Mažiau ir pareigūnų, ir nusikaltimų

Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Sekmadienį, spalio 2-ąją, minėsime Angelų sargų dieną – policijos pareigūnų profesinę šventę. Šalies policija ją pasitinka įgyvendindama reformos uždavinius. Kaip juos pajus ukmergiškiai, o kaip – policijos pareigūnai?

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas sako, kad šiuo metu išties išgyvenamas didelių pokyčių metas.

Siekiama centralizuoti policijos administravimą ir pertvarkyti jos padalinius, kad kuo daugiau formalaus dokumentų tvarkymo darbo būtų atliekama susitikus su įvykio dalyviais, o ne kabinetuose.

Pavyzdžiui, jus įžeidė kaimynas. Anksčiau patruliai nuvykdavo pagal iškvietimą, pakviesdavo žmogų į policijos komisariatą parašyti pareiškimo dėl įvykio, dėdavo vizą.

Dabar procedūra paspartės – vienas arba du patruliai nuvyks į įvykio vietą, paims pasiaiškinimus ir iš karto priims sprendimą bausti ar nebausti administracine tvarka.

Gal darbuotojus permainos palies ir finansiškai? Viršininkas sako, kad dauguma Ukmergės policijos pareigūnų per metus pakilo pareigose, taigi atitinkamai padidėjo ir jų alga.  Gera žinia jauniems, neseniai darbą pradėjusiems policijos pareigūnams. Viršininko teigimu, jų atlygis šiuo metu – nuo 600 eurų.

Tai nereiškia, kad alga tiesiog pakilo: nuo liepos 1 dienos jauniems pareigūnams tiesiog suteikta galimybė per budėjimus papildomai užsidirbti. 

Policijos pareigūnų komisariate nuolat mažėja. Šiuo metu tarnybą eina 89 komisariato darbuotojai. Didžiausias skaičius buvo 140, o prieš dvejus metus, kai komisariatui pradėjo vadovauti M. Petrauskas, kolektyve dirbo 120 žmonių.

Vadovas sako, kad mažėjimas yra natūralus – pareigūnai išeina į pensiją, o į jų vietą naujas žmogus nebepriimamas. Mano, kad mūsų komisariato darbuotojų skaičiaus riba – 80.

Policijos pareigūnų mažėja, o nusikaltimų?

Pasak viršininko, ypatingi buvo praėjusieji metai, kai nusikalstamumas per metus buvo sumažėjęs daugiau kaip 30 procentų. Šiemet, lyginant su praėjusiais metais, jis yra beveik stabilus. Nusikaltimų mažėja dėl įvairių priežasčių. Tarp jų – ir gyventojų mažėjimas, ir emigracija, juk išvyksta nebūtinai patys geriausieji...

Lyginant su kitais rajonais, gyventi Ukmergėje yra gana saugu – mūsų rajonas priskiriamas prie saugesniųjų.

Saugumą turėtų dar labiau sustiprinti vaizdo kameros mieste. Aštuonios pirmosios bus pastatytos iki metų pabaigos. Iš viso jų miesto erdvėse planuojama pastatyti 24.

Vienas iš policijos darbo rodiklių – ikiteisminių tyrimų išaiškinamumas. Pasak viršininko, išaiškinama daugiau nei pusė pradėtų ikiteisminių tyrimų. Ir tai yra geras rodiklis.

Metų pradžioje Ukmergėje buvo plūstelėjusi telefoninių sukčių banga, neseniai – kišenvagysčių turguje. Komisariato vadovas džiaugiasi, kad kišenvagių grupę pavyko pričiupti. O, pavyzdžiui, smurto artimoje aplinkoje atvejus mažinti labai sunku. Viršininkas vardina ir kitus skaudžius įvykius, tokius kaip žūtys keliuose. Užpernai rajono keliuose nežuvo nė vienas žmogus, o šiemet – jau keturios aukos.

M. Petrauskas Ukmergės rajono policijos komisariatui vadovauja daugiau nei dvejus metus. Į darbą mūsų mieste kasryt skuba iš sostinės, kur gyvena su šeima. Ar per tą laiką nesinorėjo keisti darbo?

M. Petrauskas neslepia neseniai dalyvavęs konkurse į Vilniaus apskrities VPK vadovo postą. Nepateko. Tęs darbą Ukmergėje. Aštuonerius metus keliose užsienio šalyse anksčiau dirbusiam pareigūnui konkursai, nauji siekiai ir iššūkiai tikrai neatrodo lyg koks bėgimas nuo kasdienybės. Atvirkščiai – tiesiog tai ėjimas į priekį.

Ar per šiuos dvejus metus pasijuto tapęs ukmergiškiu? 

Sako į rajono aktualijas tikrai spėjęs įsigilinti, o labiausiai įsimintini  – būtent tie įvykiai, kai teko sėkmingai padėti į bėdą patekusiems žmonėms ar ištirti painius įvykius.    

Šį penktadienį, profesinės šventės išvakarėse, Ukmergės rajono policijos pareigūnai ir  pilietiški ukmergiškiai sveikinami jiems skirtuose renginiuose. M. Petrauskas apgailestauja šiemet negalėjęs dalyvauti šioje šventėje, bet širdyje tikrai bus su kolegomis ir nuoširdžiai sveikina kolektyvą Angelų sargų – profesinės šventės proga.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų