Spausdinti šį puslapį

Bėdas politikams išsakė šešuoliškiai

Jei norite gyventi pramonine veikla neužterštame krašte, turinčiame unikalią bažnyčią ir mažą nusikalstamumo lygį, tinkama vieta būtų Šešuolių seniūnija. Praėjusią savaitę šiame krašte lankėsi gausus būrys rajono tarybos narių, savivaldybės skyrių vadovų.

 

Autorės nuotr. Išvažiuojamojo posėdžio dalyviai Šešuoliuose.


 

Čia vyko išvažiuojamasis rajono tarybos posėdis.

Šešuolių seniūnija – viena iš mažiausių mūsų rajone. Ji užima 10000 hektarų plotą ir neturi nė 900 gyventojų. Dvi didžiausios gyvenvietės – Liaušiai ir Šešuoliai. Seniūnija yra įsikūrusi Liaušiuose, kurie nuo Ukmergės centro nutolę 15 kilometrų.

Seniūnijoje veikia vos penkios, daugiausiai medienos perdirbimu, malkų gamyba užsiimančios, įmonės, paštas, Liaušių ir Šešuolių bibliotekos ir medicinos punktai, didesniuose miesteliuose – parduotuvės.

Šešuolių seniūnė Jolanta Lukšienė pasakojo, jog įvairias problemas spręsti padeda trys visuomeniniais pagrindais dirbantys seniūnaičiai, bendruomenės pirmininkas.

Mokyklos ateitis – liūdna

Pirmiausiai išvažiuojamojo posėdžio dalyviai aplankė vienintelę seniūnijos mokyklą – „Šilo“ pagrindinės mokyklos Šešuolių progimnazijos skyrių.

Mokyklos direktorius Leonas Žuklys apgailestavo, kad skyriaus ateitis liūdna. Šiuo metu čia mokosi 22 vaikai. Tačiau jų kasmet mažėja ir dar po poros metų liks vos keliolika. Tokiu atveju mokinio krepšelio lėšų ugdymo įstaigai išlaikyti nepakaks – iš savivaldybės biudžeto reikia papildomų 100 000 litų. Pasak direktoriaus, bendruomenė nusiteikusi išlaikyti mokyklą, tačiau dabartinė situacija byloja, jog tai padaryti vargu ar pavyks.

Tam pritarė ir savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė. Pasak jos, išlaikyti mažytę mokyklėlę – pernelyg didelė našta savivaldybei. Vidutinis mokinio krepšelio dydis mūsų rajone 3500 litų, o šiame skyriuje – 7000 litų.

Atnaujino bažnyčią

Kita stotelė, kurioje apsilankė posėdžio dalyviai, – Šešuolių šv. Juozapo bažnyčia.

Aštuonerius metus čia dirbantis klebonas Juozapas Dabravolskis per palyginti trumpą tarnystės laiką neatpažįstamai pakeitė šios šventovės vidų.

Atnaujino pagrindinį altorių, medines sienas šalia pagrindinio įėjimo, vitražus, bažnyčios vartus.

Klebonas su užsidegimu pasakojo apie statulas, paveikslus, kuriuos pavyko prikelti naujam gyvenimui, bei apie šį darbą atlikusius žmones. Klebonas mano, kad 1740 metais statyta bažnyčia, kurios jokių pirminių dokumentų aptikti nepavyko, buvusi labai turtinga.

Per metus – 11 nusikaltimų

Šešuolių kultūros namuose vyko susitikimas su vietos bendruomene. Svarbesnes problemas išdėstė seniūnė J. Lukšienė.

Skaudžiausios iš jų – prasti keliai, išlūžinėjęs asfaltas pagrindinėse Šešuolių ir Liaušių gatvėse.

Pasak seniūnės, gaunama gyventojų nusiskundimų dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą: poilsiautojai atvyksta tik savaitgaliais ir nenori mokėti rinkliavos už visus metus. Bėdų kelia ir palaidi šunys.

Rimtos problemos – nuotekų tvarkymas, medieną pjaunančių įmonių gadinami miškų keliukai. Per sugadintus kelius iki namų negali privažiuoti kelių kaimų gyventojai.

Šešuolių kultūros namai pastatyti labai drėgnoje vietoje, tad nuolat genda dalinai renovuotas pastatas, pradeda pelyti naujai įrengto medicinos punkto sienos.

Čia dirbantis apylinkės inspektorius Romas Morkūnas informavo apie nusikalstamumą. Per visus praėjusius metus seniūnijoje užregistruota 11 nusikaltimų. Iš jų 8 išaiškinti. Šiemet nustatyti 7 nusikaltimai, iš jų 5 išaiškinti. Pernai šešuoliškiams skirta 30 administracinių baudų. Iš jų 9 – dėl nepririštų šunų, kitos daugiausiai vienaip ar kitaip susijusios su alkoholio vartojimu.

Seniūnijos perkelti neketina

Susitikime pasigirsta nuogąstavimų dėl vienintelio tvenkinio, esančio šalia senosios klebonijos. Kleboniją ketinama privatizuoti, žmonės baiminasi, kad drauge gali būti parduota ir vienintelė poilsio zona – tvenkinukas.

Rajono vadovai nuramino, kad taip tikrai neatsitiks: žemėtvarkininkai sklypą buvo suformavę kartu su tvenkinuku, tačiau dabar esą ribas iš naujo perbraižo.

Bendruomenės pirmininkas Stanislovas Budraitis pasidžiaugė aktyvia bendruomene ir išsakė pageidavimus – norėtų įrengti futbolo aikštę, turėti bent pusę kultūros darbuotojo etato.

Dar vienas pageidavimas – seniūniją iš Liaušių perkelti į Šešuolius. Tuomet, jo manymu, įsivyrautų teisingumas: Šešuoliai taptų seniūnijos centru. Be to, atsirastų galimybė seniūniją pagaliau nukelti iš labai nepatogiais laipteliais pasiekiamo antro aukšto. Seni žmonės skundžiasi tokių stačių laiptelių neįveikiantys.

Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Giedrius Pocius sakė, jog dėl seniūnijos vietos jau apsispręsta. Jos nekilnos – tam nėra lėšų.

Dėl etato pažadėta – bus veikla, bus ir etatas. Esą taip jau nutiko, pavyzdžiui, Valuose. Pirmiausiai atsirado aktyvus žmogus, subūrė kolektyvą, parodė, ką sugeba, o tada jau ir etatas atsirado.

Kęstutis Jurkevičius atsakė į ūkinius klausimus. Didžiausiai bėdai spręsti – kelių priežiūrai šiemet lėšos kiek padidintos. Dėl drenažo, tikėtina, reikalai gal net kitąmet pajudės, dėl vandentvarkos reiktų kalbėtis su vandens tiekimo įmone. Dėl apšvietimo įrengimo netolimai ateičiai nežadėjo nieko, nes reikia dirbti sistemiškai – pirmiausiai sutvarkyti tai, kas yra po žeme.

VVV grupės pirmininkė Klavdija Stepanova priminė, kad bendruomenė ir pati gali imtis iniciatyvos – rašyti projektus ir taip tikėtis įvairios paramos.

Aplankė ir Liaušius

Su gyventojais susitikimas vyko ir Liaušiuose – kultūros namų filiale. Jo vadovė Onutė Jonaitienė didelių problemų neišsakė. Pasidžiaugė, kad filialo pastatas po truputį remontuojamas. Didžiausia bėda jo viduje – tualetas ir nuo pelėsio tvyrantis blogas kvapas, o išorėje – statybininkų rankų besišaukiančios sienos.

Gyventojų vardu kalbėjęs buvęs ilgametis seniūnas Jonas Dikčius apgailestavo, kad Šešuoliai nuo sovietinių laikų buvo „biednas“ ir nuskriaustas kraštas, tačiau pastaruoju metu jis pasikeitė. Ir ne tik dėl skiriamų lėšų – miestelį pakeitė kitaip aplinkos grožį pradėję vertinti gyventojai.

Pažadas – remontuoti kelią

Dar vienas Liaušiuose išgirstas pageidavimas – Liaušių folkloro ansamblio „Ievužė“ vadovei Aldonai Četkauskaitei vietoj ketvirčio etato skirti bent pusę. To prašė šio kolektyvo narės.

Liaušių žmonėms buvo atvežta gera naujiena – Susisiekimo ministerijoje mūsų rajono vadovams duotas pažadas, kad kelias Ukmergė–Molėtai šiemet pagaliau bus pradėtas renovuoti. Numatytas pirmasis keliolikos kilometrų ruožas kelininkų turėtų sulaukti antroje metų pusėje.

Išvažiuojamojo posėdžio dalyviai Šešuoliuose taip pat aplankė Pilionių kaime esančias medžiotojų būrelio „Girelė“ patalpas, apžiūrėjo trofėjus, taip pat aplankė prieš ketverius metus veiklą pradėjusią kaimo turizmo sodybą „Kazimierava“.

Šešuoliai – paskutinė iš vienuolikos kaimiškųjų rajono seniūnijų, kurias išvažiuojamųjų tarybos posėdžių metu aplankė šios kadencijos tarybos nariai.

Rajono meras Vydas Paknys garsiai pasvarstė, kad neprošal būtų apvažiuoti ar apeiti ir Ukmergės miesto seniūniją.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

1 straipsnio 2 nuotr.04-14 1 straipsnio 3 nuotr.04-14

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)