Spausdinti šį puslapį

Pedagogų streikas vyks vasario 21 dieną

Ša­lies pe­da­go­gai va­sa­rio 21 die­ną, ant­ra­die­nį, ren­gia įspė­ja­mą­jį strei­ką – dvi va­lan­das jie ne­ves pa­mo­kų, o dar­že­liuo­se – pa­mo­kė­lių.

Lie­tu­vos švie­ti­mo pro­fe­si­nės są­jun­gos Uk­mer­gės ra­jo­no su­si­vie­ni­ji­mo pir­mi­nin­kų ta­ry­ba pra­ne­šė, kad mū­sų ra­jo­ne strei­kas vyks nuo 11 iki 13 va­lan­dos.

Ja­me da­ly­vau­ti ke­ti­na 18 ra­jo­no ug­dy­mo įstai­gų – mo­kyk­lų  ir lop­še­lių-dar­že­lių. To­kį spren­di­mą pri­ėmė 420 pe­da­go­gų. Mi­nė­tu lai­ku strei­kuo­ti su­tar­ta ug­dy­mo įstai­gų prof­są­jun­gų, mo­kyk­lų di­rek­to­rių su­si­ti­ki­me su ra­jo­no va­do­vais.

Su­si­ti­ki­me da­ly­va­vu­si sa­vi­val­dy­bės Fi­nan­sų sky­riaus ve­dė­ja Vi­da But­ke­vi­čie­nė mi­nė­jo, kad fi­nan­sa­vi­mas švie­ti­mo sri­čiai blo­gė­ja nuo 2009 me­tų. Šie­met lė­šos ma­ži­na­mos 6 pro­cen­tais.

Pri­si­jung­ti prie strei­ko ga­li vi­si, iš anks­to ne­pa­si­ra­šę dėl da­ly­va­vi­mo. Tai nu­ma­to Dar­bo ko­dek­so 76 straips­nis, tei­gian­tis, kad jei strei­kas pa­skelb­tas ir teis­mas jo ne­su­stab­dė, dar­bą nu­trau­kia vi­si įmo­nės ar ša­kos įmo­nių dar­buo­to­jai. Pa­gal šio ko­dek­so 82 straips­nį nie­kas ne­ga­li bū­ti ver­čia­mas da­ly­vau­ti ar­ba at­si­sa­ky­ti da­ly­vau­ti strei­ke. Va­di­na­si, dar­buo­to­jai, ku­rie at­si­sa­ko da­ly­vau­ti strei­ke, tu­ri raš­tu pra­neš­ti darb­da­viui.

Pa­gal Lie­tu­vos švie­ti­mo pro­fe­si­nės są­jun­gos įsi­pa­rei­go­ji­mus mo­ky­to­jai kar­tu su ug­dy­mo įstai­gos ad­mi­nist­ra­ci­ja strei­ko me­tu bus  at­sa­kin­gi už vai­kų sau­gu­mą, tik ne­vyk­dys ug­dy­mo pro­ce­so. To­dėl mo­ky­to­jams re­ko­men­duo­ja­ma, kar­tu su vai­kais bū­ti kla­sė­se.

Pa­sak strei­ko or­ga­ni­za­to­rių, to­kio žings­nio im­ta­si, nes Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja ne­gir­di pe­da­go­gų, ne­ve­da dia­lo­go su pro­fe­si­nė­mis są­jun­go­mis ir pri­ima nu­ta­ri­mus, blo­gi­nan­čius švie­ti­mo są­ly­gas.

Ka­dan­gi pa­keis­ta mo­ki­nio krep­še­lio skai­čia­vi­mo me­to­di­ka, nuo rug­sė­jo 1 die­nos kai ku­rioms mo­kyk­loms la­bai su­ma­žė­ja fi­nan­sa­vi­mas. Dėl to nu­ken­tės ug­dy­mo ko­ky­bė, mo­kyk­los ne­iš­ga­lės nu­si­pirk­ti nau­jų va­do­vė­lių, mo­ky­mo prie­mo­nių, pe­da­go­gams ne­bus ski­ria­mos lė­šos kva­li­fi­ka­ci­jos kė­li­mui, ma­žės jų at­ly­gi­ni­mai.

Taip pat strei­kuo­to­jai pa­si­sa­ko už kai­mo mo­kyk­lų iš­sau­go­ji­mą, rei­ka­lau­ja ne­ma­žin­ti sa­vi­val­dy­bėms skir­tos mo­ki­nio krep­še­lio da­lies, taip už­tik­ri­nant to­ly­gų švie­ti­mo įstai­gų tin­klą bei pe­da­go­gų so­cia­li­nes – eko­no­mi­nes ga­ran­ti­jas.

LŠPS Uk­mer­gės ra­jo­no su­si­vie­ni­ji­mo pir­mi­nin­kas Arū­nas Rim­kus ti­ki­si, kad ra­jo­no va­do­vai ne­truk­dys strei­kui. Pa­sak jo, ne­ap­mo­kė­ji­mą pe­da­go­gams už strei­ko va­lan­das ga­li­ma trak­tuo­ti kaip spau­di­mą pe­da­go­gams, kad jie ne­rei­ka­lau­tų sa­vo kon­sti­tu­ci­nių tei­sių.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)