Vienos žalienų surinkimo vietos gali ir nelikti

Žalienų surinkimo vieta Ukmergėje, Serbentų gatvėje, kitais metais greičiausiai bus uždaryta.

Dabar gyventojai gali palikti žaliąsias atliekas šioje bendrovės „Ukmergės vandenys“ nuotekų valyklos teritorijoje. Žalienos čia susmulkinamos ir įmonės transportu vėliau išgabenamos į pagrindinę aikštelę Sargeliuose.

„Pasikeitus teisės aktams visos vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo įmonės privalo pasitvirtinti saugos planus. Vienas iš reikalavimų nurodo, kad į nuotekų valyklos teritoriją negali patekti pašaliniai asmenys. Tad greičiausiai nuo kitų metų atliekų Serbentų gatvėje priimti negalėsime“, – komentavo abi aikšteles – Serbentų gatvėje ir Pabaisko seniūnijoje, Sargelių kaime – eksploatuojančios UAB „Ukmergės vandenys“ direktorius Rimas Arlinskas.

Jis papasakojo, kad žaliosios atliekos, kaip ir dumblas, Sargelių aikštelėje yra kompostuojamos.

Iš dumblo ir struktūrinės medžiagos, kurią sudaro šiaudai, žolė, lapai, šakos, medienos atliekos, formuojami kaupai, kuriuos periodiškai vartant, palaikant optimalią temperatūrą ir drėgmę, dėl juose besiveisiančių mikroorganizmų per 2–4 mėnesius susidaro į juodžemį panašus mišinys – kompostas.

Įmonės duomenimis, per 2022 metus aikštelėje buvo paruošta per 1 551 toną komposto, kuriam pagaminti buvo sunaudota 3 788 tonos dumblo ir 1 616 tonų struktūrinės medžiagos.

Kompostą pagal ilgalaikes sutartis ima ūkininkai laukams tręšti. Mainais jie bendrovei tiekia šiaudus, reikalingus dumblo kompostavimo procese.

Pabaisko seniūnijoje, Sargelių kaime esanti aikštelė dirba pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 7 iki 16 val., penktadieniais – nuo 7 iki 14 val.

Į mieste, Serbentų g. 2A esančią aikštelę žalienas atvežti galima ir poilsio dienomis, tik tada prašoma krauti į nurodytą vietą.

Aikšteles eksploatuojančios bendrovės „Ukmergės vandenys“ direktorius R. Arlinskas sakė, kad žaliosios atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai, tačiau žino, kad kai kuriuose kituose rajonuose už šią paslaugą imamas mokestis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų