Autorės nuotr. S. Zinkevičiaus drožinėtose rankšluostinėse sukabintos tautinės juostos. Autorės nuotr. S. Zinkevičiaus drožinėtose rankšluostinėse sukabintos tautinės juostos.

Ukmergės kultūros centre eksponuojami respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ Panevėžio regiono turo darbai. Juos pristato kūrėjai iš Anykščių, Biržų, Pasvalio, Kupiškio, Rokiškio, Panevėžio ir Ukmergės.

Regioninis turas – reikšmingas įvykis kultūriniame gyvenime. Ši paroda – keliaujanti – vyksta vis kitame rajone. Ukmergėje rajono tautodailininkų paroda surengiama kasmet, o regioninis turas paskutinį kartą mūsų mieste vyko 2016-aisiais. Šiemet ukmergiškiai ir miesto svečiai, apsilankydami parodoje, turi galimybę vienoje vietoje pamatyti viso regiono tautodailininkų atrinktus darbus.

Ukmergės tautodailininkų draugijos pirmininkas Stanislovas Zinkevičius sakė, kad parodai darbus pateikė 65 dalyviai, iš jų 63 dalyvauja konkurse „Aukso vainikas“. Galerijos erdves papuošė apie 350 per paskutinius penkerius metus sukurtų darbų. Dauguma dalyvių jų pristatė po penkis. Smulkių darbų – margučių, papuošalų ar kitų – buvo galima pateikti daugiau. Stambiųjų, tokių kaip skulptūros, – ne mažiau kaip tris.

Parodoje savo kūrybą pristatyti gali ne tik turintys tautodailininko statusą autoriai. Gausiausiai parodoje dalyvauja panevėžiečiai – 29 autoriai, iš jų 28 – tautodailininkai. Antrasis pagal gausumą yra Ukmergės rajonas – 19 autorių, iš jų – 13 tautodailininkų. Rokiškio rajono – šeši autoriai, Kupiškio – keturi, Anykščių – trys, Biržų bei Pasvalio – po du.

Kaip papasakojo S. Zinkevičius, tautodailė reprezentuoja tris meno sritis – vaizduojamąjį meną, taikomąjį meną ir kryždirbystę. Vaizduojamasis menas apima paveikslus, skulptūras, tautos tradicijas atspindinčius dirbinius – sodus, margučius ir panašius. Taikomajam menui priskiriami papuošalai, mezginiai, velti bei pinti gaminiai, siuvinėjimas, funkcionaliai pritaikomi keramikos dirbiniai, drožiniai ir kiti. Į kryždirbystę įsilieja drožyba ir kalvystė – tai gana stambūs medžio ir metalo kūriniai.

Paties S. Zinkevičiaus parodai pateiktos drožinėtos rankšluostinės pravertė eksponuojant tautines juostas. 

Parodoje Ukmergėje kai kurie darbai – didieji koplytstulpiai – pristatomi fotografijose. Dėl dydžio ir dėl to, kad yra stacionariai įrengti jiems numatytose vietose, darbų atgabenti į galeriją nebuvo galima.

Pasiteiravus apie parodos tikslus, Ukmergės tautodailininkų draugijos pirmininkas sakė, jog tokios parodos padeda pristatyti tautodailininkų darbus visuomenei, motyvuoja pačius tautodailininkus. Pasak jo, svarbu sudominti žmones. Naujų jaunų autorių į tautodailininkų gretas įsilieja mažai.

Iš visos gausios ekspozicijos bus atrinkti trys autoriai – po kiek-vieną iš skirtingų meno sričių. Jų darbai dalyvaus respublikiniame konkurso „Aukso vainikas“ ture.

Be to šios parodos metu atrenkami darbai, kurie bus eksponuojami 2024-ųjų metų „Dainų šventės“ tautodailės parodoje.

Lapkričio 4-ąją 11 val. rengiamas iškilmingas laureatų apdovanojimas ir parodos uždarymas. Atvyks visi autoriai. Laukiama apie šimtą dalyvių. Šventinę nuotaiką kurs folkloro ansamblis „Pyniava“. 

Parodą ir konkursą organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Panevėžio regiono turo darbų Ukmergėje organizavimu rūpinasi Ukmergės tautodailininkų draugija. Organizatoriai kviečia apsilankyti ir pasigėrėti aukštos meistrystės kūriniais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų