Spausdinti šį puslapį

Atsisako išduoti vizas projekto dalyviams

Misijasibiras.lt nuotr. Misijasibiras.lt nuotr.

Kilo kliūčių projekto „Misija Sibiras“ ekspedicijai, kurios dalyvių sąraše – ir mūsų rajono atstovas, Vilniaus universiteto Teisės fakultete studijuojantis Kristijonas Povylius iš Želvos. Ekspedicija gali neįvykti.

Užsienio reikalų ministerija paskelbė apie Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje pareiškimą, kuriuo užkertamas kelias jaunimo kelionei į lietuvių tremtinių palaidojimo vietas Rusijoje, turėjusiai vykti liepos 17 – rugpjūčio 1 dienomis. Atsisakoma išduoti komandai vizas.

Anot ministerijos, Rusijos Federacijos ambasados reiškiamas motyvas – Lietuvos pusėje tariamai kuriamos dirbtinės kliūtys sovietiniams kapams ir monumentams tvarkyti.

Birželio 27 d. buvo patvirtinta nauja užsienio valstybėms reikšmingo nekilnojamojo kultūros paveldo, esančio Lietuvos Respublikoje, tvarkymo taisyklių redakcija.

„Ji numato detaliai reglamentuotą, tačiau skaidrų, saugų, efektyvų ir teisėtą kelią užsienio valstybėms tvarkyti kapus, laikantis Lietuvos įstatymų. Visgi Rusijos Federacijos ambasada nutarė imtis nepagrįstų ir neproporcingų veiksmų visuomeninės iniciatyvos „Misija Sibiras“ atžvilgiu“, – teigiama ministerijos pranešime.

Jos nuomone, „šis demaršas yra ne kas kita kaip bandymas daryti spaudimą Lietuvos vidaus sprendimų priėmimo procesui bei priversti sudaryti tarpvyriausybinę sutartį, neatitinkančią Lietuvos nacionalinių interesų“.

Nuogąstavimus, jog šių metų ekspedicija gali nepasiekti Krasnojarsko, penktadienį viešai išreiškė projekto vadovė Raminta Kėželytė.

„Šiandien buvome informuoti Rusijos Federacijos ambasados atstovo, kad vizos „Misijos Sibiras“ komandai nebus išduotos. Dėl vizų ir kitų kelionės techninių detalių su Rusijos ambasada Lietuvoje bendraujama nuolat. Taip vyko ir šiais metais. Gaila, kad iškilo grėsmė ekspedicijai neįvykti, bet aš labai viliuosi, kad situacija pasikeis. Noriu pabrėžti, kad „Misija Sibiras“ nėra politinis projektas, kuris daro įtaką kitoms kapaviečių tvarkymo ir istorinės atminties iniciatyvoms Lietuvoje ar Rusijoje“, – projekto feisbuke rašo ji.

Ši istorija pasiekė ir Seimą. Išplatintame pranešime spaudai konservatoriai dėl „Misijos Sibiras“ dalyvių neįleidimo į Rusiją siūlo išbraukti Rusijos ambasadą iš Rusijos dienų organizatorių sąrašo.

„Ne pirmą kartą Rusija siekia daryti įtaką Lietuvos vidaus politikos sprendimams. Apmaudu ir smerktina, kad šiandien šios spaudimo politikos taikiniu tapo jaunimas. Viliuosi, kad Rusijos Federacija atšauks šią niekuo nepagrįstą ataką prieš Lietuvos jaunimo iniciatyvas. Savo ruožtu Lietuva privalo imtis atsakomųjų priemonių“, – teigia Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Anot parlamentarų, tokią Rusijos Federacijos reakciją galėjo sukelti pastaruoju metu Seime priimti ir dar svarstomi įstatymo projektai, susiję su Lietuvos valstybės pozicija Rusijos agresijos prieš Gruziją ir Ukrainą bei kitais klausimais.

„Misija Sibiras“ – jau tryliktus metus vykstantis projektas. Trėmimai, prasidėję 1941 m. birželio 14-ąją, Sibiro žemėse paliko apie 800 lietuviškų laidojimo vietų. Ekspedicijos tikslas – sutvarkyti mūsų tautiečių trėmimų vietas, apleistas kapines, pastatyti atminimo simbolių, lietuviškomis kryždirbystės tradicijomis puoštų kryžių Sibire žuvusiems lietuviams atminti.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)