Apie tai, kad keisis numeriai, žino ne visi

Kitais metais lietuviškus mobiliojo ir fiksuotojo ryšio numerius prasidedančius 8 keisime į 0.

Tačiau rugpjūtį „Telia“ užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, jog apie artėjančius numeracijos pokyčius žino tik pusė Lietuvos gyventojų.

„Tokios svarbios permainos, kaip šalies telefono numerių numeracijos keitimas, pasitaiko kartą per kelis dešimtmečius, todėl atrodo, jog apie tai turėtų būti girdėjęs kone kiekvienas. Tačiau tyrimas parodė, kad šis privalomas skambinimo įpročių keitimas visuomenės pernelyg nedomina, o jaunimui įprasti skambučiai telefonu apskritai nebėra kritinės svarbos reikalas“, – sako „Telia“ numeracijos keitimo projekto vadovė Gintarė Linkevičiūtė.

Apklausoje į akis labiausiai krenta tai, kad vos 54 proc. respondentų teigia žinantys, kokių veiksmų turės imtis, nustojus veikti prefiksui 8, o prasčiausiai apie tai informuota jaučiasi 16–24 m. asmenų grupė. Joje visai apie pokyčius negirdėjusiųjų dalis vidurkį viršija daugiau nei dvigubai, o žinantieji, ką reikės daryti, tesudaro 37 proc.

Akivaizdu, jog jaunesnioji karta besikeičiančiais telefonų numeriais nesidomi, nes įprastus skambučius jau seniai yra pakeitę pokalbiais per „Messenger“ ir kitas internetines programėles. Taip pat egzistuoja tikimybė, kad jaunimas, net ir savo sraute matydamas artėjančių mobiliojo ryšio naujienų straipsnius, jų neskaito, nes tikisi šią informaciją „išsigūglinti“ tada, kai to prireiks. Tuo metu vyresniųjų ir didesnes pajamas gaunančiųjų grupėse rezultatai smarkiai geresni – apie 60 proc. jų apie permainas puikiai žino ir tam ruošiasi.

Tyrimas nustatė ir tai, jog pokyčiai palies didžiąją Lietuvos gyventojų dalį. 59 proc. apklaustųjų teigia turėsiantys redaguoti visus arba dalį numerių telefono adresatų knygelėje.

Tokių, kurie senojo prefikso panaikinimo dieną negalės prisiskambinti nė vienam kontaktui, yra tik kas dešimtas – visi numeriai jų adresatų knygelėje vis dar prasideda 8.

Kita vertus, prefikso keitimui techniškai geriausiai pasiruošę ir vėl jaučiasi vyresnieji. 55–64 m. amžiaus respondentai net 7 proc. dažniau, nei vidurkis, pagalbos ketina ieškoti programėlėse, kurios pakoreguotų numerius telefono adresatų knygelėje.

16–24 m. respondentai šįkart prefiksų transformacijos procesą labiau linkę atlikti rankiniu būdu – tą planuoja rinktis beveik du trečdaliai jaunesnių respondentų. Tikėtina, kad tai nulėmė nedidelis turimų kontaktų kiekis.

Nors, apklausos duomenimis, žinios apie telefono numerių numeracijos pokyčius daliai žmonių vis dar gali skambėti kaip perkūnas iš giedro dangaus, „Telia“ atstovė primena, kad tai įgyvendinti mūsų šalis įsipareigojo dar prieš dvidešimt metų, Lietuvai stojant į ES.

Deja, procesas užtruko, nes tam trukdė skubiosios pagalbos numeriai – dalis jų 0 naudojo kaip numerio pradžią. Dar pernai juos išjungus ir užtikrinus bendrojo 112 numerio veikimą, nebeliko techninių kliūčių įgyvendinti turimus įsipareigojimus.

Perėjimas prie naujo prefikso vyks etapais pagal prieš pusmetį patvirtintą tvarką. Iki 2024 m. vasario 29 d. bus atliekami techniniai pasiruošimo darbai, todėl veiks prefiksą 8 turintys numeriai. Nuo 2024 m. kovo iki 2025 m. vasario 28 d. vyks pereinamasis etapas – jo metu pradės veikti numeriai su naujuoju prefiksu 0, o vartotojai galės skambinti naudodami tiek aštuonetu, tiek nuliu prasidedančius numerius. Senojo formato numeriai nustos veikti paskutinio etapo pabaigoje, kuris truks nuo 2025 m. kovo 1 d. Iki 2025 m. gruodžio 1 d.

Standartas su 8 numerio pradžioje yra kilęs dar iš sovietų laikų, todėl Lietuvai įstojus į ES vienas iš įsipareigojimų buvo ir šioje srityje prisitaikyti prie standarto, kuris yra naudojamas kitose Europos šalyse.

Šiuo metu vis dar turime apie 70 proc. skambučių, kuriuose naudojamas 8, kai skambutis vyksta iš fiksuotos linijos į fiksuotą. Kai skambutis vyksta iš fiksuotos linijos į mobiliuosius telefonus – apie 25 proc. Įmonės taip pat reklamose vis dar nurodo kontaktus su nacionalinės numeracijos numeriu – 8.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų