Tarp garbių apdovanotųjų – mūsų kraštietė

Vasario 16-ąją apdovanota vienuolė Monika Gavėnaitė su dukterėčiomis Rasa (dešinėje) ir Dalia Prezidentūroje. Vasario 16-ąją apdovanota vienuolė Monika Gavėnaitė su dukterėčiomis Rasa (dešinėje) ir Dalia Prezidentūroje.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vasario 16-osios, Valstybės atkūrimo dienos, proga už nuopelnus Lietuvai ir mūsų šalies vardo garsinimą pasaulyje valstybinius apdovanojimus įteikė 26 Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams. Tarp jų – mūsų kraštietei, iš Jakutiškių kaimo kilusiai vienuolei Monikai Gavėnaitei.

Jakutiškiuose gimusi vienuolė, kovotoja už Bažnyčios ir tikinčiųjų teises bei laisvę apdovanota už viso gyvenimo nuopelnus. Vyčio apygardos partizanų ryšininkei, pogrindinio leidinio „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ platintojai, aktyviai politinių kalinių rėmėjai M. Gavėnaitei įteiktas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius.

Vienuolė, rezistentė, daug metų kovojusi su okupaciniu režimu M. Gavėnaitė gimė 1926 m. rugsėjo 1 d. Edvardo Gavėno ir Marijos Račinskaitės-Gavėnienės šeimoje. Augo šeši vaikai. Tikėjimo tiesos, kaip didžiausia šeimos vertybė, buvo perduodamos iš kartos į kartą.

Monika baigė Jakutiškių pradinę mokyklą, vėliau – Ukmergės gimnaziją. Pasirinko vienuolės kelią. Sovietmečiu aktyviai įsitraukė į „Lietuvos katalikų Bažnyčios kronikos“ leidėjų, korespondentų ir platintojų gretas, dėl ko buvo valdžios persekiojama, tardoma, atleista iš darbo.

1974 m. išvyko į Igliauką, Marijampolės kraštą, dirbti kunigo Alfonso Svarinsko šeimininke. Vėliau su juo persikėlė į Viduklę, Vilnių. Šiuo metu 90 metų sulaukusi žvali ir šviesaus proto vienuolė Monika čia ir gyvena.

Tai – ne pirmas jai skirtas valstybinis apdovanojimas. 2013 m. Valstybės, karaliaus Mindaugo karūnavimo, dienos proga M. Gavėnaitei taip pat įteiktas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius, o 2000 m. ji apdovanota Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų