Spausdinti šį puslapį

„Turime surasti vietą lietuvių kalbai“

Renginio dalyviai. Renginio dalyviai.

Rugsėjo 21 d. vyko Ukmergės rajono savivaldybės kartu su Valstybine lietuvių kalbos komisija ir Valstybine kalbos inspekcija organizuotas renginys. Į jį pakviesti šalies savivaldybių kalbos tvarkytojai – specialistai, kurie kontroliuoja valstybinės kalbos vartojimą ir taisyklingumą, konsultuoja ir informuoja visuomenę valstybinės kalbos vartojimo ir taisyklingumo klausimais. Į Ukmergę atvyko 43 savivaldybių kalbos specialistai.

Juos pasveikino mūsų rajono meras Rolandas Janickas ir administracijos direktorius Stasys Jackūnas, parodytas rajoną pristatantis filmas.

Po to – bendra nuotrauka ir pažintis su Ukmergės miestu, „balandžių maršrutu“, mažąja architektūra, nepakartojamais vaizdais nuo piliakalnio... Savivaldybės Vlado Šlaito bibliotekoje apžiūrėjome knygų parodėlę, skirtą kalbininkui, Ukmergės rajono garbės piliečiui Zigmui Zinkevičiui, kalbėjomės apie knygas ir kasmet bibliotekoje vykstančias Lietuvių kalbos dienas.

Užulėnyje aplankėme gimtąją buvusio Lietuvos Prezidento A. Smetonos sodybą, Užugirio krašto muziejų, Užugirio dvarą, kur kalbėjo Taujėnų gimnazijos direktorius Darius Kaplūnas, dainavo šios gimnazijos moksleivės.

Dalykinėje šio renginio dalyje Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis ir Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas kalbėjo apie kalbos politikos ir praktikos dalykus.

„Galite patikėti? Lietuvių kalba – nebeprestižinė!“ – retoriškai klausė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas A. Antanaitis ir pabrėžė, kad pati didžiausia problema yra anglų kalbos skverbimasis. Anksčiau ta problema vadinosi lietuvių–rusų santykiai ir rusų kalba buvo priimama kaip okupantų kalba. Dabar anglų kalba yra antra sava kalba ir čia yra pirmasis pavojus.

„Renginys, kuriame dalyvauja vienas arba du užsieniečiai, skelbiamas tarptautiniu ir jis vyksta anglų kalba. Pasigirsta siūlymų, kad anglų kalba taptų antrąja pagalbine valstybine kalba. Žinoma, nenoriu pasakyti, kad neturime mokytis anglų kalbos, bet pirmiausia turime surasti vietą lietuvių kalbai“, – kalbėjo VLKK pirmininkas.

Jis vardijo kitus atvejus, įrodančius, jog valstybinė lietuvių kalba, nors ir apginta įstatymų, realybėje gūžiasi, traukiasi. Ant pastatų vyrauja užsienietiški užrašai, mūsų mokslininkai už užsienio kalba išspausdintą savo straipsnį apie lietuvių kalbą ir literatūrą gauna dvigubai daugiau papildomų balų nei už lietuvišką tekstą.

„Būtina imtis veiksmų, kad kalbos apsaugos įstatymai pradėtų veikti“, – teigė A. Antanaitis, akcentuodamas, kad dabartinė komisija jau parengė 2018–2022 metų kalbos politikos gaires ir pateikė Seimui. Jos bus papildytos kalbos politikos priemonių planu ir tikimasi, kad valstybinės kalbos traukimąsi pavyks sustabdyti.

„Nuo visų mūsų darbo priklauso, kokias teises lietuvių kalba turės Lietuvoje, kuriose srityse ji bus vartojama, o ne ignoruojama“, – akcentavo Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas. Jis kalbėjo apie svarbų savivaldybių vaidmenį įgyvendinant Valstybinės kalbos įstatymą, viešosios kalbos priežiūros praktikos dalykus, kalbos tvarkytojo darbo aspektus ir problemas, atsakė į kalbos tvarkytojų klausimus. 

Renginio dalyviai pripažino, kad šis susitikimas buvo įdomus ir turiningas.

Dalia IVAŠKEVIČIENĖ

Rajono savivaldybės vyr. kalbininkė


Anglų kalbos kursai vilniuje intellectus.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)