Šachmatai ugdo loginį mąstymą ir moko planuoti

Asmeninio archyvo nuotr. Pergales turnyruose skina ir jaunoji karta. Asmeninio archyvo nuotr. Pergales turnyruose skina ir jaunoji karta.

Ukmergės rajone kitą savaitę susitiks gausybė šachmatininkų iš Lietuvos bei užsienio. Jie atvyksta Ukmergėje gyvuojančio šachmatų klubo „Juodasis rikis“ kvietimu.

Asociacija šachmatų klubas „Juodasis rikis“ buvo įkurtas 2005 metais. Jį įkūrė buvę šachmatų trenerio  a. a. Antano Molevičiaus mokiniai A. Mecelis ir V. Šlapikas.

„A. Molevičius treneriu dirbo palyginus neilgai – 1983–1988 m., bet savo mokinių širdyse paliko stiprų pėdsaką ir meilę šachmatams. Ir po tiek metų klubo branduolys yra susijęs su Antanuku, kaip mes visi jį vadindavom“, – pasakoja trenerė Virginija Savickienė.

Šiandien daugelis jo mokinių yra klubo nariai, nors ir gyvena ne Ukmergėje: „Klubui priklauso ir buvę trenerio draugai, kurie tais laikais užsukdavo po darbų į šachmatų treniruotes, ir mes, vaikai, turėdavom progą pažaisti su suaugusiais.“

Kai klubas buvo įsteigtas, išsikėlė tikslus ruošti naują šachmatininkų kartą Ukmergėje. „Rado patalpas, įsigijo inventoriaus ir ieškojo trenerio, kas galėtų pradėti mokyti vaikus. Aš prie klubo prisijungiau 2007 m., po ilgos pertraukos pradėjau vėl žaisti varžybose. O 2008 m. rugsėjį turėjau pirmą grupę vaikų, kurie jau vienuolika metų nesiskiria su šachmatais: Martynas Dolmantas, Artūras Mecelis, Normantas Noreika, Ugnius Padolskis, Neringa Mecelytė ir kiti“, – pasakoja Virginija.

Nuo 2012 m. ji pradėjo dirbti Sporto centre šachmatų trenere. Šiuo metu treniruojasi apie 50 vaikų, o jų šeimos nariai irgi įsitraukę į klubo veiklą.

Trenerio žodis – tvirtas

Pati Virginija šachmatais pradėjo žaisti šešerių metų, išmokė brolis. „O trenerio sesuo buvo mano geriausia draugė, tad Antanukas, pamatęs, kad galiu žaisti šachmatais, manęs nebepaleido, – šypsosi ji. – Pamenu, kai nenuėjau į šachmatų treniruotes, nes sugalvojau lankyti šokius. Ir mano šokėjos karjera truko vos vieną dieną, atėjo treneris į šokių salę ir išsivedė atgal „į šachmatus“. Buvo dar norų lankyti dziudo, lengvąją atletiką, bet trenerio žodis buvo tvirtas: šachmatai – svarbiausia.“

„Su vyresnėmis merginomis Asta Valčiukiene (Morkūnaite), Inga Stikoniene (Railaite) nuolat važinėjome po varžybas. Visos turėjom aukštų asmeninių pasiekimų. O paskutinėse mūsų komandos varžybose, kai treneris jau labai sirgo, mes tapome Lietuvos jaunių merginų čempionėmis ir jaunučių vicečempionėmis“, – pasakojo pašnekovė.

Po trenerio A. Molevičiaus mirties šachmatais ji nebežaidė apie 20 metų, kol ir vėl atsirado šachmatų klube „Juodasis rikis“: „Pradžioje intensyviai važinėjau po turnyrus, išsilaikiau nacionalinę teisėjos kategoriją, o vėliau pradėjau mokyti vaikus. Šiemet birželį dar ir įgijau pedagoginį išsilavinimą.“

Dabar pati retai žaidžia šachmatais: nėra tam laiko, nes daug savaitgalių praleidžia su vaikais varžybose.

Tarp pomėgių – jurginai

„Su savo sūnumis taip pat sukūrėm lego konstravimo būrelį, ir tai man tapo kaip hobis: domiuosi naujovėmis, renku lego rinkinių kolekcijas, – sako ji. – Tiesa, tai labai brangus užsiėmimas, tad daug kas yra svajonėse kada nors įsigyti. Daugelis įsitikinę, kad tai tik vaikų žaidimas, bet Lietuvoje ir visam pasaulyje lego konstruoja ne tik vaikai. Suaugę yra susibūrę į klubus, o Danijos, Vokietijos senelių globos namuose lego kaladėlės naudojamos kaip reabilitacijos priemonė.“

Namuose laisvu laiku moteris siuvinėja kryželiu paveikslus. Tikina, kad tai labai padeda atsipalaiduoti po kasdieninių darbų.

„Dar vienas hobis atsirado vasarą. Kaip mokytoja turiu net du mėnesius atostogų ir, kad nebūtų nuobodu, auginu ir kolekcionuoju jurginus. Ketvirti metai jų auginu apie 300 veislių ir kasmet ieškau vis naujų. Bendraujam su jurginų augintojais visoje Lietuvoje ir Latvijoje. Su šachmatų klubo moterimis ir mergaitėmis dalyvaujam Anykščiuose floristinių kilimų konkurse“, – pasakojo pašnekovė.

Teigia, kad šachmatai ne tik ugdo loginį mąstymą, bet išmoko planuoti laiką, todėl visada atsiranda laisvo laiko ir kitoms veikloms. „Šis žaidimas yra įdomus tuo, kad partijoje po kiekvieno ėjimo keičiasi situacija. Todėl reikia mokėti greitai reaguoti į pasikeitusią padėtį, skaičiuoti variantus, priimti sprendimus, reikia kurti planus ir turėti idėjų, nuspėti, ką galvoja varžovas, prisiimti atsakomybę už blogai atliktą ėjimą, mokėti pralaimėti ir pamiršus nesėkmes vėl kovoti iš naujo. Vadovaujuosi posakiu, kad gyvenimas – kaip šachmatai, tik ne juodai baltas, o spalvotas.“

Žaidžia ir tėvai

Trenerė džiaugiasi, kad šachmatų klubas su Ukmergės sporto centru yra ne konkurentai, o partneriai. Šiais metais Sporto centras įrengė „Šilo“ progimnazijoje modernią šachmatų klasę, kurioje kasdien treniruojasi centro auklėtiniai, vyksta šachmatų pamokos progimnazijos ketvirtokams. Kiekvieną penktadienį renkasi vaikai, jų tėveliai ir klubo nariai į žaibo turnyrus.

Prieš Kalėdas organizuojamas komandinis turnyras šeimoms. Šiais metais vyks ir šeimų šaškių turnyras.

„Klubo nariai – tarptautinės kategorijos teisėjas Vaidas Radzickas, Asta Valčiukienė ir aš – jau treji metai teisėjaujame Vilniuje Gario Kasparovo fondo organizuojamame tarptautiniame turnyre „Baltijos kelias“. Ukmergėje taip pat organizuojame respublikinius turnyrus, į kuriuos susirenka daugiau nei 100 šachmatininkų iš visos Lietuvos“, – sako ji.

Vienintelė problema Ukmergėje, pastebi, – kad nėra tinkamų salių, kur galėtų vesti varžybas ir sutalpinti visus norinčius: „Dėkingi esam „Vilkmergės“ restoranui ir Taujėnų dvarui, kurie, jei tik gali, mus priima.“

Kasmet klubo šachmatininkai atstovauja Ukmergei komandinėse seniūnijų šachmatų varžybose ir sporto draugijos „Žalgiris“ organizuojamose komandinėse miestų varžybose. Visada ukmergiškiai patenka į geriausių Lietuvos komandų dešimtuką, yra tapę ir prizininkais,  vaikai laimi respublikinėse varžybose. Ką tik įvykusiame Taujėnų dvare komandiniame merginų iki 14 metų čempionate mūsų mergaitės Agnė Mickūnaitė, Ugnė Šniuikaitė ir Rusnė Šošina pagal laimėtus taškus dalijosi 3–5 vietas ir tik papildomi rodikliai joms lėmė 5 vietą.

Keliauja po Lietuvą

Vien varžybomis klubo veikla neapsiriboja, dalyvauja ir kitų organizacijų, kaimo bendruomenių renginiuose. „Netikėčiausia buvo, kai paskambino iš Operos ir baleto teatro ir pakvietė teatralams pravesti turnyrą arba su šachmatais atvažiuoti į alternatyviosios muzikos festivalį. Pakviesti važiavom ir į Linkuvos socialinės globos namus, Širvintų senelių globos namus“, – pasakojo trenerė.

Kartą buvo pakviesti pravesti turnyrą viename kaime žiemos metu ir lauke. Įsiminė kelionės po šimtą Lietuvos piliakalnių, per pusantrų metų patyrė daug nuotykių važinėdami po visą Lietuvą. Dabar vaikai prašo organizuoti keliones ir aplankyti šimtą pažintinių takų, šimtą tiltų ar šimtą žymių akmenų.

„Juodojo rikio“ komanda kiekvieną antradienį dalyvauja ir „Auksinio proto“ žaidimuose Ukmergėje.

Turnyras – jubiliejinis

Didžiausias klubo renginys – lapkričio mėnesį organizuojamos tarptautinės šachmatų varžybos Taujėnų dvare.

„Šis turnyras nepertraukiamai vyksta nuo 1989 metų, skirtas pagerbti trenerio A. Molevičiaus atminimą. Tiesa, po 25 metų paminėjimo pakeitėme turnyro pavadinimą, dabar tai – tarptautinės šachmatų varžybos „Vilkmergė 2019“. Bet mūsų širdyse ir toliau tai – trenerio atminimo turnyras, nes į jį, kaip ir kasmet, susirenka jo buvę mokiniai, draugai, kolegos“, – sako trenerė.

Kitą savaitę lapkričio 16–17 dienomis Taujėnų dvare vyks jubiliejinės – trisdešimtą kartą – organizuojamos varžybos. Dar prieš mėnesį pradėjo registruotis pirmieji dalyviai iš Minsko, Daugpilio, Vilniaus, Marijampolės, Kauno ir kitų miestų. Tikimasi sulaukti daugiau nei 150 dalyvių nuo penkiamečių iki senjorų.

Šachmatininkė atvirauja: „Jeigu pažvelgtumėm į aplinkinius rajonus – Anykščius, Širvintas, Jonavą, Uteną, juose šachmatais žaidžia tik maža saujelė suaugusiųjų. O ukmergiškiai vaikai turi puikias sąlygas treniruotėms, dalyvauja respublikinėse ir tarptautinėse varžybose. Tolimesni klubo tikslai išlieka tie patys: kad prie šachmatų lentų susitiktų kelios kartos ukmergiškių bei organizuoti turnyrus Ukmergėje.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų