Spausdinti šį puslapį

Kaip sutaupyti elektros energiją?

Elektra - tai kiekvieno žmogaus kasdienybė ir būtinybė. Jos dėka atliekami visi buitiniai procesai bei daugumai svarbi ar net būtina esant darbe. Elektra suteikia gyvybę visiems elektros prietaisams, tačiau už ją turime mokėti. ši išlaida priklauso nuo to kiek elektros prietaisų yra naudojama bei kokiu dažnumu. Todėl klausimas, kaip galima sutaupyti elektros energiją bei už ją mokėti mažiau?

Seni elektros prietaisai

Dažna didelių elektros išlaidų problema - seni įrenginiai. Senesni ir pigesni įrenginiai neatsižvelgia į elektros naudojimo klasę, todėl jų įjungimas priverčia elektros skydelius suktis greičiau. Norint to išvengti, rekomenduojama, renkantis naują elektros prietaisą atsižvelgti ir į tai kokia yra elektros sunaudojimo klasė. Dažnu atveju pigesni prietaisai reikalauja daugiau energijos, todėl renkantis naują įrenginį rekomenduojama investuoti daugiau į prietaiso kokybę, o ne rinktis pigiausią variantą, už kurį ilgainiui reikės mokėti padidėjusiomis elektros išlaidomis.

Elektros tausojimas

Kitas būdas, turbūt gana suprantamas, tačiau ne visų taikomas. Nesant patalpoje, būtina išjungti ten esančią šviesą ar kitus elektros įrenginius (televizorius, kompiuteris ar kita buitinė technika). Dažnas žmogus net nesusimąsto apie tai ir tai daro instinktyviai, tačiau kai kurie užmiršta apie elektros naudojimą ir palieka šviesą ar kitus įrenginius įjungtus, nors jie ir nenaudojami. Esant šiam nevalingam įpročiui rekomenduojama visas būsto šviesos lemputes pakeisti taupiosiomis, kas padeda sutaupyti iki 20 % visos elektros energijos. Elektros prietaisams nustatyti energijos taupymo rėžimus ar automatinius išsijungimus. Esant galimybei reguliuoti būsto šildymą. Rekomenduojama jį sumažinti bent vienu laipsniu. Taip sutaupoma elektros energija, o didelio diskomforto dažnu atveju nesukelia. 

Efektyvus elektros energijos naudojimas

Didelė energijos dalis atitenka buitiniai įrangai, tokiai kaip skalbimo mašina ar indaplove. Rūbų skalbimas reikalauja daug elektros energijos, nes dėl netinkamo skalbimo ar pasirinktos funkcijos yra šildomas vanduo, o tam eikvojama didelė energijos dalis. Norint tai daryti taupiai reikalingas tinkamas elektros tarifas, kuris paprastai skiriasi nuo to ar elektra naudojama darbo dienomis ar savaitgaliais. Savaitgalių dienomis elektros tarifas paprastai būna mažesnis, todėl ir kainą už kilovatvalandžius sumažėja. Taip, visi naudojami prietaisai naudoja tą pačia elektros energiją tačiau gyventojai už ją moka mažiau. Taip pat, esant poreikiui skalbti rūbus ar naudotis indaplove, tai daryti rekomenduojama tik esant tikram poreikiui bei prikaupus nemažai nešvarių rūbų ar indų. Gyventojams bent kartą į metus rekomenduojama atitirpinti savo šaldytuvą tam, kad jis galėtų pilnai funkcionuoti bei sumažintų elektros energijos pasisavinimą.

Taigi, jei pastebėjote, padidėjusias elektros suvartojimo išlaidas, rekomenduojama keisti gyvenimo įpročius ir pradėti elektrą vartoti efektyviai. Tam tinka senos įrangos atnaujinimas, elektros įrenginių naudojimas tik esant rimtam poreikiui bei tinkamas laiko planavimas. Visa tai gali padėti sumažinti elektros energijos suvartojimą bei išlaidas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)