Spausdinti šį puslapį

Su kolegomis susitikome Pasvalyje

Prie paminklo Žygimantui Augustui. Prie paminklo Žygimantui Augustui.

Janina BADOKIENĖ

LPS „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ nariai lankėsi Pasvalyje, su kurio senjorais bendrauja nuo 2019 m. 

Pasvalio kraštas garsus smegduobėmis, Daujėnų duona, alumi, sūriais. Kelionės metu Valerija Naraškevičienė trumpai priminė miesto istoriją, žymesnes lankytinas vietas, žymesnius šio krašto žmones.

XIX a. vidurio bažnytinėse Krinčino ir Daujėnų parapijų knygose rasti įrašai, kad čia krikštijo vaikus, tuokė poras kunigas ir poetas Antanas Drazdauskas-Strazdas. Pasvalio krašte gimė garsūs Lietuvos patriotai Petras, Antanas ir Jonas Vileišiai. Su Pasvaliu susiję poetai Bernardas Brazdžionis, Eugenijus Matuzevičius, rašytojai Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Kazys Saja, Jonas Mikelinskas, Mykolas Karčiauskas, aktoriai Regimantas Adomaitis, Viktoras Valašinas.

Viešnagėje dalyvavome organizuotoje ekskursijoje po miestą, lankėmės smegduobių parke, kuris atidarytas 2009 m. Tai – 8 ha ploto teritorija pietiniame rajono pakraštyje, kur yra išlikę keliolika įvairaus dydžio ir amžiaus smegduobių. Unikalus šiame krašte mineralinio vandens šaltinis, ištryškęs smegduobėje. Tai – didžiausias šaltinis Pasvalio rajone.

Jau ne pirmus metus dalyvaujame LPS „Bočiai“ Pasvalio bendrijos, vadovaujamos Antano Indreliūno, organizuojamuose renginiuose „Dainuojam Lietuvai ir tau“, skirtuose sutarties „Pasvalio taika“ metinėms. Šiemet jos – 465-osios.

Lietuvos istorijoje visiems laikams liko sąvoka „Pasvalio taika“. Pasvalio krašto muziejuje yra paveikslas „Kalavijuočių ordino magistras Vilhelmas Fiurstenbergas Pasvalyje atsiprašo Žygimantą Augustą 1557 m. rugsėjo 14 d.“ Turėjęs kilti karas dėl Livonijos valdovo represijų Rygos arkivyskupui, Lietuvos valdovo giminaičiui, buvo sustabdytas, kai Pasvalyje susitiko abu valdovai.

Metraščių teigimu, V. Fiurstenbergas atsiprašė ir pasirašė sutartis, nuslopinančias kivirčus. Paveiksle pavaizduota, kaip magistras atsiklaupęs atsiprašo Žygimantą Augustą.

Pasvalio meras Gintautas Gegužinskas papasakojo apie dabartinių laikų įvykį, kai į Pasvalį atvykęs V. Fiurstenbergo tolimas giminaitis pasipiktino paveikslo turiniu. Jo nuomone, niekada ordino magistras nesižemintų atsiklaupdamas. Jis sakė, kad atras lėšų perpiešti paveikslui, kad magistras kalbėtų stovėdamas. Tačiau lėšų neatsirado, paveikslas liko kaip buvęs.

Taikos pasirašymas išgarsino iki tol nežinomą miestą. Kaip padėka už tai čia pastatytas paminklas Lietuvos ir Lenkijos valdovui Žygimantui Augustui...

Minint šią istorinę datą į Pasvalio kultūros centą susirinko Jonavos, Pakruojo, Radviliškio, Naujosios Akmenės, Kėdainių, Utenos, Joniškio bendrijų, Vilniaus bendrijos Naujininkų skyriaus meno saviveiklos kolektyvai.

Ukmergiškiams, kuriems vadovauja Valmantas Naraškevičius atstovavo mišrus vokalinis ansamblis „Gija“.

Renginyje dalyvavo LPS „Bočiai“ pirmininkas Kajatonas Šliogeris, pavaduotojas Gediminas Kuliešis, savivaldybės meras G. Gegužinskas ir kiti svečiai.

Kalbėję svečiai, organizacijų vadovai džiaugėsi bendraminčių susitikimu, dėkojo už pakvietimą į šventę, teikė dovanas.

Šventę baigėme bendra daina „Paimkim Lietuvą visi ant rankų“, vėliau prie pietų stalo dalijomės šventės įspūdžiais.

Renginyje dalyvavome vykdydami Ukmergės rajono savivaldybės remiamą projektą „Pabūkim kartu, kolei norisi būti“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)