Spausdinti šį puslapį

Karštis trikdo ir ugdymo procesą

Alinanti kaitra gena iš klasių mokinius ir mokytojus – ieškoma kitokių ugdymo veiklos būdų. Kai kuriems rajono mokiniams pamokos jau baigėsi, kitiems karštį dar teks pakentėti.

Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Vaidoto Kalino, nuo karščio rajono mokyklos „ginasi“ įvairiais būdais.

15-oje iš jų pamokos pastaruoju metu vyko ne tik mokyklų patalpose. Tiek pat savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų dėl karščių pamokas trumpino.

„5–11 klasėse per karščius pamokos nevyksta. Visos mokyklos skiria laiką krašto pažinimui mieste ir miesteliuose, vykdo socialinę-pilietinę, ugdymosi karjerai  veiklas. Vepriuose vyksta jaunųjų tyrėjų  stovykla“, – pasakojo vedėjas.

Jis pritaria, kad belieka užjausti mokinius ir mokytojus, kuriems reikia tokiu karštu oru dirbti: „Mokykloms yra išsiųstos rekomendacijos, kaip elgtis per karščius. Švietimo ir sporto skyrius pritaria ugdomųjų veiklų trumpinimui, ragina mokyklas veiklas organizuoti nepamokiniu būdu vėsesnėse vietose.“

Anot V. Kalino, mokykloms išsiųsta tėvelių rekomendacija – prašymas jau dabar planuoti veiklas kitiems mokslo metams taip, kad būtų galima birželio mėnesį mokytis trumpiau ir prasmingiau.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teigimu, sinoptikams ir toliau prognozuojant kaitrą, mokyklos gali savo nuožiūra koreguoti ugdymo procesą, kad būtų užtikrintas vaikų saugumas ir higienos reikalavimus atitinkančios mokymosi sąlygos. Numatyta, kad mokyklos per didelius karščius gali trumpinti pamokas, nevesti tradicinių pamokų, vietoj jų organizuoti kitą edukacinę veiklą.

Jei temperatūra yra labai aukšta ir kelia pavojų mokinių sveikatai, atskirais atvejais galima rekomenduoti likti namuose, prieš tai informavus mokinio tėvus. Tokius sprendimus gali priimti konkrečios mokyklos vadovas.

Kaip organizuoti ugdymą karštu oru ateinančias dvi savaites ir ką būtų galima dėl to padaryti ateityje, šią savaitę tartasi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje per ministro Algirdo Monkevičiaus susitikimą su mokyklų vadovais, mokinių, tėvų atstovais. Taip pat ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija papildys higienos normas, kad nuo kitų metų būtų aiškiau reglamentuota, kada mokiniams neberekomenduojama būti lauke, mokykloms nebeorganizuoti pamokų.

Mūsų rajone kai kuriems mokiniams mokslo metai jau baigti. Mokslo metus birželio pirmąją savaitę pabaigė pradinės klasės.

5–11 klasių mokiniai mokosi skirtingai. Septynios savivaldybės mokyklos mokslo metus baigs birželio 19 d., penkios – birželio 18 d. Trijose mokyklose pamokos vyksta iki šio penktadienio.

Šalies mokyklų 5–8 klasių mokinių mokslo metų trukmė šiemet – 185 mokymosi dienos. Dauguma mokyklų, ministerijos teigimu, ugdymo procesą baigs birželio 21 dieną.

Kada baigiasi mokslo metai, priklauso nuo to, kaip intensyviai buvo organizuotas ugdymo procesas konkrečioje mokykloje. Pavyzdžiui, dalis mokyklų šiuos mokslo metus pradėjo šeštadienį – rugsėjo pirmąją, dalis pradėjo pirmadienį – rugsėjo trečiąją. Taip pat kai kurios mokyklos rengė edukacines veiklas šeštadienį, tad mokslo metus baigia kiek anksčiau.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)