Kviečia paliesti Ukmergės senamiestį

Vitalijos Žiūrienės nuotr. Vitalijos Žiūrienės nuotr.

Ukmergės senamiestis – puikiai išlikęs XIX–XX a. pr. valstybės saugomas urbanistikos paminklas.

Nuo šiol „pamatyti“ jį gali ir neregiai – neseniai įrengtas bronzinis senamiesčio maketas – taktilinis (liečiamas) žemėlapis, apimantis beveik visą istorinio senamiesčio teritoriją.

Jis pastatytas Vilniaus g. ir Kęstučio a. sankryžos pėsčiųjų zonoje, ant akmeninės pakylos.

Bronziniai mažosios architektūros elementai – taktilinės pavienių pastatų kopijos ir žemėlapiai – mieste ir rajone yra įrengiami rajono savivaldybei įgyvendinant ES lėšomis finansuojamą projektą „Turizmo maršruto Elektrėnai–Širvintos–Ukmergė informacinės infrastruktūros plėtra“.

Jau sumontuoti devyni iš dešimties taktilinių lankytinų objektų kopijų ir žemėlapių. Pernai ir šiemet bronzinės pastatų kopijos buvo įrengtos šalia Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios, buvusios Didžiosios žydų sinagogos, kraštotyros muziejaus, senosios gaisrinės bokšto.

Jie pastatyti ir žymiose rajono vietose – prie Siesikų pilies, Prezidento Antano Smetonos vasaros rezidencijos ir Užugirio mokyklos-muziejaus.

Lankytinų objektų taktilinės kopijos sukurtos pasitelkus 3D skenavimo ir spausdinimo technologiją, siekiant, kad būtų juntamas eksponuojamų pastatų mastelis bei reljefo išraiškingumas.

Objektų kopijoms ir žemėlapiams gaminti nuspręsta naudoti aplinkos poveikiui, ultravioletiniams spinduliams atsparias medžiagas, todėl pasirinkta bronza.

Prie kiekvieno objekto yra pritvirtintas QR kodas, kurį nuskenavus mobiliuoju telefonu, pasigirsta objekto istorija lietuvių ir anglų kalbomis.

Dar vienas taktilinis žemėlapis netrukus bus įrengtas šalia kuriamo miniatiūrų parko „Mini Lietuva“. Jame bus atvaizduotas Lietuvos žemėlapis ir apskričių lankytini objektai.

Taktilinius objektus ir žemėlapius projektuoja, gamina ir įrengia UAB „Verslo ir neįgaliųjų vystymo grupė“, laimėjusi viešojo pirkimo konkursą. Šia žinia pasidalino Ukmergės rajono savivaldybė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų