Kopūstėliuose oš Dainų šventės šimtmečio girios

Kopūstėliuose atsivežtinius medžius sodino kultūros darbuotojai.  Dainiaus Vyto nuotr. Kopūstėliuose atsivežtinius medžius sodino kultūros darbuotojai. Dainiaus Vyto nuotr.

Visoje Lietuvoje nuvilnijo miškasodis – Valstybinių miškų urėdija kartu su Nacionaliniu kultūros centru kvietė žmones Dainų šventės šimtmečio proga šalyje pasodinti šimtą giraičių. Ukmergėje medžiai sodinti keturiuose plotuose Kopūstėlių teritorijoje.

Šiųmetės Dainų šventės šūkis – „Kad giria žaliuotų!“, tad nutarta jos programą papildyti miškasodžiu. Kaip sakė Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regioninio padalinio vadovas Virginijus Šalčiūnas, miškasodžio diena balandžio 20-oji parinkta neatsitiktinai – tą pačią savaitę minėta ir Pasaulinė kultūros diena.

Prieš išvykstant į Kopūstėlius pirmasis ąžuoliukas, skirtas Dainų šventės šimtmečiui, su dainomis ir rateliais kultūros darbuotojų pasodintas Pilies parke.

Padalinio vadovo duomenimis, Ukmergėje sodinti medžius užsiregistravo apie 500 žmonių – ne tik ukmergiškių ar širvintiškių, bet ir iš kitų rajonų. Net ir iš Klaipėdos. „Kvietimas dalyvauti miškasodyje transliuotas per televiziją. Didmiesčiuose įsitraukė daugiau žmonių, o plotai, kuriuose buvo numatyta sodinti medžius, negalėjo tiek sutalpinti, tad kitiems teko registruotis kitur“, – paaiškino V. Šalčiūnas.

Ukmergės padalinys apima Ukmergės ir Širvintų rajonus, dar dalį Vilniaus ir Molėtų rajonų teritorijų. Nepaisant lietaus, į talką susirinko per 400 žmonių.

Padalinio vadovo duomenimis, pasodinta iš viso 20 tūkst. medelių. Visos keturios giraitės yra Kopūstėlių teritorijoje: trys – greta viena kitos, o ketvirtoji – už kilometro. Bendras pasodinto miško plotas – 9 hektarai. Čia sužaliuos eglės, pušys, beržai ir kiti lapuočiai medžiai. Jie sodinti mišriai.

Atskirame plotelyje, parinktame arčiau kelio, kad ateityje būtų galima atvykti pasižiūrėti, Ukmergės ir Širvintų kultūros centrų kolektyvai sodino atsivežtinius medelius – Dainų šventės šimtmečio gojų. Jame žaliuos apie 40 skirtingų rūšių medžių.

Kantriausieji sodintojai vaišinti  lauko virtuvėje pagaminta koše, arbata.

V.Šalčiūnas informavo, kad kasmet visoje šalyje pasodinama 30 mln. sodmenų. Vien Ukmergės padalinyje – 900 tūkst. Taip kasmet atkuriama apie 400 ha iškirstų biržių ir užsodinama iki 20 ha naujų plotų, kur seniau miško nebuvo.

Lietuvoje yra 25 Valstybinių miškų urėdijos padaliniai. Kiekviename pasodinta po 4 plotus miško.

Renginį Ukmergėje organizuoti padėjo klubas „Miško broliai“. Pasak V. Šalčiūno, su šiuo klubu miškininkai gražiai bendradarbiauja jau seniai. Klubui priklauso buvę raketinės bazės pastatai, kuriuose jis įsikūręs, o tarp šių pastatų auga valstybinis miškas. Pavyksta suderinti abiejų pusių interesus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų