25-oji literatūrinė Vlado Šlaito premija iškeliavo į Palangą

Autorės nuotr. Premijos laureatė E. Karnauskaitė skaitė savo eiles. Autorės nuotr. Premijos laureatė E. Karnauskaitė skaitė savo eiles.

Šią savaitę įteikta 25-oji literatūrinė Vlado Šlaito premija poetei Elenai Karnauskaitei. Ji apdovanota už pernai išleistą knygą „Atvirukai iš kurorto“. Autorei atiteko laureatės vardas ir 1 000 eurų vertės premija.

Vladas Šlaitas – iš Žemaitkiemio, esančio Ukmergės rajone, kilęs poetas. Gyvendamas emigracijoje Didžiojoje Britanijoje jis išleido dešimt poezijos rinkinių, pelnė ne vieną išeivijos lietuvių literatūrinę premiją. Lietuvoje ilgą laiką buvo mažai žinomas, nors daugelį eilių skyrė savo gimtajam kraštui, kurį mylėjo ir jo be galo ilgėjosi. Bibliotekos direktorė Sigita Astikienė priminė, kad būtent už reikšmingus poezijos, prozos, publicistikos  ar kitų žanrų kūrinius, išreiškiančius meilę gimtajam kraštui, teikiama literatūrinė V. Šlaito premija.

Šiemet komisijai vertinti buvo pateikti keturių autorių kūriniai: be E. Karnauskaitės „Atvirukai iš kurorto“, Albino Kuliešio poezijos knyga „Angelo pėdos“, Vytauto Stulpino  poezijos knyga „Lėtoji“ ir Aldonos Dudonytės-Širvinskienės romanas „Išdavystė“. Visi autoriai apdovanoti diplomais.

E.Karnauskaitė yra poetė, eseistė, kilusi iš Kretingos, dabar gyvenanti Palangoje. Daug metų dirbo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja. Yra pelniusi ne vieną literatūrinę premiją. Jos eilės išverstos į kitas kalbas. „Atvirukai iš kurorto“ yra devintoji knyga. Tai, pasak pačios autorės, yra kelionių knyga tiek geografine, tiek dvasine prasme.

Atsiimdama apdovanojimą E. Karnauskaitė pasidžiaugė, kad jai įteikta būtent išeivijos poeto V. Šlaito premija, ir sakė, kad šis vardas turėtų skambėti plačiau Lietuvos kontekste.

Poetė papasakojo, kad jos knyga anaiptol neatspindi tos kurortinės Palangos, kokią ją mato svečiai. „Palanga yra mažas miestelis, mažesnis už Ukmergę, žmonės ten rytais keliasi, eina į darbus, o žvelgiant į J. Basanavičiaus gatvę žiemą beveik matosi Palangos tiltas – žmonių joje nėra, – pasakojo autorė. – Knygoje – visai kitas kurortas ir kitas kurortinis gyvenimas, ne tas smagusis, sukurtas regimybės, paviršiaus, o kuris po paviršiais, po šypsenomis, kurias matome feisbuke.“ Tačiau knygos viršelis – linksmas, primenantis besisukančios Palangos karuselės šviesas.

Knygą sudaro keturios dalys, apimančios keturis poetės gyvenimo tarpsnius – gyvenimą emigracijoje, karantine, kasdienėje rutinoje ir kitame būvyje, kuris leidžia pamatyti savo esatį – kur esi, kas esi, kur toliau eiti.

E.Karnauskaitė paskaitė keletą eilėraščių, atskleisdama autentišką jų ritmiką.

Apdovanojimą įteikė rajono savivaldybės meras Darius Varnas ir administracijos direktorė Inga Pračkailė. Meras sakė, kad šlaitiečiai – premijos laureatai – tampa Vlado Šlaito bibliotekos bendruomenės dalimi.

Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkės pavaduotoja Vitalija Maksvytė, sveikindama premijos laimėtoją, palinkėjo Ukmergei suburti poetus, kuriančius emigracijoje, į Vlado Šlaito festivalį Ukmergėje. Nors pasaulis nuo V. Šlaito laikų mažai pasikeitė – tada irgi vyko karai, o poetai kūrė eiles, tačiau dabar informacija mus pasiekia akimirksniu.

Laureatę sveikino Ukmergės švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkė Indrė Kižienė, atstovės iš V. Šlaito gimtojo Žemaitkiemio. Šventę muzikos garsais pripildė Ukmergės meno mokyklos auk-lėtiniai.

Knygą „Atvirukai iš kurorto“ galima rasti Vlado Šlaito viešosios bibliotekos lentynose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų