Bendradarbiauja ir kuria moterys. Bendradarbiauja ir kuria moterys.

Ukmergės kultūros centras su Prancūzų kaimų bendruomene bendradarbiauja jau ne vienerius metus. Šis Europos strateginės partnerystės „Femin‘art“ projektas suaugusiųjų švietimo ir mokymo srityje –  jau trečiasis.

2014-aisiais pradėtas įgyvendinti „Femin’art“  projektas jungia Lietuvos, Vengrijos ir Prancūzijos moteris.

Jo tikslai – pritraukti  kuo daugiau įvairaus amžiaus moterų, sukurti prasmingą veiklą, suteikti galimybę kalbėti viešai, siūlyti alternatyvas šiandieniniame pasaulyje iškilusioms problemoms, sukurti pedagoginius metodus, pritaikytus suaugusiųjų mokymui.

Pernai rudenį įvyko projekto partnerių susitikimas Vengrijoje. Jo metu pristatyta trijų šalių menininkių kūrybą. Vyko keramikos, tekstilės kūrybinės dirbtuvės, aplankyta moterų dailininkių paroda.

Neseniai projekto vadovė Ukmergės kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė, meninės dalies vadovė Romualda Zareckienė apsilankė Paryžiuje. Čia aptartos projekto veiklos.

Graužinienė pabrėžia – kalbėti visuomenei galima ir meno kalba. Menas – tai išraiškos forma, kuria galima bendrauti nemokant užsienio kalbos. Moterys turi sugriauti sienas tarp šalių, išprovokuoti debatus ir susiburti aktyvioms veikloms. Todėl ir šis projektas prasidėjo būtent nuo diskusijų.

Kadangi prancūzai buvo matę lino plenerų kūrinius, pasiūlė lietuviams kurti darbus iš lino medžiagų. Projekto vadovais tapo menininkai, ilgamečiai tarptautinio lino meno  plenero dalyviai: Romualda Zareckienė, Egidijus Darulis, Kristina Darulienė, Laima Dzigaitė.

Jie supažindino su įvairiomis lino technologijų galimybėmis, vedė pokalbius, pagelbėjo apjungti individualius kūrinius į visumą.

Projekto vadovai sukvietė įvairių profesijų moteris, norinčias dalyvauti veiklose, dalis jų turi meninių įgūdžių. Pavyzdžiui, projekte dalyvauja Ukmergės meno mokyklos Dailės skyriaus suaugusiųjų dailės studijos narės.

Moterys išbandė lino medžiagų jungimo technologijas, diskutavo apie šeimos tarpusavio santykius, moters vietą socialinėje terpėje, amžiną laiko stoką...  Vėliau gimė pirmojo projekto kūrinio – instaliacijos idėja – suknelė. Moteris lino medžiagomis perteikė savo mintis vaizdu, pasakojo, ką norėjo išreikšti, ką jautė.

Pernai gegužę į Ukmergę atvykę projekto „Femin’art“ partneriai vengrai ir prancūzai Veprių laisvalaikio ir užimtumo centre vykusioje kūrybinėje stovykloje gyveno ir kūrė drauge su ukmergiškiais.

Šeimininkės pasakojo apie lino medžiagas, padėjo išbandyti jas kūryboje. Vyko diskusijos moterims svarbiomis temomis bei kūrybinis darbas.

Paskutinę dieną iš visų kūrinių buvo sujungta suknelės formos plokštuma. Ji vėliau papuošė Ukmergės kultūros centro dailės galerijos erdvę. Kiekviena moteris galėjo išsakyti savo mintis, jas sujungti į visumą ir pasijausti stipriomis... 

Tęsiantis projektui vėl vyko diskusijos, kurių metu gimė idėja, kad moteriai labai svarbu kažkur kaupti savo jausmus, mintis. Nuspręsta daryti talpas iš lino medžiagų, o visus darbus apjungti. Vėl gimė instaliacija „Moters slėpiniai“, kurioje sudėliotos talpos su užkoduotais moterų rūpesčiais, mintimis, jausmais.

Instaliacijos užbaigime dalyvavo ir į Lietuvą atvykę prancūzai – Prancūzijos Burgundijos regiono Cluny sektoriaus nacionalinės kaimo bendruomenės atstovė, tarptautinio projekto koordinatorė Chantal Tramoy ir meninės dalies vadovė – Brigite Bourdon.

Projekto metu gimę kūriniai bus eksponuojami parodoje Paryžiuje. Į jos atidarymą planuoja vykti 18 ukmergiškių, kurios ir pristatys savo kūrinį „Moters slėpiniai“.

Ukmergės žinios

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų