Fiksuoti ir išimami dantų protezai: kurie geriausiai atlieka savo funkcijas?

Dantų protezai daugeliui žmonių suteikia gražią šypseną ir atstato gebėjimą tinkamai kramtyti maistą, tarti garsus.

Kai prarandami dantys dėl įvairių priežasčių, tokių kaip traumos, periodontitas arba dėl amžiaus, svarbu rasti tinkamą sprendimą, kuris atitiktų paciento poreikius. Dantų protezavimo srityje yra du pagrindiniai pasirinkimai: fiksuoti ir išimami dantų protezai. Kuriuos geriausia pasirinkti?

Fiksuoti dantų protezai: kokiems pacientams jie tinkamiausi?

Fiksuoti dantų protezai, kaip galima suprasti iš pavadinimo, yra protezai, kurie fiksuojami prie paciento burnoje esančių dantų ar dantis pakeitusių implantų. Šie protezai yra tvirti, visiškai atstoja prarastus dantis. Svarbu atminti tai, kad jie gali būti naudojami praradus vieną arba kelis dantis. Fiksuoti protezai yra saugūs ir stabilūs, nes jie yra tvirtai pritvirtinti prie dantų arba implantų. Tai leidžia pacientui mėgautis maistu be jokių apribojimų ir patiriant minimalų diskomfortą. Šie protezai gali būti sukurti taip, kad atrodytų natūraliai ir harmoningai tarp paciento likusių dantų. Jie suteikia pacientui ne tik gerą kramtymo funkciją, bet ir gražią šypseną. Jei tinkamai prižiūrimi, fiksuoti protezai gali tarnauti ilgą laiką.

Tačiau yra kelios svarbios sąlygos, kad būtų galima naudoti fiksuotus protezus. Pacientas turi turėti pakankamai stiprių natūralių dantų arba implantų, kurie gali būti naudojami kaip pritvirtinimo taškai. Be to, šis gydymo būdas gali būti brangesnis ir reikalauja specialių priežiūros priemonių.

Išimami dantų protezai: kada geriausia pasirinkti šį dantų atkūrimo būdą?

Išimami dantų protezai yra protezai, kurie gali būti lengvai išimami iš burnos paciento poreikiams tenkinti. Šie protezai dažnai naudojami, kai pacientui trūksta daugiau dantų arba kai natūralūs dantys yra per silpni, kad būtų naudojami kaip pritvirtinimo taškai. Išimami protezai yra palyginti ekonomiškas dantų protezavimo sprendimas, nes jie nereikalauja implantų arba dantų apdirbimo. Jų priežiūra yra paprasta, nes juos galima lengvai išimti ir valyti. Jei paciento burnos būklė keičiasi arba pasikeičia protezų forma, išimami dantų protezai gali būti prisitaikyti pakeitimams.

Tačiau išimami protezai turi savų trūkumų. Jie gali būti mažiau stabilūs ir kramtymo funkcija gali būti ribota. Be to, kai kurie pacientai gali jausti diskomfortą dėl galimo protezų išėmimo iš burnos.

Kaip prižiūrėti dantų protezus?

Dantų protezai, tiek fiksuoti, tiek išimami, reikalauja rūpestingos priežiūros, kad jie išliktų švarūs, sveiki ir tinkami naudoti. Prižiūrėti dantų protezus reikėtų reguliariai ir atidžiai. Išimami protezai turėtų būti valomi bent du kartus per dieną. Galite tai daryti naudodami minkštą dantų šepetėlį arba specialų protezų šepetėlį. Nenaudokite dantų pastos, kuri gali pažeisti protezų paviršių. Geriausia naudoti specialią protezų valymui skirtą pastą. Po valymo gerai nuplaukite protezus švariu vandeniu, kad pašalintumėte likusią dantų pastą arba valymo priemonės likučius.

Norint giliau valyti protezus ir pašalinti bakterijas, galite naudoti specialius protezų valymo tirpalus arba tabletės. Jei turite išimamus protezus, geriausia juos naktį  pamirkyti vandenyje arba protezų valymo tirpale. Tai padės išlaikyti juos švarius ir sumažins bakterijų dauginimosi galimybę.

Visgi, sprendimas tarp fiksuotų ir išimamų dantų protezų priklauso nuo kiekvieno paciento individualių poreikių ir galimybių. Svarbu pasikonsultuoti su stomatologu arba dantų protezavimo specialistu, kuris galės nustatyti tinkamiausią sprendimą, atsižvelgiant į paciento burnos būklę ir finansines galimybes. Tik taip galima pasirinkti geriausią dantų protezavimo būdą, kuris suteiks ne tik gražią šypseną, bet ir efektyvią kramtymo funkciją.

Visas odontologines paslaugas vienoje vietoje rasite Šypsenos Magija odontologijos klinikoje Kaune.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų