Būsto laukiančiųjų eilės nemažėja

Socialiniai būstai, esantys Vilniaus g. pastate. Gedimino Nemunaičio nuotr. Socialiniai būstai, esantys Vilniaus g. pastate. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Asmenys, neturintys savo namų ir negalintys pas nieką prisiglausti, gyvena savivaldybės socialiniuose būstuose. Deja, jų užtenka ne visiems, pageidaujantiems tokios pastogės.

Socialinių būstų rajone turime mažiau, negu yra žmonių, pageidaujančių juose gyventi. Šiuo metu išnuomotas 281 savivaldybės socialinis būstas asmenims, turintiems teisę į tokio būsto nuomą. Norinčiųjų išsinuomoti eilėje laukia per 90 šeimų.

„Šiemet suaktyvėjo prašymų dėl socialinio būsto nuomos pateikimas. Tai susiję ir su Vilniaus gatvėje 87 esančiu vaikų globos namų pastatu. Žmonės domisi, nes matė, kad čia buvo įrenginėjami socialiniai būstai“, – pasakojo savivaldybės Turto valdymo ir apskaitos skyriaus Turto ir įmonių valdymo poskyrio vyr. specialistė Jūratė Kaselienė.

Šiuose būstuose nuomininkai buvo apgyvendinti pernai rugsėjį. Įrengti 38 socialiniai būstai. „Užimti visi. Jei turim laukiančiųjų eilę, būstų tuščių nelaikom“, – sako ji.

Ar gyventojai, apsistoję savivaldybei priklausančiuose būstuose, moka saugoti, prižiūrėti turtą? „Visko būna, kaip ir visose bendruomenėse: ir patriukšmauja, ir pašiukšlina. Esam turėję incidentų keletą kartų, kai elgėsi piktybiškai. Įspėjom – suprato“, – sakė J. Kaselienė.

Teigia, kad laikini socialinių būstų šeimininkai keičiasi: juk tokia nuoma – laikinas dalykas. Būna – žmonės išvyksta gyventi kitur, įsigyja savo būstą arba jį paveldi.

Deja, ne visi išvykėliai galvoja apie tai, kad valdas po jų užims kiti. „Pasitaiko, kad palieka ir labai netvarkingus būstus, nors išvažiuodami privalo palikti juos ne prastesnės būklės, kokie buvo įsikėlus, – pasakojo pašnekovė. – Tarp socialinių būstų gyventojų turime ir skolininkų. Tačiau visos skolos būna priteisiamos ir išieškomos.“

Ukmergėje turėtų atsirasti dar vienas socialinių būstų namas. Laikraštyje rašėme, kad planuojama jų įrengti Linų g. 6 – buvusiame Užupio pagrindinės mokyklos bendrabutyje.

Bendrabutis, tiesa – virtęs „vaiduokliu“ ir ne taip seniai pradėtas po truputį tvarkyti, čia yra nuo tada, kai prieš daugiau nei 45 metus buvo pastatyta mokykla. Kadaise jame apsistodavo mokytis iš kaimų atvykdavę vaikai, vėliau čia buvo įrengtos mokomosios klasės.

Savivaldybei nuosavybės teise priklausantis, bet Užupio mokyklos patikėjimo teise valdytas pastatas 2014 m. buvo perduotas savivaldybės administracijai. Ne kartą bandyta pastatą parduoti aukcione, tačiau – nesėkmingai.

Apie socialinių būstų įrengimo jame galimybę kalbama pastaruosius kelerius metus.

„Ukmergės žiniose“ taip pat rašėme, jog planuojama, kad čia atsiras per dvidešimt tokių būstų. „Darbai pradėti, judama ta linkme. Realu, kad po poros metų jie čia galėtų būti“, – mano J. Kaselienė. Pridūrė, kad viskas priklauso nuo to, kiek lėšų tam bus skirta. Būstai, sako, reikalingi, nes kandidatų eilės bėgant metams nemažėja.

Yra ir kita nuomininkų grupė – asmenys, įsikūrę savivaldybės tarnybinėse gyvenamosiose patalpose. Tai – vadinamųjų tarnybinių būstų gyventojai. Kam juos išnuomoti, sprendžia Ukmergės rajono savivaldybės taryba. Priimant sprendimą vadovaujamasi Vyriausybės nutarimu dėl tarnybinių gyvenamųjų patalpų naudojimo ir apskaitos tvarkos.

Pasak J. Kaselienės, tarnybiniai būstai gali būti nuomojami savivaldybės administracijos darbuotojams (tarnautojams), į Ukmergės ligoninę ir Pirminės sveikatos priežiūros centrą atvykusiems dirbti specialistams. Šiuo metu Ukmergėje yra 6 tokie būstai – Vilniaus bei Dariaus ir Girėno gatvėse. Iš jų 2 – laisvi, laukiančių šio būsto asmenų šiuo metu nėra.

Priimant gyventi į tarnybinius būstus, anot jos, nesklandumų nekyla: „Kriterijai, kuriuos turėtų žinoti atvykstantys į Ukmergę dirbti ir prašantys čia išsinuomoti, gerai suprantami, žmonės viską išsiaiškina. Kandidatų darbdaviai taip pat turi rašyti raštus savivaldybei dėl galimybės darbuotojams gauti tarnybinius būstus.“ 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+5 # Dar 2019-11-12 08:55
Lauk ta J.Kaseliene. Melage. Vilniaus g.kiek butu stovi tusciu? Kiek zmoniu ismetet miriop i gatve? Kodel niekas nesako, kad soc.remtinus savivaldybe automatiskai atleist nuo soc.busto nuomos? Kodel niekam nepasiulo buto nuonuotis komerciniais pagrindais uzaugus pajamom?!?!? MO kokiomis kainomis perkami butai? Vilniui pigesni, negu Ukmergei! Skurtuma pardavejas grazina savivaldybei.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+16 # Pasidometu 2019-11-12 12:12
Tam name treciam aukšte vienu asmeniu ten landyne padaryta eina kas tik nori
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų