Rajono vadovai: apie nuveiktus darbus ir problemas

Šį pa­va­sa­rį su­for­muo­ta nau­ja ra­jo­no va­do­vų ko­man­da tę­sia duo­tą pa­ža­dą kar­tą per tris mė­ne­sius su­reng­ti spau­dos kon­fe­ren­ci­jas. 

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Rajono vadovai deda pastangas, kad būtų suremontuotas itin nesaugus kelias link Želvos.


Jų me­tu ra­jo­no spau­dai pra­neš­a apie nu­veik­tus dar­bus ir ak­tu­a­liau­sias ra­jo­no pro­ble­mas. 

Toks su­si­ti­ki­mas su spau­da vy­ko pra­ėju­sią sa­vai­tę. O pa­rink­tas tam lai­kas – ket­vir­ta­die­nį mi­nė­ta Vie­tos sa­vi­val­dos die­na. Ta pro­ga ra­jo­no me­ras Vy­das Pa­knys, vi­ce­me­ras Ro­lan­das Ja­nic­kas, ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas ir jo pa­va­duo­to­jas Gied­rius Po­cius pa­svei­ki­no ne tik ko­le­gas, dir­ban­čius sa­vi­val­dos ins­ti­tu­ci­jo­se, bet ir vi­sus ra­jo­no gy­ven­to­jus.

Pa­si­džiaug­ta su­ma­žė­ju­sia kai­na

Kaip vie­ną iš pa­grin­di­nių už­da­vi­nių, ku­rį jau pa­vy­ko įgy­ven­din­ti, ra­jo­no va­do­vai įvar­di­ja eks­tre­ma­lios si­tu­a­ci­jos, su­si­ju­sios su ši­lu­mos ūkiu, pa­bai­gą. Eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja at­šauk­ta nuo spa­lio 1 die­nos.

Pa­ly­gin­ti su eks­tre­ma­liuo­ju lai­ko­tar­piu ši­lu­mos kai­na Uk­mer­gė­je su­ma­žė­jo 1,47 cen­to už vie­ną ki­lo­vat­va­lan­dę ir da­bar sie­kia 27,03 ct/kWh (be PVM), o Šven­tu­pė­je, ly­gi­nant su eks­tre­ma­liuo­ju lai­ko­tar­piu, ji pa­di­dė­jo 3,83 cen­to ir da­bar sie­kia 23,3 ct/kWh.

Apie ši­lu­mos ūkį in­for­ma­vęs ra­jo­no me­ras V. Pa­knys pa­si­džiau­gė pa­ga­liau pa­si­ra­šy­ta su­tar­ti­mi dėl Del­tu­vos ir Tau­jė­nų mo­kyk­lų ka­ti­li­nių re­konst­ruk­ci­jos bei Ūkio mi­nis­te­ri­jos fi­nan­sa­vi­mo ka­ti­li­nės Švie­sos gat­vė­je RK1 re­konst­ruk­ci­jai.

At­si­lie­ka­ma nuo ki­tų

Dar pra­ėju­siais me­tais „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ in­for­ma­vo gy­ven­to­jus, kad ke­ti­na­ma sta­ty­ti bio­ku­ro ka­ti­li­nę Del­tu­vos gat­vė­je. De­ja, ka­ti­li­nės pro­jek­tas ne­fi­nan­suo­tas. Jis įša­lęs ir jo at­ei­tis ne­aiš­ki.

„Pa­grin­di­nis mū­sų tiks­las – pi­ges­nė ši­lu­ma“, – sa­kė V. Pa­knys, kon­sta­tuo­da­mas, kad treji pas­ta­rie­ji „eks­tre­ma­lie­ji“ me­tai Uk­mer­gei at­ne­šė daug ža­los ir ši­lu­mos ūkio sri­ty­je nu­stū­mė į at­si­li­kė­lių gre­tas.

Ne­bu­vo pa­žan­gūs ir me­tai, kuo­met ši­lu­mos ūkį val­dė nuo­mi­nin­kas. Per tą lai­ką ki­tuo­se ra­jo­nuo­se bu­vo sta­to­mos pi­ges­nės bio­ku­ro ka­ti­li­nės. To­dėl ir ši­lu­ma dau­ge­ly­je ki­tų Lie­tu­vos ra­jo­nų ge­ro­kai pi­ges­nė.

„Su bio­ku­ru star­tuo­jam vė­liau nei ki­ti, to­dėl ne­iš­ven­gia­mai bū­sim at­si­li­kė­liai“, – svars­to V. Pa­knys.

In­for­muo­ta, kad su UAB „Mies­to ener­gi­ja“ to­liau vyks­ta teis­mi­niai pro­ce­sai.

Mo­kes­tis ga­li šok­te­lė­ti

Ra­jo­no me­ro pa­va­duo­to­jas Ro­lan­das Ja­nic­kas pra­ne­šė apie sa­vo ku­ruo­ja­mą at­lie­kų tvar­ky­mo sri­tį. O jo­je – ne­ma­žai bė­dų. Vie­na jų – pas­ta­rai­siais me­tais smar­kiai iš­au­gę ža­lių­jų at­lie­kų kie­kiai. Uk­mer­giš­kiai įpra­to į kon­tei­ne­rius, prie jų ar tie­siog į gat­vę temp­ti su­rink­tus obuo­lius, nu­pjau­tus žo­ly­nus, ša­kas.

Pri­pa­žįs­ta­ma, jog iš da­lies kal­ta ir pa­čios sa­vi­val­dy­bės pro­pa­gan­da, kad ža­lio­sios at­lie­kos – tin­ka­ma ža­lia­va kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lei.

Ta­čiau da­bar aiš­ku, kad ga­be­ni­mo iš­lai­dos ge­ro­kai di­des­nės už nau­dą. Vie­ną to­ną ža­lių­jų at­lie­kų iš­vež­ti iš mies­to kai­nuo­ja 50 li­tų. O šiuo me­tu per mė­ne­sį to­kių ža­lie­nų su­ren­ka­ma ke­li šim­tai to­nų.

Tuo tar­pu pa­aiš­kė­jo, kad dum­blo aikš­te­lei esą la­biau tin­ka me­die­nos at­lie­kos, o ne tai, kas ke­liau­ja iš uk­mer­giš­kių dar­žų.

Ne­su­pran­ta kom­pos­ta­vi­mo nau­dos

Pa­si­do­mė­ję, kaip ža­lių­jų at­lie­kų pro­ble­ma spren­džia­ma ki­tuo­se ra­jo­nuo­se, Uk­mer­gės va­do­vai su­ži­no­jo, kad to­kios ašt­rios jos ki­tur nė­ra. Esą nie­kam net į gal­vą ne­at­ei­na, kaip kad pas mus – kie­me nu­pjau­tą ve­ją temp­ti prie kon­tei­ne­rio. Žmo­nės ją se­nu pa­pra­ti­mu kom­pos­tuo­ja.

Spa­lio 19 d. 11 val. kom­pos­ta­vi­mo bus mo­ko­mi ir uk­mer­giš­kiai. Kul­tū­ros cen­tre tą­dien ren­gia­ma so­di­nin­kų kon­fe­ren­ci­ja.

Jei uk­mer­giš­kiai neat­si­kra­tys stai­ga at­si­ra­du­sios ma­dos tie­siog iš­mes­ti ža­lie­nas, tai smogs vi­siems per ki­še­nę – teks di­din­ti at­lie­kų iš­ve­ži­mo mo­kes­tį. Vil­tis de­da­ma ne tik į gy­ven­to­jų mo­ky­mą, bet ir į VACC pro­jek­tą – so­di­nin­kams ža­da­mas da­lin­ti kom­pos­to dė­žes.

Be­je, mo­kes­čiui di­dė­ti yra ir dau­giau prie­žas­čių. Vie­na jų – di­di­na­mas są­var­ty­nų va­di­na­ma­sis var­tų mo­kes­tis. Jis ga­li pa­di­dė­ti net tris kar­tus.

Ati­da­ry­mas – ne­tru­kus

Ra­jo­no va­do­vai ti­ki­na, jog bū­ti­na dė­ti vi­sas pa­stan­gas, kad bui­ti­nių at­lie­kų ma­žė­tų. To ga­li­ma pa­siek­ti jas rū­šiuo­jant – at­ski­riant ne tik ža­li­ą­sias at­lie­kas, bet ir po­pie­rių, stik­lą, plast­ma­sę.

Su bui­ti­nė­mis at­lie­ko­mis su­si­ju­si nau­jo­vė – di­de­lių ga­ba­ri­tų at­lie­kų aikš­te­lė. Jos Uk­mer­gė­je lau­kia­ma vos ne de­šimt­me­tį. Ir pa­ga­liau jau po ke­lių sa­vai­čių ji tu­rė­tų bū­ti ati­da­ry­ta. Čia gy­ven­to­jai ga­lės at­vež­ti ir ne­mo­ka­mai pa­lik­ti bal­dus, bui­ti­nę tech­ni­ką, pa­dan­gas.

Ne­men­ka bė­da – pik­ty­biš­kai ne­mo­ka­mas vi­suo­ti­nis at­lie­kų mo­kes­tis. Per tre­jus me­tus, kai jis įves­tas, su­si­da­rė 1 mi­li­jo­no li­tų sko­la. Tie­sa, ti­ki­ma­si, kad pa­si­tiks­li­nus duo­me­nis, kas da­bar ir da­ro­ma, ji ma­žės. Pa­sak R. Ja­nic­ko, bus de­da­mos pa­stan­gos, kad sko­los bū­tų su­mo­kė­tos.

Ap­link kon­tei­ne­rius – tu­jos

Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius S. Jac­kū­nas pa­si­džiau­gė ne­se­niai nau­jai įreng­to­mis še­šio­mis kon­tei­ne­rių vie­to­mis Li­nų, Jau­ni­mo, Da­riaus ir Gi­rė­no, Pa­ši­lės, Žie­do, Anykš­čių gat­vė­se. Jos ap­žel­din­tos tu­jo­mis, su tvo­re­lė­mis. To­kios at­ei­ty­je tu­rės bū­ti ir vi­sos ki­tos kon­tei­ne­rių aikš­te­lės.

Mies­tą puo­šia ne tik gra­žes­nės kon­tei­ne­rių aikš­te­lės, bet ir rim­ti gat­vių re­konst­ruk­ci­jų pro­jek­tai. Sėk­min­gai ir net  grei­čiau nei pa­gal pla­ną re­konst­ruo­ja­mos J. Ba­sa­na­vi­čiaus ir Baž­ny­čios gat­vės. Tam nau­do­ja­mos ES struk­tū­ri­nių fon­dų lė­šos.

Iš ra­jo­no biu­dže­to at­lie­ka­mi kuk­les­ni dar­bai: di­de­liam gy­ven­to­jų džiaugs­mui iš­as­fal­tuo­ta trum­pu­tė Pu­šų gat­vės at­kar­pa iki vie­nin­te­lio jo­je esan­čio dau­gia­bu­čio.

Iš­as­fal­tuo­ta ir prie „Pi­vo­ni­jos“ pre­ky­bos cen­tro esan­ti au­to­mo­bi­lių aikš­te­lė, Žie­do 3A na­mo kie­mas.

Ti­ki­si ke­lio re­konst­ruk­ci­jos

Kaip vie­nas rim­čiau­sių ra­jo­no val­džios įvar­di­ja­mų iš­šū­kių – sie­kis re­konst­ruo­ti ke­lią nuo Uk­mer­gės link Žel­vos.

V. Pa­knys pa­ti­ki­no, kad to sie­kia­ma in­ten­sy­viai ir ryž­tin­gai. Ne­se­niai Lie­tu­vos au­to­mo­bi­lių ke­lių di­rek­ci­jai įteik­tas Jo­na­vos, Uk­mer­gės, Mo­lė­tų, Kė­dai­nių me­rų pa­si­ra­šy­tas krei­pi­ma­sis kuo grei­čiau spręs­ti įsi­se­nė­ju­sią pro­ble­mą.

Ak­ty­vūs šiuo klau­si­mu ir Žel­vos se­niū­ni­jos ben­druo­me­nių na­riai. Jie taip pat raš­tu ata­kuo­ja Ke­lių di­rek­ci­ją. O jei ne­bus pra­dė­ta ava­ri­jas ir žū­tis sė­jan­čio ke­lio re­konst­ruk­ci­ja, gra­si­na im­tis ryž­tin­gų prie­mo­nių.

Pa­lies­tos ir ki­tos su­si­sie­ki­mo te­mos. In­for­muo­ta apie dis­ku­si­jas dėl ke­lių pa­val­du­mo. Sie­kia­ma šiau­ri­nį Uk­mer­gės ap­link­ke­lį per­duo­ti re­gio­ni­nių ke­lių pa­val­du­mui mai­nais į šiuo me­tu re­gio­ni­nių ke­lių sta­tu­są tu­rin­čią Vy­tau­to ir Kau­no gat­vę bei Kęs­tu­čio aikš­tę. Pa­si­do­mė­jus dėl Nuo­te­kų gat­vė­je tie­sia­mo dvi­ra­čių ta­ko – ar jis tik­rai Uk­mer­gei rei­ka­lin­gas, ra­jo­no va­do­vai ne­nei­gė, kad pro­jek­tas nė­ra iš ak­tu­a­liau­sių­jų, ta­čiau žvel­giant į at­ei­tį per­spek­ty­vų ma­to­si. Mat šis ta­kas at­ei­ty­je jung­sis į Uk­mer­gė­je be­si­drie­kian­tį dvi­ra­čių ta­kų tin­klą.

Dėl gyv­si­dab­rio – eks­tre­ma­lus įvy­kis

S. Jac­kū­nas pri­mi­nė ir pla­čiai nu­skam­bė­ju­sią teis­mo pa­sta­to gyv­si­dab­rio te­mą. Dėl sau­sio 17 die­ną teis­me ras­to gyv­si­dab­rio Uk­mer­gė­je pa­skelb­tas eks­tre­ma­lu­sis įvy­kis. Šis spren­di­mas te­be­ga­lio­ja, o pa­ti pro­ble­ma ne­ju­da iš vie­tos.

Gyv­si­dab­riu už­terš­tas pa­sta­tas pri­klau­so Teis­mų ad­mi­nist­ra­ci­jai, ta­čiau ši siū­lo, kad pa­sta­tą per­im­tų Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė.

Ta­čiau spe­cia­lis­tai pa­skai­čia­vo, kad pa­sta­tui nu­kenks­min­ti reik­tų 1,5 mi­li­jo­no li­tų. Esą 1 ki­log­ra­mo kenks­min­gų me­džia­gų uti­li­za­vi­mas kai­nuo­tų 1500 li­tų. Dėl to­kios si­tu­a­ci­jos sa­vi­val­dy­bė sta­ti­nio taip pat kra­to­si. Pa­sak S. Jac­kū­no, su­tik­tų  jį per­im­ti tik tuo at­ve­ju, jei jis bū­tų nu­kenks­min­tas.

Ka­dan­gi į už­terš­tą sta­ti­nį ra­jo­no tei­sė­jai jau tik­rai nie­ka­da ne­be­grįš, pla­nuo­ja­ma šie­met pra­dė­ti nau­jo teis­mo pa­sta­to Del­tu­vos gat­vė­je pro­jek­ta­vi­mo dar­bus.

Tarp­tau­ti­niai ry­šiai

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas G. Po­cius ap­ta­rė tarp­tau­ti­nio ben­dra­dar­bia­vi­mo klau­si­mus. Kaip tik pra­ėju­sį sa­vait­ga­lį Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės de­le­ga­ci­ja lan­kė­si Lat­vi­jo­je Li­va­ni mies­te.

Ra­jo­no va­do­vų įsi­ti­ki­ni­mu, vie­nas ob­jek­tų, ku­ria­me lau­kia­mi už­sie­nie­čiai, – bai­gia­mas res­tau­ruo­ti Užu­gi­rio dva­ras.

Šia ir ki­to­mis te­mo­mis ne­se­niai bu­vo kal­bė­ta ir su Uk­mer­gės gar­bės pi­lie­čiu, ES am­ba­sa­do­riu­mi Mask­vo­je Vy­gau­du Ušac­ku.

Vieš­na­gės Uk­mer­gė­je me­tu sve­čias tei­ra­vo­si, kuo jis pats ga­lė­tų bū­ti nau­din­gas ra­jo­nui. Ma­no­ma, kad tai ga­lė­tų bū­ti in­ves­ti­ci­jų pri­trau­ki­mo klau­si­mai, tarp­tau­ti­nis ben­dra­dar­bia­vi­mas su Ru­si­ja, žy­dų kul­tū­ros pri­sta­ty­mas. Kal­bė­ta net apie Tarp­tau­ti­nį būg­nų ir per­ku­si­jos fes­ti­va­lį bei Uk­mer­gės mies­to šven­tę ir ga­li­my­bę į ją pa­si­kvies­ti gar­sių kraš­tie­čių iš Lie­tu­vos bei už­sie­nio.

Iš­spręs­ti įsi­se­nė­ję skau­du­liai

Ra­jo­no me­ras V. Pa­knys pa­si­džiau­gė, kad ben­dro­mis pa­stan­go­mis per pus­me­tį pa­vy­ko iš­spręs­ti ir la­bai že­miš­kas pro­ble­mas. Jos ne­bu­vo ak­tu­a­lios vi­siems uk­mer­giš­kiams, bet pa­tiems kon­flik­tų da­ly­viams – la­bai skau­džios. Vie­nas to­kių kon­flik­tų – Pet­ro­nių kai­me dėl pri­ėji­mo prie eže­ro. Ki­tas – Del­tu­vos gat­vė­je, ki­lęs tarp gy­ven­to­jų ir ver­sli­nin­kų, bei Ku­dir­kos  skers­gat­vy­je – dėl pra­va­žia­vi­mo.

Ra­jo­no me­ras pa­si­ruo­šęs ben­drau­ti ne tik su ra­jo­no spau­da, bet ir gy­ven­to­jais. Spa­lio 24 d. 17 val. nu­ma­ty­tas jo su­si­ti­ki­mas su gy­ven­to­jais.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų