Spausdinti šį puslapį

Paminėsime Lietuvos šimtmetį

„Šilo“ pagrindinės mokyklos auklėtiniai sumanė projektą „100 lietuvių raštijos kūrėjų – atkurtosios Lietuvos šimtmečiui“. „Šilo“ pagrindinės mokyklos auklėtiniai sumanė projektą „100 lietuvių raštijos kūrėjų – atkurtosios Lietuvos šimtmečiui“.

„Šilo“ pagrindinės mokyklos 7b ir 8b klasių mokiniai, padedami lietuvių kalbos mokytojos Janės Juzėnienės, sumanė projektą „100 lietuvių raštijos kūrėjų – atkurtosios Lietuvos šimtmečiui“. Jo tikslas – geriau susipažinti su žymiausiais Lietuvos kalbininkais, rašytojais, poetais, literatūros kritikais. Mokiniai internetiniuose portaluose, rašytiniuose šaltiniuose renka reikalingą medžiagą, klasifikuoja, apipavidalina, aptaria su mokytoja, pristato klasei ir viešina mokyklos stende.

Pirmiausia sukaupėme ir paskelbėme informaciją apie lietuviškosios raštijos pradininkus: pirmosios lietuviškos knygos autorių Martyną Mažvydą, pirmosios gramatikos kūrėją Danielių Kleiną, pirmąjį žodynininką Konstantiną Sirvydą, pirmąjį Biblijos vertėją Joną Bretkūnąir kitus.

Mokyklos bendruomenei pristatėme ir mažiau žinomus asmenis: Abraomą Kulvietį, Stanislovą Rapolionį, Joną Radvaną, Kazimierą Sarbievijų.

Skelbsime medžiagą ir apie pirmąjį grožinio kūrinio autorių Kristijoną Donelaitį, jo knygos leidėją Liudviką Rėzą, pirmojo etnografinio muziejaus įkūrėją Dionizą Pošką.

Šitaip nuosekliai apžvelgsime lietuvių raštijos vystymosi periodus iki pat XXI amžiaus. Pasidžiaugsime, jog tarp lietuvių kalbos ir literatūros puoselėtojų yra ir mūsų mokyklos auklėtinių: kalbininkės Daiva Aliūkaitė, Asta Ryklienė, Erika Jasionytė-Mikučionienė, poetas Vainius Bakas ir kt.

Tikimės, kad projektas paskatins būti pilietiškus, labiau gerbti savo šalies kultūrą, domėtis raštijos istorija.

Gerda KAPOČIŪTĖ, Živilė TALUTYTĖ

„Šilo“ pagrindinės mokyklos moksleivės

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)