Spausdinti šį puslapį

Bendruomenė problemas sprendžia kartu

Plintantis COVID-19 virusas jau kuris laikas paskelbtas pandemija. Ji paralyžiuoja valstybių ir miestų gyvenimą. Ne išimtis Lietuva ir Ukmergė. Matant visuomenėje kilusį blaškymąsi ir net susipriešinimą, kyla klausimas ar mes, kaip bendruomenė, esame pasirengę spręsti sudėtingas problemas. Situaciją suvaldyti ir sustabdyti viruso plitimą būtų daug paprasčiau, jei visi be pykčių ir barnių susitelktume bendram tikslui.

Bendruomenės sąmoningumas

Viruso plitimas didele dalimi priklauso nuo mūsų pačių – ar savo elgesiu prisidedame prie viruso sklaidos, ar užkertame tam kelią.

Jau vasario mėnesį buvo akivaizdu, kad koronavirusas Europoje įgauna pagreitį. Vieni atšaukė keliones į užsienį, kiti savo planų nekeitė. Valdžios institucijos ragino grįžusius iš rizikos zonų su niekuo nekontaktuoti ir nedelsiant izoliuotis savistebėsenai. Deja, į rizikos grupę patenkančių šalių sąrašas ėmė plėstis greičiau, nei buvo spėjama skelbti rekomendacijas. Būti pakankamai sąmoningais, ir, grįžus iš svečių šalių ar turėjus kontaktą su parvykusiais iš užsienio asmenimis, nevaikščioti viešose vietose tapo mūsų pačių atsakomybe. Galbūt ne visi apie rekomendacijas sužinojo ar suprato iš karto, neužsidarė namuose ir turėjo kontaktų. Šioje situacijoje svarbu išlaikyti bendruomeniškumą ir nepradėti kaltinti. Mes nežinome kitų žmonių priežasčių. Kalbu ne apie toleranciją, o apie rūpestį vienų kitais, savo bendruomenės nariais. Svarbu suteikti tinkamą gydymą jau sergantiems, susigrąžinti savuosius ir visą dėmesį sutelkti į viruso plitimo sustabdymą. Tam sudarytos paskutinės galimybės sugrįžti iš užsienio į savo šeimas. Tam ir paskelbtas visuotinis karantinas, kurio turime laikytis visi. Nes esame bendruomenė, kuri sunkumus sprendžia kartu.

Rimtis ir išmintis

Laikantis karantino, svarbu nepanikuoti, nešluoti beatodairiškai parduotuvių lentynų, o išmintingai apsirūpinus atsargomis, palikti ir kaimynui. Produktų Lietuvoje užteks, tad nereikia apsipirkti pusmečiui, pakanka – porai savaičių. Nepamatuotas pirkimas tik didina suirutę.

Žiniasklaidoje didžiąją dalį žinių sudaro pranešimai, susiję su koronavirusu ir padėtimi šalyje bei pasaulyje. Tiek socialiniuose tinkluose, tiek asmeniniuose pokalbiuose vyraujanti tema – koronavirusas. Visa tai kuria neigiamą emocinį lauką, kurį stipriai jaučiame visi, ypač silpnesnieji bendruomenės nariai – vaikai, vyresnio amžiaus bei įvairiomis ligomis sergantys žmonės. Šis nesibaigiantis srautas iššaukia paniką ir baimes. Todėl svarbu švelninti tą emocinį lauką. Kalbėtis ne gąsdinant vieniems kitus, o raminant. Svarbu suprantamai ir paprastai paaiškinti situaciją vaikams, bendrauti apie tai su senais tėvais bei ligoniais, akcentuojant teigiamus dalykus – kad užsikrėtus pasveikstama, kad viruso plitimą galima sustabdyti.

Sąžiningas požiūris

Karantinas paskelbtas dviejų savaičių laikotarpiui, tačiau yra didelė tikimybė, kad jis bus pratęstas, nes tikrasis koronaviruso protrūkis mūsų šalyje galimai dar tik priešakyje. Įstaigoms užvėrus duris, kas dirba nuotoliniu būdu, kas pasiėmė biuletenius vaikų priežiūrai. Tačiau vis dažniau pasigirsta atvejų, jog darbdaviai ragina išeiti atostogų – kam kasmetinių atostogų sąskaita, kam nemokamų. Darbdavių situacija išties nėra lengva, ir valstybė žada suteikti ir suteiks pagalbą. Iki 90 proc. bus kompensuojamos prastovos, taikomas mokesčių atidėjimas, kitos priemonės, tad su darbuotojais vis dėlto turi būti elgiamasi sąžiningai. Nepamirškime, kad visos krizės baigiasi, o paskui vėl tenka pažvelgti kitiems į akis, tad ir sunkiu laiku neturime griauti pasitikėjimo vienų kitais tiltų.

Pasiruošimas ateičiai

Dėl sustojusio gyvenimo nukentės ekonomika. Dalis įmonių jau dabar skaičiuoja nuostolius ir kalba apie galimus bankrotus. Recesijai turime pasiruošti. Ji, matyt, neišvengiama. Prireiks mūsų visų pastangų ir darbo, šalinant koronaviruso padarinius. Tad, kaip bendruomenė, būkime pasiruošę spręsti problemas kartu.

Arūnas DUDĖNAS, savivaldybės tarybos narys

Užs. Nr. 195

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)