Keliolika tūkstančių kainuojantis taktilinis maketas – su klaidomis

Gamintojas žada pataisyti maketą nemokamai. Gamintojas žada pataisyti maketą nemokamai.

Redakcijoje sulaukėme ukmergiškių pastabų dėl taktilinio Ukmergės senamiesčio žemėlapio, pastatyto ant Vilniaus gatvės ir Kęstučio aikštės sankryžos šaligatvio.

Aldona su vyru, atidžiai jį ištyrinėję, atkreipė dėmesį, kad brangus bronzinis maketas pagamintas klaidingai. Ir sumaišytos anaiptol ne smulkmenos, o svarbūs objektai.

Pasirodo, jame vietomis sukeistos Švč. Trejybės bažnyčia su buvusia Didžiąja sinagoga, neišlaikytos proporcijos, reljefas, nėra tokio svarbaus objekto kaip paminklas „Lituania Restituta“, bet pavaizduotas begriūvantis namelis parke. Yra ir kitų trūkumų.

Mano, kad toks maketas pateikia klaidingą informaciją tiek neregiams, tiek ir bendrai turistams, ir neturėtų būti eksponuojamas, tad pinigai išleisti neatsakingai.

Pasidomėjome, ar Savivaldybės administracija, kuri yra šių maketų užsakovė, pastebėjo skaitytojų išvardytus neatitikimus. Kas tvirtina maketus ir kaip buvo patvirtintas maketas su klaidomis? O gal suklydo gamintojas?

Strateginio planavimo, investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja Vitalija Žiūrienė atsakė, kad klaidos pastebėtos, nuramino, kad maketas jau perdaromas, tačiau, kas įvėlė klaidas, taip ir neįvardijo. O juk šio žemėlapio su postamentu gamyba ir įrengimas kainavo per 13 tūkst. Eur.

„Taktilinio Ukmergės senamiesčio žemėlapio neatitikimus pastebėjome iškart, kai tik jis buvo įrengtas, ir jo gamintojas – viena sostinės įmonė – nedelsiant apie tai buvo informuotas. Šiuo metu yra pergaminami Švč. Trejybės bažnyčios ir Didžiosios sinagogos objektai, maketas bus koreguojamas ir jame atsiras Ukmergės centre esantis paminklas „Lituania Restituta“. Tiekėjas pažadėjo, kad visi pataisymai bus atlikti gegužės mėnesio pradžioje“, – vardijo korekcijas V. Žiūrienė.

Vedėjo pavaduotoja sakė, kad tiek taktilinio Ukmergės senamiesčio žemėlapio, tiek anksčiau įrengtų aštuonių lankytinų objektų maketus jų gamintojas derino su atsakingais Savivaldybės administracijos darbuotojais. Tačiau nei gamintojo, nei atsakingų darbuotojų neįvardijo.

Pasak V. Žiūrienės, taktiliniame senamiesčio žemėlapyje neatitikimai įsivėlė dėl itin sudėtingo ir ilgo gamybos proceso.  „Pirmiausia viskas spausdinama 3D spausdintuvu, vėliau liejamas maketas iš silikono, po to iš gipso, vėliau  padaroma vaškinė forma, galiausiai liejama bronzinė skulptūra, kuri dailinama meistro, siekiant, kad neliktų aštrių, grubių kampų“, – vardijo V. Žiūrienė.

Pavaduotoja atkreipė dėmesį, kad žemėlapis yra sudarytas net iš šešių dalių, kurios apjungtos tarpusavyje. „Svarbiausia tai, kad šios klaidos pataisomos ir jų taisymui skiriamas prioritetas“, – teigė ji.

Beje, ne viską įmanoma pavaizduoti taip, kaip yra tikrovėje, dėl didelės žemėlapio apimties. „Taktilinis senamiesčio žemėlapis yra orientacinis urbanistinis ir apima gana didelį plotą, t. y. gana smulkus. Reljefinis žemėlapis apimtų tik vieną objektą, pavyzdžiui, parką ar piliakalnį, o mūsų tikslas buvo parodyti viso senamiesčio architektūrą“, – nurodė vedėjo pavaduotoja V. Žiūrienė.

Ji nurodė, kad taktiliniai lankytinų objektų maketai ir žemėlapiai įrengiami, įgyvendinant Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą projektą „Turizmo maršruto Elektrėnai–Širvintos–Ukmergė informacinės infrastruktūros plėtra“. Šio žemėlapio su postamento gamyba ir įrengimas kainavo per 13 tūkst. Eur.

Pasiteiravus, kiek kainuos pataisymai, sakė, kad papildomai nekainuos. Jie bus atlikti nemokamai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų