Spausdinti šį puslapį

Dėl globotinių skaičiaus galvos sukti nebereikės

Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­mai leng­viau at­si­kvė­pė. Dar per­nai gąs­di­nu­si nau­ja šių įstai­gų li­cen­ci­ja­vi­mo tvar­ka su­švel­nin­ta. So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja iš­brau­kė rei­ka­la­vi­mą ne­vir­šy­ti mak­si­ma­laus 60 vai­kų skai­čiaus.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Vaikų globos namų laukia pertvarka, bet globotinių skaičius kol kas neribojamas.

Vie­šai apie nuo 2013-ųjų vai­kų glo­bos na­mų lau­kian­čias per­mai­nas pra­bil­ta per­nai. So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja tuo­met tei­gė, kad li­cen­ci­jos ne­bus iš­duo­da­mos dau­giau kaip 60 vai­kų tu­rin­tiems glo­bos na­mams.

Mi­nis­te­ri­ja vai­kų na­mų per­tvar­ką bu­vo už­si­mo­ju­si įgy­ven­din­ti iki 2015 me­tų. Įstai­gų va­do­vai bei sa­vi­val­dy­bių spe­cia­lis­tai vi­sus me­tus su­ko gal­vas, kaip su­ma­žin­ti glo­bo­ti­nių skai­čių.

Bė­da ta, kad jau se­niai ne­ma­žė­ja gy­ven­to­jų ir Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­muo­se. Šiuo me­tu čia gy­ve­na 90 tė­vų na­muo­se glo­bą pra­ra­du­sių vai­kų.

„Nie­kaip ne­su­ma­ži­nam šio skai­čiaus – jei tik iš­va­žiuo­ja ke­li vai­kai, tuoj į jų vie­tą pa­ski­ria ki­tus“, – sa­ko įstai­gos di­rek­to­rius Vy­gan­das Ka­se­lis.

Prieš ke­le­rius me­tus So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja pa­ža­dė­jo fi­nan­suo­ti nau­jų vai­kų glo­bos na­mų sta­ty­bas to­se sa­vi­val­dy­bė­se, ku­rio­se vai­kų skai­čius per­ko­pia lei­džia­mą li­cen­ci­ja­vi­mo tai­syk­lė­se.

Ta­čiau, pa­sak di­rek­to­riaus, pas­ta­rai­siais me­tais mi­nis­te­ri­ja ne tik pri­stab­dė vai­kų glo­bos na­mų sta­ty­bų fi­nan­sa­vi­mą, bet ir ge­ro­kai ap­kar­pė do­ta­ci­jas na­mų iš­lai­ky­mui.

Per­nai Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­mų iš­lai­ky­mui bu­vo skir­tas 1 mi­li­jo­nas 200 tūks­tan­čių li­tų, o šie­met pa­ža­dė­tas tik mi­li­jo­nas.

Prie glo­bo­ti­nių iš­lai­ky­mo pri­si­de­da ir sa­vi­val­dy­bė, sky­ru­si vie­no vai­ko iš­lai­ky­mui per mė­ne­sį 1650 li­tų. Ta­čiau čia ir­gi di­de­lė pro­ble­ma – šiuo me­tu vai­kų glo­bos na­mams sa­vi­val­dy­bė sko­lin­ga apie mi­li­jo­ną li­tų.

Di­rek­to­rius ne­sle­pia sun­kiai įsi­vaiz­duo­jan­tis, kaip rei­kė­tų iš­pil­dy­ti rei­ka­la­vi­mą dėl vai­kų skai­čiaus su­ma­ži­ni­mo.

Jau ne­kal­bant apie vai­kų glo­bos na­mų per­kė­li­mą į ki­tas pa­tal­pas, net ban­dy­mai to­se pa­čio­se su­ma­žin­ti šei­my­nas rei­ka­lau­ja di­de­lių fi­nan­si­nių in­ves­ti­ci­jų. O tai ne pa­čių glo­bos na­mų jė­goms.

Nors per­tvar­kos kri­te­ri­jai ir su­švel­nė­ję, pa­sak Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Vai­ko tei­sių ap­sau­gos sky­riaus ve­dė­jos As­tos Le­o­na­vi­čie­nės, per­mai­nos Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­mų ne­ap­lenks.

Tie­sa, dar­buo­to­jų at­leis­ti ne­ke­ti­na­ma. Ta­čiau jie ra­gi­na­mi įsi­gy­ti so­cia­li­nį iš­si­la­vi­ni­mą.

Ve­dė­ja pri­me­na, kad pra­si­dė­jus li­cen­ci­ja­vi­mo pro­ce­sui iš So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­jos pa­si­girs­ta švel­nes­nių to­nų. Vai­kų glo­bos na­mų gy­ven­to­jų skai­čius – ne­be toks griež­tas kri­te­ri­jus.

Ta­čiau prie šio klau­si­mo vals­ty­bi­niu ly­giu dar bus grįž­ta­ma. Mat glo­bo­ti­nių ma­ži­ni­mas, šei­my­nų kū­ri­mas – pas­ta­ruo­ju me­tu vyk­do­ma vals­ty­bės po­li­ti­ka.

Le­o­na­vi­čie­nė sa­ko, kad kon­kre­čios da­tos, ka­da Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­mai bus pa­si­ren­gę bū­ti li­cen­ci­juo­ja­mi, ne­nu­ma­ty­ta. Ma­no, kad vi­siš­kai pa­si­ruoš­ta bus per šiuos me­tus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)