Spausdinti šį puslapį

Savivaldybės darbuotojus išretino atostogos

Va­sa­ros se­zo­no atos­to­gų me­tas kiek­vie­no­je įstai­go­je ge­ro­kai pra­re­ti­na dar­buo­to­jų gre­tas. Ne iš­im­tis ir Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja. Vi­dur­va­sa­rį čia vie­nu me­tu atos­to­gau­ja ke­lios de­šim­tys dar­buo­to­jų.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Populiariausia atostogų pramoga – pajūrys.


 

Lai­mei, va­sa­rą ir in­te­re­san­tų sa­vi­val­dy­bė­je kiek su­ma­žė­ja.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ben­dro­jo sky­riaus ve­dė­ja Zi­na Kur­me­lie­nė pa­sa­ko­jo, kad atos­to­gų se­zo­nui, kaip ir rei­ka­lau­ja įsta­ty­mai, pra­de­da­ma ruoš­tis nuo anks­ty­vo pa­va­sa­rio.

Ko­vo mė­ne­sį ren­gia­mi atos­to­gų gra­fi­kai. Juos tvir­ti­na sa­vi­val­dy­bės sky­rių ve­dė­jai ir pa­tei­kia Ben­dra­jam sky­riui. Ga­lu­ti­nai su­de­rin­tą gra­fi­ką sa­vo pa­ra­šu tvir­ti­na ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius.

Jei dar­buo­to­jo pla­nai ne­si­kei­čia, jis ei­na atos­to­gų ir dau­giau jo­kio at­ski­ro pra­šy­mo ne­be­tei­kia. Pra­šy­mą tei­kia, tik pla­nams nu­kry­pus nuo gra­fi­ko.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je, įskai­tant vi­sas se­niū­ni­jas, šiuo me­tu dir­ba 194 dar­buo­to­jai. Pa­sak Z. Kur­me­lie­nės, dau­giau­siai, ži­no­ma, no­rin­čių­jų atos­to­gau­ti va­sa­rą. Ta­čiau atos­to­gų pa­gei­da­vi­muo­se po­pu­lia­rė­ja ir pa­va­sa­rio bei anks­ty­vo ru­dens mė­ne­siai.

Tar­nau­to­jų, ku­riems pa­gal įsta­ty­mą pri­klau­so la­bai il­gos atos­to­gos, vi­sa­da pra­šo­ma jas skal­dy­ti da­li­mis ir tik vie­ną da­lį im­ti va­sa­ros mė­ne­siais.

Il­giau­siai pa­gal įsta­ty­mą atos­to­gau­ja tie sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jai, ku­rie tu­ri vals­ty­bės tar­nau­to­jo sta­tu­są ir la­bai il­gą dar­bo sta­žą. Jie atos­to­gau­ja net 42 die­nas.

Pa­sak Z. Kur­me­lie­nės, ne­te­ko gir­dė­ti, kad dėl atos­to­gų se­zo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je strig­tų ko­kie nors pro­jek­tai ar­ba prie­kaiš­tus reikš­tų sa­vo pro­ble­mų at­ėję spręs­ti uk­mer­giš­kiai.

Dau­giau­siai in­te­re­san­tų sa­vi­val­dy­bė­je ap­tar­nau­ja­ma So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riu­je. Ta­čiau, lai­mei, va­sa­ros atos­to­gų me­tu čia spūs­čių bū­na ma­žiau­siai.

Pa­si­do­mė­jus, ar atos­to­gau­jan­čiuo­sius pa­va­duo­jan­tiems ko­le­goms nė­ra nu­ma­ty­tas pa­pil­do­mas už­mo­kes­tis, Ben­dro­jo sky­riaus ve­dė­ja pa­ti­ki­no – pa­pil­do­mos lė­šos tik­rai ne­nu­ma­ty­tos. Nors iš­lei­dus ko­le­gas atos­to­gų dar­bų iš­ties ten­ka at­lik­ti dau­giau, už pa­va­da­vi­mus pa­pil­do­mas at­ly­gis ne­nu­ma­ty­tas.

Kas­me­ti­nės atos­to­gos kiek­vie­nam – džiu­gi, tuo tar­pu ne­mo­ka­mos atos­to­gos mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je – skau­di te­ma. Mat ke­le­rius pas­ta­ruo­sius me­tus tau­pant biu­dže­to lė­šas šios įstai­gos dar­buo­to­jai so­li­da­riai vi­są mė­ne­sį ei­da­vo ne­mo­ka­mų atos­to­gų.

„Šie­met taip tik­rai nė­ra. Ne­mo­ka­mų atos­to­gų la­bai re­tais at­ve­jais ko­le­gos ei­na tik dėl as­me­ni­nių prie­žas­čių“, – tvir­ti­no Z. Kur­me­lie­nė.

***

Į atos­to­gų lai­ką įei­na tiek dar­bo, tiek po­il­sio die­nos, bet prie atos­to­gų ne­pri­skai­čiuo­ja­mos šven­čių die­nos, iš­var­dy­tos DK 162 straips­ny­je. Kai atos­to­gų lai­kas su­tam­pa su šven­čių die­no­mis, atos­to­gos ati­tin­ka­mai pail­gė­ja.

***

Kas­me­ti­nės 42 k. d. truk­mės atos­to­gos nu­sta­ty­tos: te­at­ro ir kon­cer­ti­nių or­ga­ni­za­ci­jų kū­ry­bi­niams dar­buo­to­jams; svei­ka­tos prie­žiū­ros dar­buo­to­jams, dir­ban­tiems psi­chiat­ri­nio pro­fi­lio svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­go­se, su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­muo­se, švie­ti­mo įstai­go­se ir so­cia­li­nės glo­bos įstai­go­se; psi­cho­lo­gams, dir­ban­tiems psi­chiat­ri­nio pro­fi­lio svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­go­se, su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­muo­se ir so­cia­li­nės glo­bos įstai­go­se (iš­sky­rus vai­kų glo­bos įstai­gas); dar­buo­to­jams, dir­ban­tiems so­cia­li­nį dar­bą sta­cio­na­rio­se so­cia­li­nės glo­bos įstai­go­se, psi­chiat­ri­nio pro­fi­lio svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­go­se ir su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­muo­se.

Tei­sę į to­kios truk­mės atos­to­gas taip pat tu­ri: svei­ka­tos prie­žiū­ros dar­buo­to­jai, dir­ban­tys pir­mi­nio ly­gio sta­cio­na­rio­se as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­go­se ar pa­da­li­niuo­se, am­bu­la­to­ri­jo­se, kai­mo me­di­ci­nos punk­tuo­se; svei­ka­tos prie­žiū­ros dar­buo­to­jai, tei­kian­tys sku­bią me­di­ci­nos pa­gal­bą (pa­gal pa­rei­gy­bių ap­ra­šy­mą); svei­ka­tos prie­žiū­ros dar­buo­to­jai, dir­ban­tys pa­to­lo­gi­jos, teis­mo me­di­ci­nos ir ki­tuo­se pa­da­li­niuo­se (jei jų dar­bas tie­sio­giai su­si­jęs su la­vo­nų skro­di­mu ir iš la­vo­nų pa­im­tų mė­gi­nių ty­ri­mu); šei­mos (ben­dro­sios prak­ti­kos) gy­dy­to­jai; gy­dy­to­jai apy­lin­kių te­ra­peu­tai ir kt.

Iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo įstai­gų, ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lų, pro­fe­si­nio mo­ky­mo įstai­gų, aukš­tų­jų mo­kyk­lų, ne­for­ma­lio­jo švie­ti­mo įstai­gų, psi­cho­lo­gi­nių, pe­da­go­gi­nių psi­cho­lo­gi­nių tar­ny­bų, vai­kų glo­bos įstai­gų pe­da­go­gi­niai dar­buo­to­jai tu­ri tei­sę į pa­čias il­giau­sias – 56 k. d. truk­mės kas­me­ti­nes atos­to­gas.

***

Tam tik­ri dar­buo­to­jai po 6 mė­ne­sių ne­per­trau­kia­mo­jo dar­bo įmo­nė­je tu­ri pir­mu­mo tei­sę pa­si­rink­ti kas­me­ti­nių atos­to­gų lai­ką. To­kia tei­se ga­li pa­si­nau­do­ti: ne­pil­na­me­čiai iki 18 me­tų; nėš­čios mo­te­rys; dar­buo­to­jai, vie­ni au­gi­nan­tys vai­ką iki 14 me­tų ar­ba ne­įga­lų vai­ką iki 18 me­tų.

Be to, su­tuok­ti­niui jo pa­gei­da­vi­mu kas­me­ti­nės atos­to­gos su­tei­kia­mos žmo­nos nėš­tu­mo ir gim­dy­mo atos­to­gų me­tu. As­me­nims, ku­rie mo­ko­si ne­nu­trauk­da­mi dar­bo, kas­me­ti­nės atos­to­gos jų pa­gei­da­vi­mu de­ri­na­mos prie eg­za­mi­nų, įskai­tų lai­ky­mo, di­plo­mi­nio dar­bo ren­gi­mo, la­bo­ra­to­ri­nių dar­bų ir kon­sul­ta­ci­jų lai­ko. Dar­buo­to­jams, na­mie slau­gan­tiems li­go­nius ir ne­įga­liuo­sius, taip pat as­me­nims, ser­gan­tiems chro­niš­ko­mis li­go­mis, ku­rių pa­ū­mė­ji­mas pri­klau­so nuo at­mos­fe­ros są­ly­gų, kas­me­ti­nės atos­to­gos su­tei­kia­mos jų pa­gei­dau­ja­mu lai­ku pa­gal me­di­ci­nos įstai­gos iš­duo­tą re­ko­men­da­ci­ją.

***

Dar­buo­to­jo pa­gei­da­vi­mu kas­me­ti­nės atos­to­gos ga­li bū­ti su­tei­kia­mos da­li­mis. Bet ir šiuo at­ve­ju kiek­vie­nais dar­bo me­tais vie­na atos­to­gų da­lis (ne­bū­ti­nai pir­ma) tu­ri bū­ti ne trum­pes­nė kaip 14 k. d.

***

Dir­ban­čia­jam ke­lio­se dar­bo­vie­tė­se kas­me­ti­nės atos­to­gos tiek pa­grin­di­nė­je, tiek ant­ra­ei­lė­je dar­bo­vie­tė­je su­tei­kia­mos ben­dra tvar­ka ir jos tar­pu­sa­vy­je nė­ra sais­to­mos jo­kio­mis są­ly­go­mis, ta­čiau pa­gal ga­li­my­bę jos ga­lė­tų bū­ti su­tei­kia­mos tuo pa­čiu me­tu.

***

Atos­to­gi­niai pi­ni­gai pri­va­lo bū­ti iš­mo­kė­ti ne vė­liau kaip prieš tris ka­len­do­ri­nes die­nas iki kas­me­ti­nių atos­to­gų pra­džios. Jei­gu dar­bo už­mo­kes­tis už atos­to­gas nu­sta­ty­tu lai­ku ne­bu­vo su­mo­kė­tas ne dėl dar­buo­to­jo kal­tės, kas­me­ti­nės atos­to­gos ne nu­ke­lia­mos, bet pra­tę­sia­mos tiek die­nų, kiek bu­vo del­sia­ma su­mo­kė­ti dar­bo už­mo­kes­tį, ir už pra­tęs­tą lai­ką mo­ka­ma kaip už atos­to­gas.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)