Spausdinti šį puslapį

Mokiniai kuria išmaniąją šiukšliadėžę

 Apžiūrėjo Budapešto įžymybes. Apžiūrėjo Budapešto įžymybes.

Daiva VAIŠVILIENĖ

Projekto koordinatorė

Antano Smetonos gimnazijos komanda, dalyvaujanti tarptautiniame „ERASMUS+“ projekte „Rūšiuokime robotų pagalba“, spalio 6–12 d. lankėsi Budapešte.

Gimnazistai kartu su partneriais iš Slovėnijos Koperio vidurinės technikos mokyklos ir Vengrijos Budapešto mechatronikos gimnazijos kuria išmaniąją šiukšliadėžę.

Tikimasi, kad šis robotas skatins visų projekte dalyvaujančių mokyklų bendruomenes rūšiuoti. Jis gebės savarankiškai judėti, turės interaktyvų ekraną su naudinga informacija apie rūšiavimą, tris šiukšlių rūšiavimo talpas ir nuotolinio valdymo galimybes.

Tai jau antras projekto dalyvių susitikimas. Pirmojo susitikimo Slovėnijoje metu buvo aptartos roboto techninės savybės bei dizainas.

Aktyvus darbas su partneriais vyko mokyklose ir internetinėje erdvėje. Mokiniai dirbo tarptautinėse komandose ir atliko jiems skirtas užduotis. Budapešte Slovėnijos, Vengrijos ir Lietuvos komandų dalyviai aptarė, tobulino ir išrinko galutinę roboto išvaizdą, sukūrė internetinį puslapį, skirtą projekto veiklai.

Programuotojų komanda dirbo prie roboto komunikacijos ir elektronikos. Mokiniai ir mokytojai aplankė didžiausią šiukšlių rūšiavimo įmonę Vengrijoje, kur labiausiai nustebino nepaaiškinami visuomenės vartojimo mastai. Džiuginantis faktas – energija, išgauta deginant šiukšles, naudojama pastatų šildymui.

Išvyka į japonų robotų gamybos įmonės „Fanuc“ filialą Budapešte parodė ateities gyvenimo viziją ir atskleidė žmogaus kūrybines galimybes.

Budapeštas – nuostabus karalių miestas, stulbinantis unikalia architektūra, istorija bei vietinių žmonių svetingumu.

,,Man labai patiko dirbti kartu su užsienio moksleiviais. Tai ne tik patobulino anglų kalbos žinias, bet ir praplėtė kultūrinį akiratį“; ,,Nesitikėjau, kad surasime tiek daug bendraminčių ir draugų, su kuriais palaikome ryšius ne tik susitikimų metu“; ,,Neįtikėtina, kad sutelkę bendras jėgas, žinias ir darbą, galime sukurti kažką neįtikėtiną – pirmąjį robotą-rūšiuotoją, kuris važinės mūsų gimnazijos koridoriais“ – tokiais įspūdžiais dalijosi gimnazistai Paulius, Vytautas, Smiltė.

Grįžus į Lietuvą, darbai bus tęsiami, nes jau kovo pabaigoje mūsų gimnazija priims projekto dalyvius iš Vengrijos ir Slovėnijos bei pristatys šiukšliadėžę-robotą visuomenei.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)