ra­mos ga­vė­jai. Ją gau­na 1744 šei­mos. Per­nai jiems bu­vo iš­mo­kė­ta be­veik 8 mi­li­jo­nai li­tų.

Nuo šių me­tų gau­nan­tie­ji pi­ni­gi­nę pa­ra­mą bus kas mė­ne­sį nu­krei­pia­mi at­lik­ti vi­suo­me­nei nau­din­gų dar­bų.

Gau­nan­tie­siems iki 350 li­tų pa­ra­mą rei­kės dirb­ti 24, nuo 350 iki 700 li­tų – 32, dau­giau kaip 700 li­tų – 40 va­lan­dų kiek­vie­ną mė­ne­sį.

Kad pi­ni­gi­nė pa­ra­ma bū­tų ski­ria­ma tik tiems žmo­nėms, ku­riems jos tik­rai rei­kia, sa­vi­val­dy­bė­je įdieg­tas pa­si­ti­kė­ji­mo te­le­fo­nas: 8 800 55551. Juo gy­ven­to­jai ga­li skam­bin­ti ne­mo­ka­mai.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)