Spausdinti šį puslapį

Ambicingas planas – klestinti Ukmergė

Ar kuriai nors rajono valdžiai pavyks Ukmergę padaryti klestinčiu miestu?  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ar kuriai nors rajono valdžiai pavyks Ukmergę padaryti klestinčiu miestu? Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje gyventojų skaičius mažėja, jauni žmonės išvyksta, mirštamumas gerokai lenkia gimstamumą. Tačiau tikimasi, kad šias tendencijas įmanoma suvaldyti.

Ukmergės rajono savivaldybėje sudaryta darbo grupė Gyventojų skaičiaus stabilizavimo programai parengti išdėstė planus, kaip šių tikslų pasiekti.

Šio sumanymo iniciatorius ir darbo grupės pirmininkas rajono savivaldybės tarybos narys Romas Pivoras pažymi, kad praėjusi Vyriausybė keletą metų finansavo jaunų šeimų įsikūrimą regionuose bei subsidijavo būsto įsigijimą. O mes patys, kaip savivaldybė, kol kas nedarėme nieko. O juk esame ne tik didžiausia Lietuvos kryžkelė, bet ir dalies Europos kryžkelė. Mūsų užduotis yra tuo pasinaudoti.

Gyventojų skaičiaus stabilizavimo programoje pirmiausia galvojama apie jaunas šeimas, galimybę joms padėti finansiškai įsikurti mūsų rajone. Vienas iš siūlymų, kad žmonės, kurie lieka čia gyventi, metų gale galėtų atgauti iki 50 proc. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

Siūloma remti pas mus besikuriantį aukštą pridėtinę vertę kuriantį verslą. „Kviestis ne kaliošų klijavimo cechelį, bet verslą su aukštosiomis technologijomis. Žinoma, neatmesčiau ir kitokių įmonių kūrimosi rėmimo, bet reikėtų orientuotis į pažangą“, – sako R. Pivoras. Viena iš galimybių, apie kurią jau rašėme „Ukmergės žiniose“, – kad Ukmergės butų ūkis imtųsi daugiabučių statybos. Ukmergėje butų labai trūksta, jie labai pabrango, o nuomos pasiūla maža.

Kitas aspektas – miesto infrastruktūra. Siūloma sukurti interaktyvų žemėlapį, kuriame būtų patalpintas visas parduodamas, išnuomojamas mūsų rajono nekilnojamasis turtas, pažymėti sklypai, plotai.

Idėja – mūsų savivaldybei prisitraukti iš Baltarusijos bėgančius verslus, siūlant mažesnes nei Vilniuje nekilnojamojo turto, nuomos kainas.

Siūloma mažinti ribą tarp savivaldybės tarybos nario ir „paprasto“ žmogaus.

„Mūsų rajone yra 11 seniūnijų, mieste – 13 miesto seniūnaitijų. Iš viso – 24 geografiniai vienetai su pakankamai vienodu žmonių skaičiumi. Rajono savivaldybės taryboje – 24 nariai ir meras. Kiekvienas tarybos narys galėtų prisiimti kuruoti po vieną vietovę – seniūniją ar seniūnaitiją. Tai būtų puikus valdžios priartinimo prie žmogaus būdas“, – idėjomis dalijasi R. Pivoras.

Tarp dėstomų siūlymų – ukmergiškiai-ambasadoriai kitose Lietuvos savivaldybėse ir užsienyje, mūsų verslų pristatymas Miesto šventės metu, švietimo, ikimokyklinio ugdymo sistemos plėtra.

Siūloma Gyventojų skaičiaus stabilizavimo programai nuo rajono metinio biudžeto kasmet skirti 1 proc. Per metus tai sudarytų apie 400 tūkst. Eur sumą.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)