Spausdinti šį puslapį

Kaip išvengti patalynėje besiveisiančių erkučių?

Mūsų šalyje užfiksuotos net 49 namuose besiveisiančių erkučių rūšys. Populiariausia erkučių rūšis lotyniškai vadinama Dermatophagoides pteronyssinus. Šios rūšies erkutės dauginasi labai sparčiai: suaugusi patelė vienu kartu padeda maždaug 40-80 kiaušinėlių.  Erkutės labai mėgsta šiltas ir drėgnas vietas, todėl jų kiekis sparčiai padidėja vasaros mėnesiais. Niekam ne paslaptis, kad erkutės yra labai pavojingos: nors jos neplatina ligų, tačiau dažnai sukelia alergiją ir dusulį. Nustatyta, kad maždaug 10-15 procentų viso pasaulio žmonių yra alergiški namuose besiveisiančioms erkutėms, todėl naudinga žinoti, kaip būtų galima išvengti šių nepageidaujamų įnamių atsiradimo.

Svarbiausia – pasirūpinti patalynės higiena

Patalynės užvalkalus skalbkite ne rečiau nei kartą per dvi savaites, o pagalves ir antklodes vertėtų skalbti bent keletą kartų per metus (geriausia rinktis aukštesnę nei 60 laipsnių vandens temperatūrą).  Jei gamintojas nurodo, kad patalus reikia skalbti ganėtinai žemoje temperatūroje, rinkitės cheminį valymą. Taip pat reikėtų nepamiršti ir minkštų baldų bei čiužinio valymo (dauguma čiužinių turi nuimamus užvalkalus, todėl juos galima skalbti skalbimo mašinoje).

Miegamojo vėdinimas ir tinkamas patalų džiovinimas

Jei reguliariai vėdinsite miegamąjį, tikimybė, kad pataluose užsiveis erkutės, bus gerokai mažesnė. Naudinga žinoti, kad ultravioletiniai saulės spinduliai padeda veiksmingai naikinti šiuos kenkėjus, todėl rekomenduojama periodiškai išnešti patalus į lauką ir kelias valandas palikti saulėje. Žinoma, visuomet svarbu stebėti orų prognozę ir įsitikinti, kad artimiausiu metu lietaus tikimybė yra labai nedidelė.

Reguliariai atnaujinkite patalynę

Deja, net ir tinkamai prižiūrint patalus ne visada pavyksta išvengti erkučių atsiradimo. Būtent todėl rekomenduojama kas 2-5 metus atnaujinti patalynę. Kokybiškos ir nebrangios patalynės galite įsigyti čia: šioje internetinėje parduotuvėje pirkėjus visada džiugina patrauklios prekių kainos ir gausus patalynės asortimentas.


paklodės

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)