Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Pir­mo­ji va­sa­ros sa­vai­tė su­tik­ta pa­tran­kų griaus­mais, fe­jer­ver­kų spro­gi­mais, ža­din­tu­vų čirš­kė­ji­mu. Bū­tent pas­ta­rie­ji ir tu­rė­jo pri­min­ti – vi­sa­ga­lis lai­kas ke­liau­ja per pa­sau­lį, per mū­sų mies­tą. Ir gy­ve­ni­mus. At­šven­tė­me 680-ąjį Uk­mer­gės gim­ta­die­nį, pri­si­mi­nė­me is­to­ri­jos vin­gius, ku­riais bu­vo pri­vers­ti nu­ei­ti to­li­mi mū­sų gi­mi­nai­čiai. O mes šia­me is­to­ri­jos vyks­me esa­me tik trum­pa at­kar­pa. Kaip ją pri­si­mins ir ar iš vi­so pri­si­mins mies­to tūks­tant­me­čio ju­bi­lie­jų šven­čian­tys uk­mer­giš­kiai?

 

Lai­ko bėgs­mas, dau­ge­lio nuo­mo­ne, šie­met įga­vo dar di­des­nį pa­grei­tį. At­ro­dy­tų, taip ne­ga­li bū­ti, nes nie­kas ne­pa­si­kei­tė – mė­nuo tu­ri tiek pat sa­vai­čių, sa­vai­tė – die­nų. O šios – tiek pat va­lan­dų. Ma­tyt, vis­ką su­jau­kė „ne­pa­rei­gin­gas“ at­ei­ti pa­vė­la­vęs pa­va­sa­ris. Da­bar pa­ti gam­ta sku­ba pa­si­vy­ti tai, ką iš jo at­ėmė il­go­kai už­si­tu­pė­ju­si žie­ma.

Apie pa­grei­tė­ju­sią au­ga­lų ve­ge­ta­ci­ją iš­duo­da ir jų žy­dė­ji­mas. Vos spė­jo­me pa­si­džiaug­ti tul­pė­mis, įkvėp­ti aly­vų aro­ma­to, o jau, žiū­rėk, ir lie­pų žied­pum­pu­riai be­sprogs­tą.

Šiuos au­ga­lus ypač ati­džiai ste­bi bi­ti­nin­kai, nes žy­din­čios lie­pų la­jos – tik­ras nek­ta­ro san­dė­lis, iš ku­rio jį darbš­tuo­lės bi­tu­tės per­ne­ša į avi­lius. Vie­nas pa­žįs­ta­mas bi­ti­nin­kas die­va­go­jo­si jau pra­žy­du­sią lie­pą ma­tęs...

Dar la­biau ste­bi­na in­ter­nau­tų is­to­ri­jos. Kur ma­ty­ta, kad bir­že­lio pir­mo­sio­mis die­no­mis dyg­tų ba­ra­vy­kai? O gry­bau­to­jai jau da­li­na­si sa­vo ra­di­nių fo­to­gra­fi­jo­mis... Jei ši­lu­mos bei lie­taus to­liau ne­trūks, ga­li bū­ti, kad atos­to­gau­jan­tie­ji bir­že­lį su krep­šiais į miš­kus trauks.

Iš Vo­kie­ti­jos Lie­tu­vą pa­sie­kė ži­nia apie krau­pią tra­ge­di­ją. Gim­ti­nės ne­be­pa­sie­kė pen­ki mik­ro­au­to­bu­su va­žia­vę lie­tu­viai. Vy­rai su­de­gė ava­ri­jo­je pa­te­kę į ug­nies spąs­tus tarp dvie­jų che­mi­nes me­džia­gas ve­žu­sių vil­ki­kų.

Uk­mer­gė­je į Sei­mą pa­va­sa­rį kan­di­da­ta­vęs skan­da­lin­ga­sis po­li­ti­kas Vy­tau­tas Šus­taus­kas ne­se­niai pa­te­ko į dar vie­ną skan­da­lą. „Uba­gų ka­ra­liui“ šį kar­tą kiau­lę pa­ki­šo sū­nus. Po­li­ci­jos pa­rei­gū­nams pa­vy­ko iš­si­aiš­kin­ti, kad jis ir­gi ka­ra­lia­vo. Tik kiek ki­to­je sfe­ro­je – kvai­ša­lų ga­min­to­jų pa­sau­ly­je.

Pir­ma­die­nį mi­nė­jo­me Są­jū­džio die­ną. Prieš 25 me­tus bu­vo įkur­tas Są­jū­džio ju­dė­ji­mas. Tą die­ną Vil­niu­je įvy­ko są­jū­die­čių su­si­rin­ki­mas, o Ka­ted­ros aikš­tė­je – pir­ma­sis mi­tin­gas. Mi­nia su­gu­žė­jo iš vi­sų ša­lies kam­pe­lių. Gau­dy­tas kiek­vie­nas lais­ve dvel­kian­tis žo­dis, ne vie­nas nu­brau­kė ir džiaugs­mo aša­rą.

Ant­ra­die­nį – Tarp­tau­ti­nė ag­re­si­jos prieš vai­kus die­na. Ji mi­ni­ma 40 me­tų, po Iz­ra­e­lio ata­kų žu­vus dau­gy­bei Pa­les­ti­nos ir Li­ba­no vai­kų.

Tre­čia­die­nis – Pa­sau­li­nė ap­lin­kos ap­sau­gos die­na. Ja sie­kia­ma at­kreip­ti dė­me­sį į ap­lin­ko­sau­gos pro­ble­mas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)