Spausdinti šį puslapį

Rajono vadovai: apie nuveiktus darbus ir problemas

Šį pa­va­sa­rį su­for­muo­ta nau­ja ra­jo­no va­do­vų ko­man­da tę­sia duo­tą pa­ža­dą kar­tą per tris mė­ne­sius su­reng­ti spau­dos kon­fe­ren­ci­jas. 

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Rajono vadovai deda pastangas, kad būtų suremontuotas itin nesaugus kelias link Želvos.


Jų me­tu ra­jo­no spau­dai pra­neš­a apie nu­veik­tus dar­bus ir ak­tu­a­liau­sias ra­jo­no pro­ble­mas. 

Toks su­si­ti­ki­mas su spau­da vy­ko pra­ėju­sią sa­vai­tę. O pa­rink­tas tam lai­kas – ket­vir­ta­die­nį mi­nė­ta Vie­tos sa­vi­val­dos die­na. Ta pro­ga ra­jo­no me­ras Vy­das Pa­knys, vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas, ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas ir jo pa­va­duo­to­jas Gied­rius Po­cius pa­svei­ki­no ne tik ko­le­gas, dir­ban­čius sa­vi­val­dos ins­ti­tu­ci­jo­se, bet ir vi­sus ra­jo­no gy­ven­to­jus.

Pa­si­džiaug­ta su­ma­žė­ju­sia kai­na

Kaip vie­ną iš pa­grin­di­nių už­da­vi­nių, ku­rį jau pa­vy­ko įgy­ven­din­ti, ra­jo­no va­do­vai įvar­di­ja eks­tre­ma­lios si­tu­a­ci­jos, su­si­ju­sios su ši­lu­mos ūkiu, pa­bai­gą. Eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja at­šauk­ta nuo spa­lio 1 die­nos.

Pa­ly­gin­ti su eks­tre­ma­liuo­ju lai­ko­tar­piu ši­lu­mos kai­na Uk­mer­gė­je su­ma­žė­jo 1,47 cen­to už vie­ną ki­lo­vat­va­lan­dę ir da­bar sie­kia 27,03 ct/kWh (be PVM), o Šven­tu­pė­je, ly­gi­nant su eks­tre­ma­liuo­ju lai­ko­tar­piu, ji pa­di­dė­jo 3,83 cen­to ir da­bar sie­kia 23,3 ct/kWh.

Apie ši­lu­mos ūkį in­for­ma­vęs ra­jo­no me­ras V. Pa­knys pa­si­džiau­gė pa­ga­liau pa­si­ra­šy­ta su­tar­ti­mi dėl Del­tu­vos ir Tau­jė­nų mo­kyk­lų ka­ti­li­nių re­konst­ruk­ci­jos bei Ūkio mi­nis­te­ri­jos fi­nan­sa­vi­mo ka­ti­li­nės Švie­sos gat­vė­je RK1 re­konst­ruk­ci­jai.

At­si­lie­ka­ma nuo ki­tų

Dar pra­ėju­siais me­tais „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ in­for­ma­vo gy­ven­to­jus, kad ke­ti­na­ma sta­ty­ti bio­ku­ro ka­ti­li­nę Del­tu­vos gat­vė­je. De­ja, ka­ti­li­nės pro­jek­tas ne­fi­nan­suo­tas. Jis įša­lęs ir jo at­ei­tis ne­aiš­ki.

„Pa­grin­di­nis mū­sų tiks­las – pi­ges­nė ši­lu­ma“, – sa­kė V. Pa­knys, kon­sta­tuo­da­mas, kad treji pas­ta­rie­ji „eks­tre­ma­lie­ji“ me­tai Uk­mer­gei at­ne­šė daug ža­los ir ši­lu­mos ūkio sri­ty­je nu­stū­mė į at­si­li­kė­lių gre­tas.

Ne­bu­vo pa­žan­gūs ir me­tai, kuo­met ši­lu­mos ūkį val­dė nuo­mi­nin­kas. Per tą lai­ką ki­tuo­se ra­jo­nuo­se bu­vo sta­to­mos pi­ges­nės bio­ku­ro ka­ti­li­nės. To­dėl ir ši­lu­ma dau­ge­ly­je ki­tų Lie­tu­vos ra­jo­nų ge­ro­kai pi­ges­nė.

„Su bio­ku­ru star­tuo­jam vė­liau nei ki­ti, to­dėl ne­iš­ven­gia­mai bū­sim at­si­li­kė­liai“, – svars­to V. Pa­knys.

In­for­muo­ta, kad su UAB „Mies­to ener­gi­ja“ to­liau vyks­ta teis­mi­niai pro­ce­sai.

Mo­kes­tis ga­li šok­te­lė­ti

Ra­jo­no me­ro pa­va­duo­to­jas Ro­lan­das Ja­nic­kas pra­ne­šė apie sa­vo ku­ruo­ja­mą at­lie­kų tvar­ky­mo sri­tį. O jo­je – ne­ma­žai bė­dų. Vie­na jų – pas­ta­rai­siais me­tais smar­kiai iš­au­gę ža­lių­jų at­lie­kų kie­kiai. Uk­mer­giš­kiai įpra­to į kon­tei­ne­rius, prie jų ar tie­siog į gat­vę temp­ti su­rink­tus obuo­lius, nu­pjau­tus žo­ly­nus, ša­kas.

Pri­pa­žįs­ta­ma, jog iš da­lies kal­ta ir pa­čios sa­vi­val­dy­bės pro­pa­gan­da, kad ža­lio­sios at­lie­kos – tin­ka­ma ža­lia­va kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lei.

Ta­čiau da­bar aiš­ku, kad ga­be­ni­mo iš­lai­dos ge­ro­kai di­des­nės už nau­dą. Vie­ną to­ną ža­lių­jų at­lie­kų iš­vež­ti iš mies­to kai­nuo­ja 50 li­tų. O šiuo me­tu per mė­ne­sį to­kių ža­lie­nų su­ren­ka­ma ke­li šim­tai to­nų.

Tuo tar­pu pa­aiš­kė­jo, kad dum­blo aikš­te­lei esą la­biau tin­ka me­die­nos at­lie­kos, o ne tai, kas ke­liau­ja iš uk­mer­giš­kių dar­žų.

Ne­su­pran­ta kom­pos­ta­vi­mo nau­dos

Pa­si­do­mė­ję, kaip ža­lių­jų at­lie­kų pro­ble­ma spren­džia­ma ki­tuo­se ra­jo­nuo­se, Uk­mer­gės va­do­vai su­ži­no­jo, kad to­kios ašt­rios jos ki­tur nė­ra. Esą nie­kam net į gal­vą ne­at­ei­na, kaip kad pas mus – kie­me nu­pjau­tą ve­ją temp­ti prie kon­tei­ne­rio. Žmo­nės ją se­nu pa­pra­ti­mu kom­pos­tuo­ja.

Spa­lio 19 d. 11 val. kom­pos­ta­vi­mo bus mo­ko­mi ir uk­mer­giš­kiai. Kul­tū­ros cen­tre tą­dien ren­gia­ma so­di­nin­kų kon­fe­ren­ci­ja.

Jei uk­mer­giš­kiai neat­si­kra­tys stai­ga at­si­ra­du­sios ma­dos tie­siog iš­mes­ti ža­lie­nas, tai smogs vi­siems per ki­še­nę – teks di­din­ti at­lie­kų iš­ve­ži­mo mo­kes­tį. Vil­tis de­da­ma ne tik į gy­ven­to­jų mo­ky­mą, bet ir į VACC pro­jek­tą – so­di­nin­kams ža­da­mas da­lin­ti kom­pos­to dė­žes.

Be­je, mo­kes­čiui di­dė­ti yra ir dau­giau prie­žas­čių. Vie­na jų – di­di­na­mas są­var­ty­nų va­di­na­ma­sis var­tų mo­kes­tis. Jis ga­li pa­di­dė­ti net tris kar­tus.

Ati­da­ry­mas – ne­tru­kus

Ra­jo­no va­do­vai ti­ki­na, jog bū­ti­na dė­ti vi­sas pa­stan­gas, kad bui­ti­nių at­lie­kų ma­žė­tų. To ga­li­ma pa­siek­ti jas rū­šiuo­jant – at­ski­riant ne tik ža­li­ą­sias at­lie­kas, bet ir po­pie­rių, stik­lą, plast­ma­sę.

Su bui­ti­nė­mis at­lie­ko­mis su­si­ju­si nau­jo­vė – di­de­lių ga­ba­ri­tų at­lie­kų aikš­te­lė. Jos Uk­mer­gė­je lau­kia­ma vos ne de­šimt­me­tį. Ir pa­ga­liau jau po ke­lių sa­vai­čių ji tu­rė­tų bū­ti ati­da­ry­ta. Čia gy­ven­to­jai ga­lės at­vež­ti ir ne­mo­ka­mai pa­lik­ti bal­dus, bui­ti­nę tech­ni­ką, pa­dan­gas.

Ne­men­ka bė­da – pik­ty­biš­kai ne­mo­ka­mas vi­suo­ti­nis at­lie­kų mo­kes­tis. Per tre­jus me­tus, kai jis įves­tas, su­si­da­rė 1 mi­li­jo­no li­tų sko­la. Tie­sa, ti­ki­ma­si, kad pa­si­tiks­li­nus duo­me­nis, kas da­bar ir da­ro­ma, ji ma­žės. Pa­sak R. Ja­nic­ko, bus de­da­mos pa­stan­gos, kad sko­los bū­tų su­mo­kė­tos.

Ap­link kon­tei­ne­rius – tu­jos

Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius S. Jac­kū­nas pa­si­džiau­gė ne­se­niai nau­jai įreng­to­mis še­šio­mis kon­tei­ne­rių vie­to­mis Li­nų, Jau­ni­mo, Da­riaus ir Gi­rė­no, Pa­ši­lės, Žie­do, Anykš­čių gat­vė­se. Jos ap­žel­din­tos tu­jo­mis, su tvo­re­lė­mis. To­kios at­ei­ty­je tu­rės bū­ti ir vi­sos ki­tos kon­tei­ne­rių aikš­te­lės.

Mies­tą puo­šia ne tik gra­žes­nės kon­tei­ne­rių aikš­te­lės, bet ir rim­ti gat­vių re­konst­ruk­ci­jų pro­jek­tai. Sėk­min­gai ir net  grei­čiau nei pa­gal pla­ną re­konst­ruo­ja­mos J. Ba­sa­na­vi­čiaus ir Baž­ny­čios gat­vės. Tam nau­do­ja­mos ES struk­tū­ri­nių fon­dų lė­šos.

Iš ra­jo­no biu­dže­to at­lie­ka­mi kuk­les­ni dar­bai: di­de­liam gy­ven­to­jų džiaugs­mui iš­as­fal­tuo­ta trum­pu­tė Pu­šų gat­vės at­kar­pa iki vie­nin­te­lio jo­je esan­čio dau­gia­bu­čio.

Iš­as­fal­tuo­ta ir prie „Pi­vo­ni­jos“ pre­ky­bos cen­tro esan­ti au­to­mo­bi­lių aikš­te­lė, Žie­do 3A na­mo kie­mas.

Ti­ki­si ke­lio re­konst­ruk­ci­jos

Kaip vie­nas rim­čiau­sių ra­jo­no val­džios įvar­di­ja­mų iš­šū­kių – sie­kis re­konst­ruo­ti ke­lią nuo Uk­mer­gės link Žel­vos.

V. Pa­knys pa­ti­ki­no, kad to sie­kia­ma in­ten­sy­viai ir ryž­tin­gai. Ne­se­niai Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­jai įteik­tas Jo­na­vos, Uk­mer­gės, Mo­lė­tų, Kė­dai­nių me­rų pa­si­ra­šy­tas krei­pi­ma­sis kuo grei­čiau spręs­ti įsi­se­nė­ju­sią pro­ble­mą.

Ak­ty­vūs šiuo klau­si­mu ir Žel­vos se­niū­ni­jos ben­druo­me­nių na­riai. Jie taip pat raš­tu ata­kuo­ja Ke­lių di­rek­ci­ją. O jei ne­bus pra­dė­ta ava­ri­jas ir žū­tis sė­jan­čio ke­lio re­konst­ruk­ci­ja, gra­si­na im­tis ryž­tin­gų prie­mo­nių.

Pa­lies­tos ir ki­tos su­si­sie­ki­mo te­mos. In­for­muo­ta apie dis­ku­si­jas dėl ke­lių pa­val­du­mo. Sie­kia­ma šiau­ri­nį Uk­mer­gės ap­link­ke­lį per­duo­ti re­gio­ni­nių ke­lių pa­val­du­mui mai­nais į šiuo me­tu re­gio­ni­nių ke­lių sta­tu­są tu­rin­čią Vy­tau­to ir Kau­no gat­vę bei Kęs­tu­čio aikš­tę. Pa­si­do­mė­jus dėl Nuo­te­kų gat­vė­je tie­sia­mo dvi­ra­čių ta­ko – ar jis tik­rai Uk­mer­gei rei­ka­lin­gas, ra­jo­no va­do­vai ne­nei­gė, kad pro­jek­tas nė­ra iš ak­tu­a­liau­sių­jų, ta­čiau žvel­giant į at­ei­tį per­spek­ty­vų ma­to­si. Mat šis ta­kas at­ei­ty­je jung­sis į Uk­mer­gė­je be­si­drie­kian­tį dvi­ra­čių ta­kų tin­klą.

Dėl gyv­si­dab­rio – eks­tre­ma­lus įvy­kis

S. Jac­kū­nas pri­mi­nė ir pla­čiai nu­skam­bė­ju­sią teis­mo pa­sta­to gyv­si­dab­rio te­mą. Dėl sau­sio 17 die­ną teis­me ras­to gyv­si­dab­rio Uk­mer­gė­je pa­skelb­tas eks­tre­ma­lu­sis įvy­kis. Šis spren­di­mas te­be­ga­lio­ja, o pa­ti pro­ble­ma ne­ju­da iš vie­tos.

Gyv­si­dab­riu už­terš­tas pa­sta­tas pri­klau­so Teis­mų ad­mi­nist­ra­ci­jai, ta­čiau ši siū­lo, kad pa­sta­tą per­im­tų Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė.

Ta­čiau spe­cia­lis­tai pa­skai­čia­vo, kad pa­sta­tui nu­kenks­min­ti reik­tų 1,5 mi­li­jo­no li­tų. Esą 1 ki­log­ra­mo kenks­min­gų me­džia­gų uti­li­za­vi­mas kai­nuo­tų 1500 li­tų. Dėl to­kios si­tu­a­ci­jos sa­vi­val­dy­bė sta­ti­nio taip pat kra­to­si. Pa­sak S. Jac­kū­no, su­tik­tų  jį per­im­ti tik tuo at­ve­ju, jei jis bū­tų nu­kenks­min­tas.

Ka­dan­gi į už­terš­tą sta­ti­nį ra­jo­no tei­sė­jai jau tik­rai nie­ka­da ne­be­grįš, pla­nuo­ja­ma šie­met pra­dė­ti nau­jo teis­mo pa­sta­to Del­tu­vos gat­vė­je pro­jek­ta­vi­mo dar­bus.

Tarp­tau­ti­niai ry­šiai

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas G. Po­cius ap­ta­rė tarp­tau­ti­nio ben­dra­dar­bia­vi­mo klau­si­mus. Kaip tik pra­ėju­sį sa­vait­ga­lį Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės de­le­ga­ci­ja lan­kė­si Lat­vi­jo­je Li­va­ni mies­te.

Ra­jo­no va­do­vų įsi­ti­ki­ni­mu, vie­nas ob­jek­tų, ku­ria­me lau­kia­mi už­sie­nie­čiai, – bai­gia­mas res­tau­ruo­ti Užu­gi­rio dva­ras.

Šia ir ki­to­mis te­mo­mis ne­se­niai bu­vo kal­bė­ta ir su Uk­mer­gės gar­bės pi­lie­čiu, ES am­ba­sa­do­riu­mi Mask­vo­je Vy­gau­du Ušac­ku.

Vieš­na­gės Uk­mer­gė­je me­tu sve­čias tei­ra­vo­si, kuo jis pats ga­lė­tų bū­ti nau­din­gas ra­jo­nui. Ma­no­ma, kad tai ga­lė­tų bū­ti in­ves­ti­ci­jų pri­trau­ki­mo klau­si­mai, tarp­tau­ti­nis ben­dra­dar­bia­vi­mas su Ru­si­ja, žy­dų kul­tū­ros pri­sta­ty­mas. Kal­bė­ta net apie Tarp­tau­ti­nį būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lį bei Uk­mer­gės mies­to šven­tę ir ga­li­my­bę į ją pa­si­kvies­ti gar­sių kraš­tie­čių iš Lie­tu­vos bei už­sie­nio.

Iš­spręs­ti įsi­se­nė­ję skau­du­liai

Ra­jo­no me­ras V. Pa­knys pa­si­džiau­gė, kad ben­dro­mis pa­stan­go­mis per pus­me­tį pa­vy­ko iš­spręs­ti ir la­bai že­miš­kas pro­ble­mas. Jos ne­bu­vo ak­tu­a­lios vi­siems uk­mer­giš­kiams, bet pa­tiems kon­flik­tų da­ly­viams – la­bai skau­džios. Vie­nas to­kių kon­flik­tų – Pet­ro­nių kai­me dėl pri­ėji­mo prie eže­ro. Ki­tas – Del­tu­vos gat­vė­je, ki­lęs tarp gy­ven­to­jų ir ver­sli­nin­kų, bei Ku­dir­kos  skers­gat­vy­je – dėl pra­va­žia­vi­mo.

Ra­jo­no me­ras pa­si­ruo­šęs ben­drau­ti ne tik su ra­jo­no spau­da, bet ir gy­ven­to­jais. Spa­lio 24 d. 17 val. nu­ma­ty­tas jo su­si­ti­ki­mas su gy­ven­to­jais.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)