Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Strim­gal­viais ri­ta­mės į pa­va­sa­rio glė­bį. Grei­tai bū­sim iš­bu­čiuo­ti sau­lės, gė­lių, lakš­tin­ga­lų gies­mių ir svai­gi­nan­čiai švel­nios ža­lu­mos.

Be­si­bai­gian­ti sa­vai­tė pra­plau­kia su vi­sa puokš­te at­min­ti­nų da­tų. Šven­ti­nių ir ne­la­bai.

Pa­sau­lio svei­ka­tos or­ga­ni­za­ci­jos duo­me­ni­mis, kas tre­čias moks­lei­vis Lie­tu­vo­je pa­ti­ria pa­ty­čias. Šiai pro­ble­mai iš­kel­ti penk­tą kar­tą skel­bia­ma „Sa­vai­tė be pa­ty­čių“. Šie­met sie­kia­ma ypa­tin­gą dė­me­sį at­kreip­ti į pa­ty­čias elek­tro­ni­nė­je erd­vė­je ir su­au­gu­sių­jų at­sa­ko­my­bę jas stab­dant.

 

Ko­vo 24-ąją Pa­sau­lio svei­ka­tos ap­sau­gos or­ga­ni­za­ci­jos spren­di­mu mi­nė­ta Tarp­tau­ti­nė tu­ber­ku­lio­zės die­na. Ji skir­ta pla­čiau in­for­muo­ti žmo­nes apie šią klas­tin­gą ir la­bai pa­vo­jin­gą li­gą.

Ko­vo 25-oji mi­nė­ta kaip gan­dro šven­tė. Apy­tik­riai šią die­ną į Lie­tu­vą par­skren­da gan­drai. Ti­kė­ta – šie rau­don­ko­jai tar­si iš­vai­ko pas­ku­ti­nius žie­mos le­dus, o pir­mą kar­tą pa­ma­ty­tas gan­dras ga­li daug nu­lem­ti vi­siems me­tams. Jei pir­mą kar­tą pa­ma­tai gan­drą skren­dan­tį – vis­kas pui­kiai ir spar­čiai sek­sis, jei tu­pin­tį – vis­kas šie­met ei­sis iš lė­to. Ne­te­kė­ju­sioms mer­gi­noms skren­dan­tis gan­dras reiš­kė, kad jos šie­met iš­te­kės, o tu­pin­tis – kad te­be­tu­pės tė­vų na­muo­se...

Ka­ta­li­kų pa­sau­ly­je ko­vo 25-oji – Ap­si­reiš­ki­mas Šv. Mer­ge­lei Ma­ri­jai. Tai šven­tė, ku­rios me­tu pa­ger­bia­mas Ma­ri­jos pa­klus­nu­mas Die­vui. Da­ta pa­si­rink­ta ne­at­si­tik­ti­nai: at­si­žvel­giant į tai, kad Kris­tus gi­mė per Ka­lė­das – po de­vy­nių nėš­tu­mo mė­ne­sių. Be to, ma­ny­ta, kad pa­va­sa­rį bu­vo su­kur­tas ir vi­sas pa­sau­lis.

Ko­vo 27-oji – Tarp­tau­ti­nė te­at­ro die­na. Žo­dis „te­at­ras“ ki­lo iš grai­kų kal­bos ir tai reiš­kia vie­tą, skir­tą vai­dy­bai. Te­at­ro iš­ta­kų ga­li­ma ras­ti dar se­no­vės me­džio­to­jų ir žem­dir­bių apei­go­se, liau­dies pa­pro­čiuo­se...

Ne­ra­mu­mų pa­sau­ly­je kon­teks­te itin iš­si­ski­ria dar vie­na at­min­ti­na šios sa­vai­tės da­ta – šį šeš­ta­die­nį mi­ni­ma Lie­tu­vos įsto­ji­mo į NATO – Šiau­rės At­lan­to su­tar­ties or­ga­ni­za­ci­ją die­na.        

Į šią or­ga­ni­za­ci­ją mū­sų ša­lis įsto­jo ly­giai prieš de­šimt­me­tį, ko­vo 29-ąją. Ta­čiau koks svar­bus tai įvy­kis, su­vo­kia­me tik da­bar.

Juk iki Kry­mo oku­pa­ci­jos re­tas su­si­mąs­ty­da­vo­me apie re­a­lias grės­mes Lie­tu­vai. At­ro­dė – kas čia mus puls? Šian­dien min­tys vi­sai ki­to­kios. Sta­tis­ti­ka by­lo­ja, kad dau­gu­ma lie­tu­vių jun­ta re­a­lią Ru­si­jos grės­mę.

Įvy­kiai Uk­rai­no­je ir di­džios kai­my­nės „pri­glaus­ta­me“ Kry­me te­be­lai­ko pri­kaus­tę vi­so pa­sau­lio dė­me­sį. Ypač skaus­min­gai į juos re­a­guo­ja Bal­ti­jos ša­lys. Kur ne­re­a­guo­si, jei Lu­ka­šen­ka vie­šai iš­rė­kė, kad Lie­tu­vai tei­sė­tai pri­klau­so tik Šiau­liai, Kau­nas ir Pa­ne­vė­žys. Vi­sa ki­ta esą tu­rė­tų pa­si­im­ti Ru­si­ja... 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)