Spausdinti šį puslapį

Prieš gyventojus – sparnuočių ataka

Varniniai paukščiai daugelio miestų gyventojams tampa dideliu galvos skausmu. Gedimino Nemunaičio nuotr. Varniniai paukščiai daugelio miestų gyventojams tampa dideliu galvos skausmu. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į redakciją kreipėsi net keli Deltuvos ir Kauno gatvių daugiabučių gyventojai, pasipiktinę jų mikrorajoną atakuojančiomis varnomis. Žmonės pasakojo, kad šį pavasarį situacija tapo tiesiog kritinė. Varnos apspito jų rajoną, masiškai suka lizdus ir dergia aplinką.

Baisus vaizdas ne tik prie daugiabučių, bet ir šalia čia įsikūrusių įstaigų.

Apsilankę minėtame rajone įsitikinome, kad situacija tikrai nepavydėtina – žemė net balta nuo paukščių išmatų, oras skamba nuo garsaus kranksėjimo, o tinkamiausia apranga šiame rajone – apsiaustas su gobtuvu.

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė apgailestauja, kad kova su kareivinių miestelį pamėgusiais žmonių varnomis vadinamais kovais kol kas bevaisė. Pernai medžius bandyta smarkiai apgenėti. Bet šiemet jau aišku, kad tai nieko nepadėjo. Lizdų sukrauta daugybė.

Seniūnė tikina, kad kreipėsi į Aplinkos ministeriją, prašydama patarimų, kaip kovoti su varniniais paukščiais. Tačiau išgirdo vienintelį pasiūlymą: pirmiausia reikia sutvarkyti paukščių maisto šaltinį – atvirus konteinerius. Gyventojai raginami nemesti į juos maisto, o pačius konteinerius laikyti uždarytus. Esą kovai lizdavietėms labiausiai mėgsta tas vietas, kuriose yra mitybos šaltinių.

Taip pat manoma, kad paukščiams nepatinka triukšmingos vietos. Deja, ši teorija neatrodo labai tikėtina: kariniame miestelyje šiuo metu vyksta intensyvūs statybų darbai. Čia statomas teismo pastatas. O visai šalia burzgiančių traktorių ir kitos technikos medžiuose visai nesibaimindamos peri kranklių patelės. Sparnuočiai jau neviltin varo šalia statybų aikštelės veikiančios įstaigos – Nestacionarių socialinių paslaugų centro – lankytojus ir darbuotojus.

Vis dėlto seniūnė mano, kad triukšmas sparnuočius atbaidys. Triukšmo šaltiniu šiame rajone jau greitai taps ir darbininkai, klosiantys takus iki mikrorajone seniūnijos įrengtos vaikų žaidimų aikštelės. Viliamasi, kovus ateityje atbaidys ir naujoje aikštelėje šūkaujantys vaikai...

„Ką daugiau sugalvoti, neįsivaizduoju, juk šaudyti paukščių negalima, medžių irgi visų neišpjausi“, – svarsto seniūnė. Vis dėlto šitos problemos nenustumia: kaip tik šią savaitę numatytas susitikimas su aplinkosaugininkais, drauge dar kartą svarstys, kodėl būtent šią vietą taip pamėgo kovai ir kokių dar priemonių imtis sparnuočiams atbaidyti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)