Spausdinti šį puslapį

Mokesčių inspekcija sieks mažinti ekonomikos šešėlį

Vilma NEMUNAITIENĖ

 

Pra­ėju­sią sa­vai­tę Vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos Mo­kes­čių prie­vo­lių de­par­ta­men­to Ra­jo­no mo­kes­čių mo­kė­to­jų sky­riaus Uk­mer­gės po­sky­rio ve­dė­ja Dan­guo­lė Stun­die­nė pa­kvie­tė į su­si­ti­ki­mą su Vil­niaus AVMI vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ju, at­lie­kan­čiu  vir­ši­nin­ko funk­ci­jas, Ma­riu­mi Žem­gu­liu ir mo­kes­čių prie­vo­lių de­par­ta­men­to di­rek­to­riu­mi Dai­no­ru Bra­daus­ku.

Sve­čiai ak­cen­ta­vo, jog ne­mo­ka­mu Mo­kes­čių in­for­ma­ci­jos cen­tro te­le­fo­nu 1882 dau­giau­siai su­lau­kia­ma pra­ne­ši­mų apie ne­le­ga­lią pre­kių apy­var­tą, ak­ci­zi­nių pre­kių apy­var­tą, ne­le­ga­lų dar­bą. Anks­čiau gau­ta la­bai daug, o šiuo me­tu su­ma­žė­jo skun­dų apie at­ly­gį „vo­ke­liuo­se“. Taip pat sve­čiai kal­bė­jo apie Že­mės mo­kes­tį.

 

70 proc. mo­kes­tį su­mo­kė­jo

 

Že­mės sa­vi­nin­kai į sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tus iki nu­sta­ty­to ter­mi­no su­mo­kė­jo apie 39 mln. li­tų že­mės mo­kes­čio. Dar tu­ri su­mo­kė­ti apie 14 mln. li­tų.

VMI ra­gi­na gy­ven­to­jus ne­ati­dė­lio­ti šio mo­kes­čio, ant­raip bus skai­čiuo­ja­mi dels­pi­ni­giai.

Tu­rin­tie­ji lai­ki­nų fi­nan­si­nių sun­ku­mų ga­li kreip­tis į te­ri­to­ri­nę vals­ty­bi­nę mo­kes­čių ins­pek­ci­ją ir su­si­tar­ti dėl mo­kes­čio mo­kė­ji­mo ati­dė­ji­mo, iš­dės­ty­mo da­li­mis ar ki­tų leng­va­ti­nių mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­vi­mo prie­mo­nių tai­ky­mo.

Uk­mer­gės ra­jo­ne yra 13 824 že­mės mo­kes­čio mo­kė­to­jai – fi­zi­niai as­me­nys. Mo­kė­ti­na su­ma – 710 271 li­tas. Iki lap­kri­čio 3 d. su­mo­kė­jo apie 70 proc. že­mės sa­vi­nin­kų. Mū­sų ra­jo­ne mi­nė­tą mo­kes­tį mo­ka ir 67 ju­ri­di­niai as­me­nys. Jų mo­kė­ti­na su­ma – 29 806 li­tai. Pra­ėju­sią sa­vai­tę mo­kes­tį bu­vo su­mo­kė­ję  apie 39 proc. iš jų.

 

„Vo­ke­lių“ mo­kė­to­jams

 

At­ly­gi­ni­mus „vo­ke­liuo­se“ mo­kan­čios įmo­nės ir iki šiol slė­pu­sios mo­kes­čius ne­tru­kus su­lauks  ypa­tin­go VMI dė­me­sio. VMI at­si­žvelgs į įmo­nių bu­hal­te­ri­nė­je ap­skai­to­je ne­ap­skai­ty­tas pa­ja­mas kaip ga­li­mą „vo­ke­lių“ šal­ti­nį.

Mo­kė­ji­mo „vo­ke­liuo­se“ po­žiū­riu ri­zi­kin­gos įmo­nės gaus pra­šy­mus pa­aiš­kin­ti įta­ri­mus ke­lian­čius veik­los ro­dik­lius ar­ba bus pa­kvies­tos at­vyk­ti ir iš­nag­ri­nė­ti ki­lu­sius klau­si­mus. Ri­zi­kin­giau­sios ne­tu­rė­tų nu­steb­ti ir su­lau­ku­sios pa­tik­ri­ni­mų.

Abe­jo­nių įmo­nės skaid­ru­mu ky­la ta­da, kai jos veik­la ke­le­tą me­tų iš ei­lės yra nuos­to­lin­ga, ji ne­va kre­di­tuo­ja­ma sa­vi­nin­kų lė­šo­mis, ta­čiau įmo­nės sa­vi­nin­kai skel­bia­si dar ir ke­ti­nan­tys plė­to­ti to­kį „sėk­min­gą“ ver­slą.

Ak­cen­tuo­ja­ma, kad ope­ra­ty­vūs pa­tik­ri­ni­mai bus at­lie­ka­mi tik pa­čioms ri­zi­kin­giau­sioms įmo­nėms, ku­rios at­rink­tos at­li­kus nuo­dug­nią ana­li­zę. Taip siek­iama kuo ma­žiau truk­dy­ti są­ži­nin­gai vei­kian­tį ver­slą. Ne­be­tai­ko­ma prak­ti­ka, kai iš ei­lės bu­vo tik­ri­na­mos vie­nos gat­vės vi­sos įmo­nės.

 

Tu­rės pa­grįs­ti sa­vo tur­tą

 

Mo­kes­čių ins­pek­ci­jos nau­jo­vė – gy­ven­to­jai, ku­rie, Mui­ti­nės de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, šie­met itin daž­nai kirs­da­vo vals­ty­bės sie­ną su Bal­ta­ru­si­ja ir Ru­si­ja, bus pa­pra­šy­ti pa­teik­ti pa­aiš­ki­ni­mus, iš ko­kių lė­šų jie įsi­gi­jo pra­ban­gų tur­tą ar vyk­dė stam­bius eko­no­mi­nius san­do­rius. As­me­nys, įta­ria­mi už­si­i­man­tys kon­tra­ban­dos or­ga­ni­za­vi­mu ir vyk­dy­mu, su­lauks iš­sa­mių pa­tik­ri­ni­mų dėl pa­ja­mų ap­mo­kes­ti­ni­mo ir tur­to įsi­gi­ji­mo.

Dėl itin daž­no vals­ty­bės sie­nos kir­ti­mo  sie­kiant par­si­ga­ben­ti ir re­a­li­zuo­ti ak­ci­zais ap­mo­kes­ti­na­mas pre­kes (ku­rą, al­ko­ho­lį, ci­ga­re­tes) pir­ma­ja­me eta­pe pa­si­rink­ta per 30 ša­lies gy­ven­to­jų, o dėl ga­li­mo kon­tra­ban­dos vyk­dy­mo dė­me­sys at­kreip­tas į dau­giau nei 100 as­me­nų.

Mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­to­riaus dė­me­sio, pa­vyz­džiui, su­lauks gy­ven­to­jas, ku­riam bu­vo pa­reikš­ti įta­ri­mai dėl kon­tra­ban­dos, jis pas­ta­ruo­sius me­tus gau­da­vo tik mi­ni­ma­lų at­ly­gi­ni­mų, ta­čiau jo val­do­mo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ver­tė sie­kia ke­le­tą mi­li­jo­nų li­tų.

Ti­ria­mi ir Uk­mer­gės  ra­jo­ne gy­ve­nan­čių as­me­nų tur­to ir pa­ti­ria­mų iš­lai­dų šal­ti­niai. Šiuo me­tu ste­bi­mi trys ra­jo­no gy­ven­to­jai, daž­niau­siai ker­tan­tys sie­ną su Bal­ta­ru­si­ja, kaip įta­ria­ma, at­si­ga­be­nan­tys de­ga­lų ku­ro ba­kuo­se, o vė­liau juos par­duo­dan­tys.

 

De­ga­lų kon­tro­lė

 

Mo­kes­čių ins­pek­ci­jos dar­buo­to­jai pri­me­na, kad pa­gal ga­lio­jan­čius tei­sės ak­tus tiek leng­vų­jų, tiek kro­vi­ni­nių trans­por­to prie­mo­nių ku­ro ba­kuo­se iš ki­tų ša­lių įvež­tus de­ga­lus ga­li­ma nau­do­ti tik to­je pa­čio­je trans­por­to prie­mo­nė­je, ku­rio­je bu­vo įvež­ti.

Per­pylus de­ga­lus į ki­tą tal­pyk­lą, už šį ku­rą at­si­ran­da prie­vo­lė mo­kė­ti ak­ci­zus. Ši nuo­sta­ta ga­lio­ja ne tik įmo­nių, bet ir gy­ven­to­jų nau­do­ja­moms trans­por­to prie­mo­nėms, įskai­tant leng­vuo­sius au­to­mo­bi­lius.

Įmo­nės pri­va­lo re­gist­ruo­ti Vil­niaus ap­skri­ties mo­kes­čių  ins­pek­ci­jo­je vie­tas, ku­rio­se vyk­do­ma de­ga­lų iš­py­li­mo, per­py­li­mo veik­la.

Pas­ta­ruo­ju me­tu vis di­des­nį su­si­do­mė­ji­mą ke­lia įmo­nių ku­ro ap­skai­tos po­li­ti­ka. Pa­žei­di­mas da­ro­mas ne vien per­pi­lant į ki­tas trans­por­to prie­mo­nes iš tre­čių­jų ša­lių įvež­tus de­ga­lus, bet ir kai ima­ma­si ne­leis­ti­nų prie­mo­nių to­kiai veik­lai pa­slėp­ti (klas­to­ja­mi de­ga­lų įsi­gi­ji­mo ka­sos kvi­tai).

Iš­dės­tę pa­grin­di­nes šiuo me­tu ky­lan­čias pro­ble­mas VAVMI va­do­vai taip pat ak­cen­ta­vo, kad ki­tais me­tais mo­kes­čių ins­pek­to­riai di­džiau­sias dar­bo pa­jė­gas nu­kreips prieš eko­no­mi­kos še­šė­lį. Už ben­dra­dar­bia­vi­mą sklei­džiant in­for­ma­ci­ją mo­kes­čių mo­kė­to­jams „Uk­mer­gės ži­nioms“ sve­čiai įtei­kė pa­dė­kos raš­tą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)