8 dalykai, kuriuos reiktų žinoti prieš įsigyjant naują čiužinį

Miegas užima labai didelę dalį mūsų gyvenimo, todėl ir naujas čiužinys turėtų būti perkamas atsakingai. Čiužinių asortimentas šiandien tikrai platus ir kiekvienas gali rasti sau tinkamą variantą. Vis dėlto, norint įsigyt būtent tą patogiausiąjį ir geriausiąjį čiužinį, reikia ir tam tikrų žinių.

  1. Keisti čiužinį reiktų maždaug kas 7-10 metų. Požymiai, kurie paprastai išduoda, kad jau laikas naujam čiužiniui yra tokie: deformuotas paviršius (duobės, gumbai ir pan.), atsikėlus jaučiate nugaros ar kitų kūno vietų skausmus, tiesiog nebepatogu miegoti, net ir apvertus čiužinį, girgžda spyruoklės, čiužinys atrodo susidėvėjęs, senas, kamuoja dulkių erkutės. Pastebėjus šiuos požymius nebesikamuokite miegodami ant seno, nepatogaus čiužinio, juk miegas yra svarbi mūsų gyvenimo dalis, todėl pasirūpinkite savo komfortu.
  2. Lovos pagrindas taip pat gali nulemti jūsų pasirinkimą. Lateksiniai, viskoelastiniai ir dauguma putų poliuretano čiužiniai yra guldomi ant lovos grotelių, tam, kad būtų užtikrinta tinkama oro ir drėgmės ventiliacija ir neprasidėtų pelyjimo procesas. Kokybiškos, lygios, tinkamų tarpų grotelės gali padėti čiužiniui tarnauti ilgiau.
  3. Žinokite savo lovos matmenis – kartais ir toks paprastas dalykas gali pasimiršti. Taip pat vertėtų žinoti, kad čiužinys negali būti žemiau lovos rėmo. Aukštesni čiužiniai (maždaug 24-27 cm) labiau rekomenduojami apkūniesniems žmonėms, kiti gali rinktis ir žemesnius.
  4. Geras čiužinys turi nežaloti jūsų sveikatos, stuburą visada palaikyti tiesiai ir suteikti komforto būseną. Vis dėlto, visi esame skirtingi, todėl ir geras čiužinys – kiekvienam skirtingas. Stambesniems ar nugaros skausmų kamuojamiems žmonėms tiks kietas čiužinys, mėgstantiems miegoti itin minkštai ar sveriantiems iki 60 kg – minkšti čiužiniai, o tarpinis variantas būtų vidutinio kietumo čiužinys. Jeigu nežinote, kokio kietumo jums reikia ir kokio norite, pasinaudokite galimybe išmėginti čiužinius, ant jų pagulėti (patartina tokia poza, kokia dažniausiai miegate), pasivartyti ir įvertinti savo pojūčius priimant sprendimą.
  5. Pasirinkę kokybišką čiužinį su anatominėmis zonomis, jūsų kūnas tikrai padėkotų, nes tokio tipo čiužiniai palengvina raumenų darbą, prisiimdami apkrovą. Čiužinys su anatominėmis zonomis yra vietomis minkštesnis arba kietesnis, pavyzdžiui, pečių, klubų zonos yra minkštesnės, o stuburo – kietesnė. Rinkoje yra 3, 5 arba 7 zonų čiužiniai, bet geriausiai savo darbą atlieka būtent 7 anatominių zonų čiužiniai.
  6. Pasidomėkite, kokių rūšių yra čiužinių. Šiuo metu dažniausiai siūlomi yra spyruokliniai, lateksiniai, putų poliuretano ir viskoelastiniai. Kiekvienas iš jų turi savų pliusų ir minusų:
  • spyruokliniai čiužiniai pasižymi geru oro laidumu, ant jų vėsu miegoti, todėl tinka žmonėms, kurie linkę daug prakaituoti, bet yra gana trumpaamžiai;
  • lateksiniai čiužiniai tarnauja ilgai, nesiveisia dulkių erkutės, tinka didesnio svorio žmonėms, tačiau yra sunkūs, nelabai tinka prakaituoti linkusiems žmonėms, skleidžia specifinį kvapą;
  • putų poliuretano ir viskoelastiniai čiužiniai labai gerai prisitaiko prie žmogaus formų, suteikia didelį komforto jausmą, pralaidūs orui, tik ant viskoelastinio čiužinio kai kuriems gali būti per karšta ant jų miegoti.

Gamintojai gali pasiūlyti čiužinių ir natūralumo šalininkams – čiužinius su kokoso pluošto, avies vilnos ar kitokiais natūraliais užpildais. Deja, pastaruosuose po kurio laiko gali pradėti veistis dulkių erkutės.

  1. Jeigu norite, kad čiužinys tarnautų ilgiau, atitinkamai reikia rūpintis ir higiena. Juos reikia kartas nuo karto pravėdinti ir vartyti. Rinkitės čiužinius, kurie turi antibakterinių ir antialerginių savybių, papildomai įsigykite higieninius užtiesalus. Taip užtikrinsit ir savo sveikatą ir ilgiau apsaugosit čiužinius nuo susidėvėjimo ar dėmių.
  2. Kai lovoje miegate ne vienas, tenka atsižvelgti ir į kito žmogaus miego poreikius, sveikatą ir pan. Dėl to, į čiužinio paieškas būtinai leiskitės kartu su partneriu, kad rastumėte abiems priimtiną variantą. Svarbiausia prisiminkite, jog čiužinys turi būti patogus jums abiems.

Visi šie patarimai padės išsigryninti, kokie čiužiniai labiausiai atitinka jūsų poreikius ir suteiks galimybę mėgautis nepertraukiamu bei atpalaiduojančiu miegu naktį. Būkite atviri sau, išdrįskite žengti pirmuosius žingsnius tinkamiausio čiužinio paieškoje ir jau netrukus, po pirmųjų naktų, sau padėkosite.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų