Spausdinti šį puslapį

Tarp populiariausių – ir senieji vardai

Gedimino Nemunaičio nuotr. Pats populiariausias tarp berniukų – Luko vardas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pats populiariausias tarp berniukų – Luko vardas.

Ukmergėje tarp populiariausių kūdikiams duotų vardų nemažai – turinčių labai senas tradicijas. Taip pat pastebima, kad daugėja tėvų, nutarusių kūdikiui duoti dvigubą vardą.

Ukmergės rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, pernai Ukmergėje dažniausiai duoti berniukų vardai – Lukas, Jokūbas, Kajus, Dovydas, Domas, Adomas, Adas, Herkus, Emilis, Martynas, Ajus.

Dažniausiai duoti mergaičių vardai – Lėja, Augustė, Austėja, Sofija, Gabrielė, Karolina.

Ukmergės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė sako, kad pats populiariausias tarp berniukų – Luko vardas. Tai senas lotyniškas vardas. Jo reikšmė – Lukanijos Italijoje gyventojas. Šv. Lukas globoja tapytojus ir gydytojus. Jis taip pat saugo nuo skyrybų.

Mergaičių populiariausių vardų trejetas – Augustė, Lėja ir Liepa.

Reti mergaičių vardai – Michilina, Melita, Adrija, Arielė, Eiva, Emerita, Elija, Bargailė, Eimilė, Juna, Ezmė, Erika, Ariela, Eirini, Saulė, Frėja, Medeina, Aya, Mėja ir Arneta.

Retus vardus tėveliai rinko ir berniukams – Ardas, Joelis, Atas, Itanas, Benas, Leo, Marius, Henri, Marie, Aras, Sinan, Andreas, Meinardas, Motiejus, Akvasi, Minoas, Kaos, Nethan, Gratas, Nidijus, Ainius, Paolo.

Skyriaus vedėja pasakojo, kad daugiausiai mūsų ausiai neįprastų vardų savo atžaloms duoda užsieniečiai. Atrodo, pastebimas pokytis – padaugėjo dvigubų vardų.

R.Jackūnienė pasakojo, kad didelių nesusipratimų dėl vardų pernai Ukmergėje nebūta. Panašių istorijų, kaip Lietuvoje nuskambėjusi istorija dėl vardo Leyla, pas mus nebuvo. Su visais tėveliais pavyko susitarti.

Per praėjusius metus Ukmergės rajonas, Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, sulaukė 318 naujagimių – 165 berniukų ir 153 mergaičių.

86 kūdikiai pasaulį išvydo užsienyje. Per metus gimė dvi poros dvynukų.

214 kūdikių pernai gimė santuoką įregistravusiose šeimose, 94 jų turės ir mamas, ir pripažintus arba nustatytus tėvus, 11 – tik mamas.

Lietuvoje pernai tėvai kūdikiams dažniausiai suteikdavo Mato ir Sofijos vardus.

Registrų centro duomenimis, Mato vardas suteiktas 308 berniukams, Sofijos – 298 mergaitėms.

Šie vardai į antrą vietą iš pirmos išstūmė Luką ir Lėją – „Žvaigždžių karų“ veikėjų vardus. Luko vardas suteiktas 300 berniukų, Lėjos – 283 mergaitėms.

Vardai Jokūbas ir Luknė suteikti atitinkamai 280 berniukų ir 261 mergaitei.

Toliau populiariausių vardų dešimtuke tarp berniukų rikiuojasi Dominyko, Nojaus, Jono, Beno, Herkaus, Marko ir Kajaus vardai, tarp mergaičių – Amelijos, Emilijos, Kamilės, Patricijos, Gabijos, Liepos ir Emos vardai.

Registrų centras pernai gruodį taip pat skelbė populiariausius dešimtmečio vardus, čia pirmauja Matas ir Emilija. Nuo 2010 metų Lietuvoje Mato vardas suteiktas daugiau kaip 4,6 tūkst. berniukų, o Emilijos vardu pavadinta daugiau kaip 4,1 tūkst. mergaičių.

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje kasmet gimsta vidutiniškai maždaug po 30 tūkst. vaikų.

Jau kurį laiką galioja tvarka, kad kūdikiui vardą galima suteikti elektroniniu būdu – neišėjus iš namų, o visus dokumentus tvarkyti elektroninėje erdvėje. Tačiau Ukmergės rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja R. Jackūnienė sako, kad ši naujovė nėra populiari. Didžioji dauguma atneša dokumentus dėl vardo sutikimo ir pageidauja turėti tradicinį popierinį išrašą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)