Šalia Veprių Kalvarijų mišką teko iškirsti plynai

Visuomenei susirūpinimą kelia kertami miškai, tačiau teigiama, kad sanitariniai kirtimai – neišvengiami. Visuomenei susirūpinimą kelia kertami miškai, tačiau teigiama, kad sanitariniai kirtimai – neišvengiami.

Ukmergės rajone, šalia Veprių Kalvarijų, miškininkams teko plynai iškirsti daugiau kaip 5 hektarus miško.

Deja, taip nutiko dėl čia ošusį eglyną apnikusio kenkėjo žievėgraužio tipografo.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regiono padalinio vadovas Virginijus Šalčiūnas pasakojo, kad kelerius pastaruosius metus buvo bandyta kenkėjų apniktą mišką prie Veprių Kalvarijų išsaugoti – kirsti tik pavienius medžius. Tačiau to padaryti nepavyko – dėl žievėgraužio tipografo nudžiūvusių eglių daugėjo, tad buvo priimtas sprendimas kirsti plynai.

Vadovas pažymi, kad galiojančios nuostatos tai leidžia – šiai grupei priklausiančių miškų sanitarinius kirtimus galima vykdyti kertant plynai tuo atveju, jei kertant tik egles liktų labai mažas procentas kitų medžių. Būtent tokia situacija susiklostė prie Veprių.

„Būtų likę tik krūmynai, lazdynai ir vienas kitas lapuotis“, – pasakojo V. Šalčiūnas.

Pasak jo, apie ketinimą atlikti 5,3 ha plyną kirtimą buvo informuotos visos atitinkamos tarnybos. Kadangi vieta yra jautri – čia pat piligrimų lankomas Kalvarijų takas, miškininkai apie situaciją ir numatomus darbus informavo vietos bendruomenę, Veprių seniūnę, iškabino  informacinius skelbimus.

Sprendimui neprieštaravo ir kaip tik tuo metu Ukmergės regiono padalinyje veiklą vykdę auditoriai. „Kitos išeities tiesiog nebuvo“, – patikino V. Šalčiūnas.

Nepaisant to, sako sulaukęs pareiškimų dėl esą neteisėtai naikinamų miškų ir sunaikintos „europinės buveinės“. Pažymi, kad jokios saugotinos buveinės toje vietoje nėra.

Pasak jo, į kirtimo vietą buvo kviesti net policijos pareigūnai – pranešta, neva darbai vykdomi be leidimo. Tačiau skundas nepasitvirtino.

Paklausimų dėl sanitarinių miško kirtimų ar galimai neteisėtai išduotų leidimų jiems vykdyti skelbia gavusi ir Valstybinė miškų tarnyba.

Paklausimai susiję su Verkių regioninio parko ir Ukmergės bei Ignalinos rajonų miškais. Juose reikalaujama stabdyti plynų sanitarinių kirtimų leidimus ir iš esmės persvarstyti sanitarines priemones.

Valstybinė miškų tarnyba konstatuoja, kad minėtose vietovėse yra daugiausia IIB grupės valstybiniai miškai. Vadovaujantis miško kirtimo taisyklėmis ir miško sanitarinės apsaugos taisyklėmis, juose plynieji sanitariniai kirtimai galimi ir juose nėra privaloma palikti sveikus medžius, tarp jų – ir lapuočius. Ypač jei jie apsunkina medienos ruošą, medienos ištraukimą iš miško ar miško atkūrimą. Miško valdytojas, atsižvelgdamas į vietovės bei paties kirtimo specifiką, pats sprendžia, kokius medžius kirsti, kokius palikti.

Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, nė viena biržė šiose teritorijose nepatenka nei į „Natura 2000“ teritoriją, nei į EB buveinių teritoriją.

Valstybinės miškų tarnybos direktorius Saulius Vasiliauskas sako, kad viešojoje erdvėje neretai susidaro įspūdis, kad bet kuris Lietuvoje vykdomas kirtimas – neteisėtas.

„Valstybinė miškų tarnyba, pripažindama atskirų savo darbuotojų padarytas klaidas, užtikrina, kad visi leidimai išduodami vadovaujantis LR Miškų įstatymo, miško kirtimo taisyklių ir miško sanitarinės apsaugos taisyklių nuostatomis. Prieš išduodant bet kurį leidimą, įsitikinama, kad toje vietoje nėra jokių buveinių ar saugotinų teritorijų ir kad kirtimus vykdyti galima. Priešingu atveju leidimas neišduodamas“, – tvirtina direktorius.

Atkreipia dėmesį, kad miškų valdytojai yra įpareigoti iškirstą mišką atsodinti. Pagal įstatymą, miško žemėje negalima jokia kita veikla, tik miško auginimas ir miškininkavimas. Tad, jeigu kuris nors miško plotas ir yra iškertamas, jis privalo būti per 3-ejus metus atkurtas.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regiono padalinio vadovas V. Šalčiūnas sako, kad 5,3 ha sanitarinis kirtimas Veprių seniūnijoje yra pats didžiausias, kurį teko atlikti padalinyje. 3,8 ha sanitarinį kitimą teko atlikti Širvintų rajone, o kiti dėl šios priežasties atliekami kirtimai yra iki 1-o hektaro.

Pažymėjo, kad palei miestą esantys miškai, taip pat ir Pivonijos šilas, plynai kertami tik neišvengiamu atveju – kai būtini sanitariniai kirtimai. Šiemet  buvo ir viena kitokia priežastis – plynai kirsta vieta, kurioje bus tiesiamas pietinis miesto aplinkkelis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų