Taryboje neišvengta aštrių pasisakymų

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Praėjusią savaitę vykęs rajono tarybos posėdis buvo kaip niekad aktyvus. Jame piliečių tribūnoje savo nuomones ir pastabas įvairiais klausimais išsakė keturi ukmergiškiai. Tuo tarpu opozicinės partijos pareiškė, kad dėl atliekų vežimo problemų žada kreiptis į teisėsaugą.  

Posėdis prasidėjo liūdnai – tylos minute pagerbtas anapilin iškeliavęs akademikas, Ukmergės garbės pilietis Zigmas Zinkevičius.

Toliau posėdį tęsė linksmos gaidos – pasveikinti gimtadienius vasario mėnesį šventę tarybos nariai Valdas Petronis ir Klavdija Stepanova.

Net keturi ukmergiškiai panoro pasisakyti piliečių tribūnoje. „Pušelės“ sodų bendrijos pirmininkė Tivana Baranovienė prašė, kad rajono biudžete būtų numatyta lėšų sodininkų bendrijoms paremti. Girdėjo, kad, pavyzdžiui, Kauno savivaldybė savo biudžete tokias lėšas numatė. Pirmininkė pasakojo, kad jų sodų bendrijoje gyvena net 93 šeimos – iš viso 223 asmenys, iš kurių 71 vaikas.

Didžiausia problema įvardijo su miestu jungiantį beveik kilometro kelią per mišką. Jis siauras, tad pėstiesiems nesaugus. Pirmininkė jau ankstesniais metais buvo prašiusi kelią praplatinti. Tačiau į prašymą nereaguojama.

Apie gatves ir atliekas

Kitas kalbėtojas – Pašilės seniūnaitis Eduardas Zeziulevičius. Jis išsakė kritiką dėl labai prastos Pašilės gatvės būklės. Pažymėjo, kad gatvė baisi ir duobėta, tuo tarpu Pašilėje yra įsikūrusios verslo įmonės, be to, šia gatve į Kopūstėlius gabenamos žaliosios atliekos. Todėl įsitikinęs, kad prioritetai dėl remonto turėtų būti ne Linų gatvei, kaip dabar, o Pašilės. Pašilę seniūnaitis vadino ubagų kvartalu ir mano, kad juo gėda važiuoti Ukmergėje investuojantiems užsieniečiams. Kalbėtojas pateikė ir kelių įmonių, kuriose dirba šimtai ukmergiškių, prašymą pasirūpinti gatvės atnaujinimu.

Mindaugas Mykolas Tamošiūnas priminė atliekų rinkliavos temą, 2013 metais su atliekų vežėju savivaldybės pasirašytą sutartį, bei taip ir nepastatytą atliekų rūšiavimo liniją. Apie tai ukmergiškis jau yra skelbęs ir mūsų laikraštyje. Dar kartą prašė išnagrinėti sprendimą dėl atliekų rinkliavos.

Arnoldas Vilčinskas atkreipė dėmesį į skaudžią istoriją, kai šių metų pradžioje kelyje ties posūkiu į Šventupę žuvo žmogus. Tikino, kad salelė kelyje ties posūkiu neatlieka savo funkcijos, vairuotojai greičio nemažina, tuo tarpu pėsčiųjų čia būna dažnai, nes kitoje kelio pusėje – autobusų stotelė. Mano, kad sankryžą reikėtų apšviesti arba pastatyti greičio matuoklį.

Dar vienas jo pastebėjimas – nėra nuorodos į viešąjį miesto tualetą, kuris šiuo metu yra Ukmergės kultūros centre. Mano, kad miesto svečiams tai kelia nepatogumų.

Apie atlyginimus

Praėjusiame rajono tarybos posėdyje pasisakė Ukmergės ligoninės darbuotojų profesinių sąjungų atstovas gydytojas Nikas Samuolis. Jis kalbėjo apie būtinybę kelti medicinos darbuotojų atlyginimus bei ieškoti galimybių finansuoti specialistams kelionės išlaidas iš kitų miestų.

Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas pažymėjo, kad algos gydytojams ir slaugytojams kyla vyriausybės sprendimu – gydytojams pakilo daugiau nei 16 proc., slaugytojams – dar daugiau.

Ukmergės rajono tarybos sausio 25 d. sprendimu pavesta Ukmergės ligoninės vyriausiajam gydytojui nustatyti įstaigos išlaidų, skirtų darbo užmokesčiui, normatyvus. Vyriausiasis gydytojas įsipareigojo šį klausimą derinti su ligoninės profsąjungomis.

Klausimas dėl galimybės savivaldybės biudžeto lėšomis kompensuoti pedagogų, kultūros, socialinių, medicinos darbuotojų kelionės į darbą išlaidas ar jų dalį savivaldybės institucijose svarstomas jau ne pirmą kartą ir įvertintas lėšų poreikis šiam klausimui spręsti.

„Manome, kad šių darbuotojų kelionės į darbą kompensavimo klausimą reikėtų spręsti kompleksiškai, neišskiriant vienos srities darbuotojų. Šiai dienai nėra galimybių savivaldybės biudžete numatyti reikiamą lėšų sumą“, – sakė S. Jackūnas, primindamas, kad savivaldybė suteikia galimybę savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigose dirbantiems specialistams išsinuomoti tarnybinį būstą.

Taip pat atkreipė dėmesį, kad šiemet savivaldybės biudžeto lėšomis numatyta finansuoti Ukmergės ligoninės programas ir tam skirti ne vieną tūkstantį eurų.

Apie atmestus skundus

Rajono savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Rimas Jurgilaitis atsakė į praėjusiame tarybos posėdyje pasisakiusio Pašilės seniūnaičio E. Zeziulevičiaus paklausimą. Ukmergiškis kalbėjo apie miesto bendruomenių projektams esą neteisingai paskirstytas lėšas ir to priežastį – jo įsitikinimu neteisėtą seniūnaičių sueigą.

R. Jurgilaitis aiškino, kad jokių pažeidimų nebuvo padaryta. Tai liudija ir faktai, kad visos institucijos, į kurias kreipėsi E. Dzeziulevičius dėl galimų pažeidimų, jo skundus nagrinėti atsisakė, įvardindamos juos kaip nepagrįstus, ir raštus persiuntė atgal į savivaldybę. Vedėjas priminė, kad tokį sprendimą dar galima apskųsti Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Pritarta projektams

Jei bus pritarta Ukmergės specialistų sumanymui, Ukmergės paupio vaizdas ateityje gerokai pasikeis.

Tarybai pritarus savivaldybė teiks kelias paraiškas paramai pagal ES fondų investicijų veiksmų programą. Vienas iš projektų – „Šventosios su prieigomis kraštovaizdžio sutvarkymas“.

Planuojama sutvarkyti teritoriją mieste tarp Vilniaus gatvės tilto ir hipodromo. Bus suformuotas patrauklus gamtinis kraštovaizdis, įrengtas edukacinis ir gamtinis takas, pastatyti suoleliai. Projektą planuojama parengti šiemet, o veiklas įgyvendinti kitąmet.

Lėšų poreikis – 125 271 Eur, iš savivaldybės biudžeto reikės skirti ne mažiau kaip 15 proc. reikalingų išlaidų, ES paramos dalis – iki 85 proc.

Kitas parengtas projektas – „Ukmergės miesto Šventosios upės pakrantės sutvarkymas“. Jo teritorija – tarp Vilniaus gatvės tilto ir Gėlių g. pabaigos, kurios didžioji dalis plyti valstybinėje žemėje.

115 000 kv. m ploto teritorijoje būtų įrengtas pėsčiųjų ir dviračių takas, apšvietimas, paplūdimys su persirengimo kabinomis, mažąja architektūra, šiukšliadėžėmis, paplūdimio tinklinio įranga. Būtų pastatyti lauko baldai, suoliukai.  Techninį projektą planuojama parengti šiemet, veiklas įgyvendinti 2019–2020 m.

Lėšų poreikis – 302 083 Eur, iš savivaldybės biudžeto reikėtų 7,5 proc., ES paramos dalis sudarytų iki 92,5 proc.

Kol kas šie projektai nėra patvirtinti.

Skatins sveiką gyvenseną

Savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras parengė projektą „Sveikos gyvensenos skatinimas Ukmergės rajone“ įgyvendinimui. Lėšų jam tikimasi gauti iš ES struktūrinių fondų.

Rajono savivaldybės administracija jame dalyvautų partnerio teisėmis.

Planuojama rajono gyventojus supažindinti su sveikos gyvensenos vertybėmis, didinti sveikatos raštingumą, formuoti sveikos gyvensenos įgūdžius, organizuoti informacinius ir šviečiamuosius renginius moksleiviams, jaunimui, senjorams, šeimoms. Taip pat numatoma įrengti lauko treniruoklių aikštelę. Projektas tęstųsi dvejus metus, jame dalyvautų 1900 ukmergiškių.

Numatomas lėšų poreikis – 222 082,64 Eur. ES paramos dalis sudaro iki 92,5 proc. savivaldybės – 7,5 proc.

Didesnės kainos

Rajono taryba patvirtino didesnes Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro teikiamų paslaugų kainas.

Transporto paslaugos kilometro kaina buvo 15, o bus 20 centų, skalbimo paslauga kils nuo 1,30 Eur iki 1,50 Eur, skalbinių džiovinimo – nuo 70 centų iki 1 Eur, dušo paslauga – nuo 1,15 iki 1,50 Eur.

Brangsta ir specialios socialinės paslaugos: pagalbos į namus paslauga valandai kainavo 3 Eur, o kainuos 6 Eur. Tiesa, dalis šios kainos kompensuojama. Už jas asmenys moka atsižvelgiant į  pajamas. Taigi, pakėlus kainą, didesniu indėliu bus prisidedama iš savivaldybės biudžeto.

Planuojama, kad Nestacionarių socialinių paslaugų centras surinks daugiau lėšų už paslaugas, todėl galės mokėti darbuotojams darbo užmokestį, kurį reglamentuoja pernai įsigaliojęs Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymas.

Sprendimas įsigalios nuo  kovo 1 d.

Patvirtinti tarifai

Savivaldybės taryba kasmet privalo nustatyti konkretų žemės mokesčio tarifą, kuris galios nuo ateinančių metų.

Šį klausimą nagrinėjusi darbo grupė siūlė mokesčio tarifų ir neapmokestinamųjų žemės sklypų dydžių 2019 metams nekeisti.

Tarybos sprendimu nustatytas 4 proc. žemės mokesčio tarifą nuo žemės mokestinės vertės apleistai žemės ūkio naudmenų žemei. 4 proc. tarifas nustatytas ir kitos paskirties nenaudojamai žemei. Tokia žemė apmokestinama pagal tarybos patvirtintą Nenaudojamos kitos paskirties žemės Ukmergės rajono savivaldybėje pripažinimo apleista tvarkos aprašą.

Nutarta nustatyti neapmokestinamųjų žemės sklypų dydžius socialiai remiamiems asmenims: Ukmergės mieste – 0,1 ha, kitose rajono teritorijose – 1,5 ha.

Lengvatos – ne visiems

Į savivaldybę kreipėsi rajono gyventojai, prašydami atleisti nuo žemės ir nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio. Tokių prašytojų būta net keliolikos. Dažniausi motyvai – sunki finansinė padėtis, ligos, bėdos, netektys. Lengvatos prašoma net jei mokestis tesiekia keliasdešimt eurų.

Tačiau atsižvelgiama anaiptol ne į visus prašymus. Juos nagrinėjusi komisija mano, kad mokėtojai turėtų atsakingai vykdyti prievoles.

Atsižvelgiant į ypač sudėtingas situacijas, lengvatas nutarta suteikti tik trims asmenims. Į rajono biudžetą dėl to neįplauks 160 Eur.

Leido išsipirkti

Į savivaldybę kreipėsi savivaldybės būsto nuomininkai, prašydami leisti išsipirkti jų nuomojamas gyvenamąsias patalpas su pagalbinio ūkio paskirties pastatais, esančias Kauno g. 58-2 ir Kauno g. 58-1. Būstai įtraukti į parduodamų savivaldybės būstų ir pagalbinio ūkio paskirties pastatų sąrašą. Šeimoms jie nuomojami savivaldybės būsto nuomos sąlygomis.

Atlikus turto vertinimą Kauno g. 58-1 butas įvertintas 6 100, o Kauno g. 58-2 – 7 400 Eur. Savivaldybė prašymus patenkino. Būstai parduodami už vertintojų nurodytas sumas, pridėjus vertinimo išlaidas – po 80 Eur kiekvienam.

Ieškos neprižiūrimų kapų

Patvirtintas Kapavietės pripažinimo neprižiūrima kapaviete ir kapavietės (kapo) identifikavimo Ukmergės rajono savivaldybėje tvarkos aprašas. To prireikė įsigaliojus kapinių tvarkymo taisyklių pakeitimams.

Sprendimai dėl kapavietės pripažinimo neprižiūrima kapaviete ir dėl kapavietės (kapo) identifikavimo bus priimami tarybos nustatyta tvarka.

Atsiradus pakeitimams pakeista ir 2016 m. patvirtinta žmonių palaikų laidojimo ir kapinių lankymo Ukmergės rajone tvarka.

Perdavė ugniagesiams

Ukmergės rajono priešgaisrinei tarnybai perduotos Žemaitkiemio seniūnijoje, Valų kaime, esančios 47,93 kv. m buvusios mokyklos dalies patalpos.

Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į pateiktą įstaigos prašymą bei įgyvendinant Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos 2016–2020 metų perspektyvaus vystymo planą.

Atleido iš pareigų

Tarybos sprendimu Vaidotas Kalinas buvo atleistas iš Siesikų gimnazijos direktoriaus pareigų. Darbo sutartis nutraukta šalių susitarimu.

Savivaldybės Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Zina Kurmelienė paaiškino, kad iš tiesų atleidimo priežastis – linksma – direktorius neseniai laimėjo konkursą į rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo  pareigas.

Posėdžio dalyviai tai pasitiko plojimais, o naujasis vedėjas pasveikintas gėlėmis. Vedėjo pareigas jis pradės eiti nuo kovo 1 d.

Rajono meras dėkojo už ilgametį, sąžiningą ir kūrybingą darbą, sakydamas, kad V. Kalinas yra tikro vadovo pavyzdys.

Meras įpareigotas sudaryti komisiją, organizuoti Siesikų gimnazijos direktoriaus pareigų perdavimą, surašyti turto ir dokumentų perdavimo ir priėmimo aktą bei paskelbti atvirą konkursą šios gimnazijos direktoriaus pareigoms eiti.

Keliavo į Izraelį

Neseniai vykusios kelionės į Izraelį įspūdžiais, kur Ukmergės delegacija dalyvavo turizmo parodoje, pasidalijo rajono meras Rolandas Janickas. Parodoje šalia kitų pusšimčio šalių su savo stendu prisistatė Lietuva. Turėjo progos apie save pranešti ir ukmergiškiai, juk mūsų mieste kadaise gyveno ir savo kultūrą puoselėjo gausi žydų bendruomenė.

Šiandieniai Izraelio gyventojai domisi savo protėvių istorija ir, manoma, tikrai turėtų ką pamatyti mūsų Ukmergėje.

Meras pasakojo, kad parodą aplankė tūkstančiai turizmo darbuotojų, besidominčių naujais maršrutais. Taip pat vyko ukmergiškių susitikimas su litvakų asociacijos atstovais.

Opozicijos pareiškimas

Posėdžio pabaigoje Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narė rajono taryboje Elena Mirinavičienė perskaitė opozicinių frakcijų kreipimąsi.

Jame išsakyta kritika dėl buitinių atliekų išvežimo paslaugos įkainių. Juos iškėlė numatyta buitinių atliekų rūšiavimo aikštelė Kopūstėliuose. Nors sutartyje buvo numatyta, bet aikštelė taip ir nebuvo pastatyta. Opozicija reikalauja, kad įkainiai, taikyti visus praėjusius metus nuo sutarties pasirašymo, būtų perskaičiuoti ir nustatyta, kiek ukmergiškiai permokėjo dėl šios sutarties su UAB „Ekonovus“ pasirašymo.

Jei šio reikalavimo rajono vadovai neįgyvendins, opozicija ketina kreiptis į teisėsaugos institucijas ginant viešąjį interesą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+6 # Miestietis 2018-03-01 07:29
Pagaliau valdžia pabudo - pradės rengti projektą Šventosios pakrančių sutvarkymui. Šiaip tai didelė gėda turėtų būti mūsų rinktai valdžiai prieš kaimynus anykštėnus ar jonaviečius. Tikėkimės reikalai pajudės.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų