Įamžino koklių fabriko įkūrėjo atminimą

Ant išlikusio raudonų plytų stulpo pakabinta atminimo lenta. Ant išlikusio raudonų plytų stulpo pakabinta atminimo lenta.

Vilniaus gatvėje, šalia buvusio koklių cecho, šią vasarą buvo sutvarkyta aplinka, pastatyti du suoliukai, o ant išlikusio raudonų plytų stulpo pakabinta atminimo lenta. Joje rašoma, jog šioje vietovėje 1884 m. keramikos meistras Julius Lėmanas (Lehmann) įkūrė koklių dirbtuvę.

Tiesa, lenta šiuo metu nukabinta – jį kiek perdaroma, tvirtinama.

Savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistė Violeta Širmenė pasakojo, kad įprasminti senelio atminimą ėmėsi Australijoje gyvenantys tarpukario ukmergiškio verslininko, koklių fabriko savininko Juliaus Lėmano anūkai Julija Adamsas ir jos brolis Dieteris Adamsas.

Jie ne kartą viešėjo Ukmergėje. Praėjusiais metais buvo susitikę su rajono vadovais, kultūros specialistais ir aptarė, kaip galima būtų prisidėti ir kaip įamžinti tarpukario verslininko Juliaus Lėmano atminimą.

Šią vasarą pasvarstymai ir idėjos pavirto realybe. Svečiams iš Australijos finansiškai prisidėjus, miesto seniūnija ėmėsi darbų iš išgražino apleistą teritoriją šalia kadaise klestėjusios gamyklos.

Čia iškirsti krūmai, apgenėti medžiai, žemė išlyginta ir apsėta veja. Pastatyti du suoliukai, ant išlikusio stulpo, kadaise žymėjusio čia buvusią gamyklą, pritvirtinta memorialinė lenta. Perdaryta ir ant stulpo esanti dekoratyvinė metalinė konstrukcija. Ją dar žadama papuošti metaliniu stogeliu.

V. Širmenė pasakojo, kad ant atminimo lentos yra unikali detalė – graviūra, pagaminta pagal giminaičių saugomos relikvijos pavyzdį, kadaise puošusios koklių fabriko darbuotojų fabrikantui dovanotą albumą. Toje graviūroje – anuometinis gamyklos vaizdas.

Sovietų nacionalizuotas buvęs koklių fabrikas daug metų stovėjo apleistas. Vėliau rajono savivaldybė jį pardavė. Šiuo metu visi gamykloje stovėję pastatai nugriauti, o kelių hektarų teritoriją savininkas žada sutvarkyti ir joje formuoti gyvenamųjų namų kvartalą. 

***

Memorialinėje lentoje parašyta:

„JULIAUS LĖMANO KOKLIŲ FABRIKAS

Šioje vietovėje 1884 m. keramikos meistras Julius Lėmanas (Lehmann) įkūrė koklių dirbtuvėlę, kuri pamažu plėtėsi ir tarpukariu virto nemenku fabriku – didžiausia pramonės įmone Ukmergėje su moderniomis degimo krosnimis ir mašinomis. Neįkainojamas fabriko turtas buvo patyrę darbininkai-meistrai ir gražus jų sugyvenimas su šeimininku. Aukšta gaminių kokybė ne kartą buvo įvertinta apdovanojimais garsiose pramonės gaminių parodose.

Lietuvą okupavę sovietai fabriką nacionalizavo.

Vokietijos ir TSRS karo metu Lietuvą okupavę vokiečiai šeimininkui fabriko negrąžino. J. Lėmano ilgus metus kurta ir puoselėta fabriko struktūra buvo suardyta: nebeliko patyrusių darbininkų, fabrikas ėmė gaminti ne tik koklius, bet ir kitokią produkciją.

1967 m. fabrikas buvo prijungtas prie Dvarčionių keramikos gamyklos ir tapo Ukmergės koklių cechu. Jame vykdytos didelės rekonstrukcijos, perstatymai, kurie pavertė cechą įprastine sovietine gamykla.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ir atvėrus rinką užsienio gamintojams, Dvarčionių keramikos gamyklai atėjo sunkūs laikai. Ukmergės cechas gamybą visai nutraukė. Įmonės pastatai ėmė nykti, o 2014 metais 2,4 ha teritorijoje išsidėstę pastatų likučiai, kaip avariniai, buvo nugriauti“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų