Leonpolio dvaras pradeda naują gyvenimo etapą

Gedimino Nemunaičio nuotr. M. Stragys prie dvaro maketo. Gedimino Nemunaičio nuotr. M. Stragys prie dvaro maketo.

Leonpolio dvaras, žemės ir statiniai, kuriuos prieš trejus metus įsigijo ūkininkų šeima, pamažu kyla naujam gyvenimui. Apie ambicingus tikslus ir ėjimą tikslo link byloja architektų parengtas ūkio ateities vizijos maketas.

Leonpolio dvaru rūpinasi jį su kitais pastatais ir 80 hektarų žemės plotu šiame kaime įsigijusi gerai žinomų ūkininkų Stragių šeima.

Ūkininkai Stragiai daugeliui žinomi kaip ekologiškų daržovių augintojai, savo produkcija prekiaujantys sostinėje, internetinėje platformoje, tiekiantys daržoves ugdymo įstaigoms. Jau beveik tris dešimtmečius šis ūkis – sertifikuotas ekologinis, kuriame nenaudojami jokie chemikalai.

Ūkininkai Laima ir Vincentas Stragiai – šio verslo įkūrėjai. O trys jųdviejų vaikai su šeimomis – jo tęsėjai, plėtotojai ir modernizuotojai.

Leonpolyje augęs, kiekvieną takelį čia gerai žinantis ūkininkų sūnus dvaro bendraturtis Mindaugas Stragys dabar – vilnietis, turi savo verslus.

Jis – UAB „Ekomarket“, kuriai priklauso el. parduotuvė EkoMarket.lt, vadovas. Ši platforma užsiima prekyba ekologine produkcija.

Vyras pasakojo, kad Leonpolio dvarą ketino įsigyti prieš keliolika metų iš tuometinės savininkės Dalios Devenytės-Bobelienės. Tačiau tuomet tai buvo tik romantinė svajonė.

Tačiau prieš trejus metus ji išsipildė. Tuomet dvaras buvo parduodamas varžytinėse. Nors varžantis aukcione kaina pakilo, M. Stragys nuo tikslo nebeatsitraukė.

Pasakoja, kad tarp buvusių medinių dvaro pastatų – kumetynas, tvartai, pirtis, bravoras. Vieni jų – labai apleisti, kiti geresnės būklės. Per kelerius metus kai kuriuos pastatus jau pavyko suremontuoti. Vieni bus skirti rūšiuoti daržovėms, kiti – jas sandėliuoti, vienas dabar renovuojamas pastatas taps svečių namais.

Visa tvarkoma teritorija su pastatais užima apie 20 hektarų.

  1. Stragys pasakojo, kad jų šeimos planas – dvaro pastatus pritaikyti ekologinio šeimos ūkio veiklai. Numatyta atgaivinti ne tik pastatus, bet ir šalia esantį parką, neseniai buvo pasodintas sodas.

Visas šis dvaro atgaivinimo sumanymas neatsitiktinis – Leonpolio dvaras ir anksčiau, iki sovietų okupacijos, užsiėmė žemės ūkiu ir buvo žinomas kaip pavyzdinis ūkis.

Leonpolyje taip pat ūkininkauja Stragių dukra Ieva, produkcijos prekyba užsiima dukra Jūratė.

Leonpolio dvaru besirūpinanti ūkininkų šeima pradėjo gražią tradiciją. Pirmąjį mokslo metų sekmadienį sukvietė artimus žmones į dvare vykstančią vasaros palydėtuvių šventę.

Tokia šventė Leonpolyje vyko jau antrą kartą. Joje skambėjo liaudiška muzika, vaikams buvo skirti atrakcionai, lauko šachmatai, kitos pramogos. Norintieji galėjo įsigyti ekologiškos šiame ūkyje užaugintos produkcijos.

 

***

Kultūros paveldo objektu pripažintas dvaras dokumentuose minimas nuo 1614 m. 17 a. antroje pusėje jis atiteko Siesickiams. Vėliau dvarą paveldėjo Radvilos. Yra žinių, kad dvarą Marcijona Radvilienė atidavė savo sūnui Leonui Mykolui Radvilai (1722–1751). Rūmų kiemas buvo aptvertas mūrine tvora, turėjusia gynybinės sienos požymių. Nuo šeimininko vardo liaudiškos formos Levas dvaras aplinkinių gyventojų imtas vadinti Levampoliu.

***

Paskutinė iš Radvilų – kunigaikštytė Celestina Radvilaitė po 1922-ųjų Lietuvos žemės ūkio reformos nesugebėjo išlaikyti dvaro ir pardavė jį gydytojui Mykolui Deveniui. Alenos ir Mykolo Devenių ūkis buvo aukštos žemdirbystės kultūros pavyzdys visai Lietuvai. Dvare sukurtas ūkis parodose laimėjo daug premijų. Veikė moderni spirito varykla, kooperatinė garinė pieninė. Leonpolis – vienas iš pirmųjų Lietuvos ūkių, pradėjusių auginti cukrinius runkelius. Dvare taip pat buvo turtinga biblioteka, paveikslų galerija, kaupti etnografiniai rinkiniai.

1940 m. Leonpolio dvaras buvo nacionalizuotas. Sovietmečiu sujungtos Leonpolio, Mikailiškių ir Laibiškių dvarų žemės ir įkurtas tarybinis ūkis. Daug eksponatų iš turtingos Devenių bibliotekos, paveikslų galerijos pateko į Lietuvos muziejus.

***

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę nuosavybės teises atgavo jauniausia paskutinių savininkų dukra, politiko, gydytojo Kazio Bobelio našlė Dalia Devenytė-Bobelienė, vaikystę praleidusi šiame savo šeimos dvare. Ji planavo čia įkurti Deltuvos kultūros centrą. Buvo gauta 200 tūkst. litų valstybės parama rūmų restauracijai, tačiau už tuos pinigus atlikta tik dalis darbų: pakeistas stogas, perdangos, suremontuotos palėpės.

***

Savininkė ketino dvarą perduoti rajono savivaldybės administracijai arba Raudonajam Kryžiui, tačiau apleisto dvaro niekas nenorėjo. Nesaugomus rūmus pradėjo niokoti vagys, o 2006 m. Bobeliai dvarą pardavė medienos eksporto įmonei.

2007 m. atlikti archeologiniai tyrinėjimai Leonpolio dvaro rūmų rūsiuose ir žvalgomieji archeologiniai tyrinėjimai rūmų aplinkoje.

2014 m. Kultūros paveldo departamentas už dvaro rūmų nepriežiūrą jų valdytojui – UAB „Timber Pack“ – skyrė 40 tūkst. litų baudą. Vengiant susimokėti, antstoliams pavesta areštuoti įmonei priklausantį turtą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų