Spausdinti šį puslapį

Senosios tarybos posėdyje – paskutiniai akordai

Pra­ėju­sią sa­vai­tę į pas­ku­ti­nį po­sė­dį su­si­rin­ko se­no­ji ra­jo­no ta­ry­ba. Vie­niems ta­ry­bos na­riams šis po­sė­dis bu­vo at­si­svei­ki­ni­mas su man­da­tu, ki­tiems reiš­kė nau­jų dar­bų pra­džią. Tie­sa, be­maž iš de­šim­ties ta­ry­bą pa­lie­kan­čių­jų gė­lių su­lau­kė tik du...

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Po­sė­dis pra­si­dė­jo ši­lu­mos ūkio eks­per­to Vy­gin­to Si­dzi­kaus­ko ty­ri­mų stu­di­jos pri­sta­ty­mu. Ši­lu­mos tie­ki­mo-var­to­ji­mo stu­di­jos tiks­lai at­spin­di prin­ci­pą „var­to­to­jas ren­ka­si“ bei sie­kia įtrauk­ti gy­ven­to­jus, spren­džiant cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos tie­ki­mo or­ga­ni­za­vi­mo klau­si­mus.

Stu­di­jos su­da­ry­to­jai ak­cen­ta­vo di­dė­jan­čius mo­kes­čius už bu­to šil­dy­mą, prie­mo­nių re­gu­liuo­ti ši­lu­mą ne­bu­vi­mą dau­gia­bu­čiuo­se, po­rei­kio at­si­jung­ti nuo cen­tra­li­zuo­tų tin­klų au­gi­mą, gy­ven­to­jų ne­pa­si­ti­kė­ji­mą dau­gia­bu­čių re­no­va­vi­mo pro­gra­ma. Tarp prie­žas­čių, nulėmusių ana­li­zės bū­ti­nu­mą, – ir už­si­tę­sęs sa­vi­val­dy­bės tei­si­nis gin­čas su ši­lu­mos ūkio nuo­mi­nin­ku.

Pri­sta­ty­tos pen­kios al­ter­na­ty­vos, kaip cen­tra­li­zuo­tai ar de­cen­tra­li­zuo­tai or­ga­ni­zuo­ti ši­lu­mos ener­gi­jos tie­ki­mą ra­jo­ne. Anot V. Si­dzi­kaus­ko, jo­se yra ir tei­gia­mų pu­sių, ir trū­ku­mų. Ta­čiau eks­per­tas pri­si­pa­ži­no, kad nuo­dug­ni šios te­mos ana­li­zė da­ro jį vis di­des­niu de­cen­tra­li­zuo­to ši­lu­mos ener­gi­jos tie­ki­mo ša­li­nin­ku.

„Vy­riau­sy­bė pa­leng­vi­no at­si­jun­gi­mą tei­sės ak­tais – at­si­jun­gi­mo vi­so na­mo pa­grin­du tei­sės ak­tai ne­ri­bo­ja“, – tei­gia eks­per­tas. Šios stu­di­jos il­gai stal­čiu­je lai­ky­ti jis ne­pa­ta­ria – tai ne­nau­din­ga sa­vi­val­dy­bei. „Jei du­jos pa­brangs, po ke­lerių me­tų žmo­nės ne­be­tu­rės pi­ni­gų su­si­mo­kė­ti už ši­lu­mą“, – per­spė­jo pra­ne­šė­jas.

Ta­ry­bos na­riai pri­ėmė re­zo­liu­ci­ją „Dėl Uk­mer­gės ra­jo­no ši­lu­mos ūkio plėt­ros kon­cep­ci­jos“. Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja įpa­rei­go­ta su­pa­žin­din­ti su ja ra­jo­no gy­ven­to­jus bei at­lik­ti nuo­mo­nės ty­ri­mus.

 

Tvir­ti­no ata­skai­tas

 

Ta­ry­ba pa­tvir­ti­no sa­vi­val­dy­bės Kon­tro­lės ir au­di­to tar­ny­bos, Vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro pra­ei­tų me­tų ata­skai­tas. Taip pat – VšĮ Jau­ni­mo lais­va­lai­kio cen­tro veik­los pro­gra­mą bei Ne­sta­cio­na­rių so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro nuo­sta­tų nau­ją re­dak­ci­ją.

Dis­ku­si­ja iš­ki­lo dėl Jau­ni­mo lais­va­lai­kio cen­tro fi­nan­sa­vi­mo. Pri­trū­kus pi­ni­gų at­ly­gi­ni­mams, jo dar­buo­to­jai bu­vo pri­vers­ti ei­ti ne­mo­ka­mų atos­to­gų. Nors ta­ry­bos na­rių nuo­mo­nės, ar tu­ri sa­vi­val­dy­bė fi­nan­suo­ti vie­šą­sias įmo­nes, ne­su­ta­po, cen­trą vis dėlto pa­ža­dė­ta „pa­temp­ti“.

 

Pa­lik­ta ga­li­my­bė

 

Svars­ty­tas klau­si­mas apie li­cen­ci­jų vers­tis maž­me­ni­ne pre­ky­ba al­ko­ho­li­niais gė­ri­mais iš­da­vi­mo tvar­ką. Dis­ku­tuo­ta, kaip rei­kė­tų ma­tuo­ti at­stu­mą nuo įmo­nės, pre­kiau­jan­čios al­ko­ho­li­niais gė­ri­mais, iki ug­dy­mo bei ki­tų Al­ko­ho­lio kon­tro­lės įsta­ty­me iš­var­din­tų įstai­gų.

Sa­vi­val­dy­bė siū­lo ri­bo­ti šį at­stu­mą iki 50 met­rų, ma­tuo­jant nuo ug­dy­mo ar ki­tos įstai­gos ar­ti­miau­sio pa­sta­to iki įė­ji­mo į pa­sta­tą, ku­ria­me pre­kiau­ja­ma al­ko­ho­li­niais gė­ri­mais.

Kon­ser­va­to­rius An­ta­nas Damb­raus­kas siū­lė li­cen­ci­jos iš­da­vi­mo klau­si­mą spręs­ti kiek­vie­nu kon­kre­čiu at­ve­ju, ne­pri­me­tant iš anks­to pa­ruoš­tų są­ly­gų. Šį siū­ly­mą kri­ti­ka­vo nau­ja­są­jun­gie­tis Val­das Pet­ro­nis. Jo ma­ny­mu, „tu­ri bū­ti aiš­ku­mas“, kad ver­sli­nin­kas per­skai­ty­tų sa­vi­val­dy­bė­je ga­lio­jan­čias tai­syk­les ir nu­spręs­tų, in­ves­tuo­ti ar ne­in­ves­tuo­ti į to­kį ver­slą.

Ga­liau­siai nu­spręs­ta, kad at­stu­mas tu­ri bū­ti ne ma­žes­nis kaip 50 met­rų. Ta­čiau ver­sli­nin­kui dėl li­cen­ci­jos ga­vi­mo su­tei­kia­ma ga­li­my­bė kreip­tis į ta­ry­bą, kad si­tu­a­ci­ja bū­tų per­žiū­rė­ta kon­kre­čiu at­ve­ju.

 

Dau­gė­ja dar­že­li­nu­kų

 

Bu­vo pa­tvir­tin­tas ra­jo­no ug­dy­mo įstai­go­se or­ga­ni­zuo­ja­mo prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo mo­de­lių ir gru­pių bei ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lų kla­sių kom­plek­tų ir mo­ki­nių skai­čiaus pro­jek­tas 2011–2012 moks­lo me­tams.

Šiais moks­lo me­tais ra­jo­ne vei­kia 26 prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pės, ku­rias lan­ko 356 ug­dy­ti­niai. Pla­nuo­ja­ma, kad ki­tais moks­lo me­tais jų pa­dau­gės iki 397. Vai­kų ug­dy­mą nu­ma­to­ma or­ga­ni­zuo­ti 29 gru­pė­se.

Šie skai­čiai džiu­gi­na, nes pas­ta­rą­jį de­šimt­me­tį vai­kų nuo­lat ma­žė­jo. Per šį lai­ko­tar­pį ra­jo­no mo­kyk­lo­se moks­lei­vių su­ma­žė­jo nuo 8062 iki 4911.

Va­sa­rą iki­mo­kyk­li­nes įstai­gas ir sky­rius lan­ko ma­žiau vai­kų, tad, tau­pant lė­šas, lai­ki­nai už­da­ro­mi kai ku­rie sky­riai, gru­pės. Kai ku­rios gru­pės lai­ki­nai per­ke­lia­mos į ki­tas ug­dy­mo įstai­gas. Jų są­ra­šą pa­tvir­ti­no ta­ry­bos na­riai. Re­mon­to dar­bai nu­ma­to­mi lop­še­ly­je-dar­že­ly­je „Eg­lu­tė“ bei spe­cia­lio­jo ug­dy­mo cen­tre „Vy­tu­rė­lis“. Šių įstai­gų dar­bo gra­fi­kas taip pat bu­vo ap­tar­tas.

 

Ne­ėmė į gal­vą

 

Spren­di­mas dėl sa­vi­val­dy­bės re­zer­vi­nių gy­ve­na­mų­jų pa­tal­pų nuo­mos at­vyks­tan­tiems spe­cia­lis­tams su­tei­ki­mo bu­vo pri­im­tas neat­si­žvel­gu­s į Vy­riau­sy­bės at­sto­vo Jur­gio Jur­ke­vi­čiaus per­spė­ji­mą. Pas­ta­ra­sis tei­gia, kad sa­vi­val­dy­bė ne­tu­rin­ti tei­sės su­teik­ti būs­tą iš ki­tų ra­jo­nų at­vyks­tan­tiems po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nams, ka­dan­gi nė­ra jų darb­da­vė. Anot J. Jur­ke­vi­čiaus, ge­ri ta­ry­bos no­rai pra­si­len­kia su įsta­ty­mais.

Re­zer­vi­niai būs­tai bu­vo skir­ti Uk­mer­gės po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to spe­cia­lis­tams ir anks­čiau. Ta­ry­bos na­riams pa­ste­bė­jus, kad šio spren­di­mo Vy­riau­sy­bės at­sto­vas ne­ap­skun­dė, jis pa­aiš­ki­no, kad tą pa­da­ry­ti ne­vė­lu.

 

03-29-2_straipsnio_2_nuotr


At­lei­do nuo mo­kes­čio

 

Į ta­ry­bos na­rius krei­pė­si ke­le­tas as­me­nų, pra­šy­da­mi su­teik­ti ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio leng­va­tas. Ta­čiau ta­ry­ba yra nu­ta­ru­si nesu­si­tvar­kiu­sie­siems būs­to pa­skir­ties do­ku­men­tų jo­kių leng­va­tų ne­su­teik­ti. Vis tik iš­skir­ti­nis at­ve­jis per­nykš­tį spren­di­mą su­švel­ni­no.

Vi­diš­kių mies­te­lio gy­ven­to­ja Jo­lan­ta Če­kaus­kai­tė-Gri­ne­vi­čie­nė pra­šė at­leis­ti nuo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio, mo­ty­vuo­da­ma tuo, kad jos šei­ma gy­ve­na ad­mi­nist­ra­ci­nė­se pa­tal­po­se ben­dra­sa­vi­nin­kų tei­sė­mis. Ke­tu­rių as­me­nų Gri­ne­vi­čių šei­ma val­do ma­žą­ją da­lį pa­sta­to ir be ki­tų sa­vi­nin­kų su­ti­ki­mo pa­tal­pų pa­skir­ties keis­ti ne­tu­ri tei­sės. Ki­ti būs­to sa­vi­nin­kai to da­ry­ti ne­ke­ti­na.

Pa­gal įsta­ty­mus už gy­ve­na­mo­sios pa­skir­ties būs­tą ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio mo­kė­ti ne­rei­kia.

Kai ku­riems ta­ry­bos na­riams ki­lo abe­jo­nių, ar vis­ką gy­ven­to­jai pa­da­rė, kad būs­to pa­skir­tis bū­tų pa­keis­ta.

Li­be­ral­cen­tris­tas Ro­mas Pi­vo­ras pa­ta­rė sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ją įpa­rei­go­ti sa­vo ju­ris­tus pa­dė­ti žmo­nėms su­si­gau­dy­ti šio­se tei­si­nė­se pe­ri­pe­ti­jo­se, pa­tar­ti, ko­kiu ke­liu ei­ti, kad būs­to pa­skir­tis bū­tų pa­keis­ta.

 

Tei­sy­bės ieš­ko­jo ta­ry­bo­je

 

Lion­gi­nas Di­kas, dar ne­se­niai dir­bęs UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ kū­ri­ku, ra­jo­no ta­ry­bai pa­si­skun­dė dėl įmo­nės di­rek­to­riaus Rai­mon­do Ra­gaus­ko sa­vi­va­lia­vi­mo. Anot L. Di­ko, jį di­rek­to­rius at­lei­do iš dar­bo tik dėl to, kad at­si­sa­kė plau­ti jo tar­ny­bi­nį au­to­mo­bi­lį. Žmo­gus ti­ki­na, kad su­ži­no­jęs apie at­lei­di­mą ban­dė ras­ti ben­drą kal­bą su vir­ši­nin­ku, ta­čiau jam ne­pa­vy­ko. „No­rė­jau iš­spręs­ti gra­žiuo­ju. Sa­kau – di­rek­to­riau, ran­dam kom­pro­mi­są... Ne­bent jis ne­ži­no, ką tas žo­dis reiš­kia“, – iro­ni­za­vo nu­ken­tė­ju­sy­sis.

Ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas pa­siū­lė bu­vu­siam sa­vi­val­dy­bės įmo­nės dar­buo­to­jui iš­ban­dy­ti vie­nin­te­lę iš­ei­tį – kreip­tis į teis­mą. „Vis­kas į vie­nus var­tus“, – po po­sė­džio kal­bė­jo L. Di­kas. Pri­si­pa­ži­no, kad iš­sa­ky­da­mas šią pro­ble­mą ta­ry­bai ti­kė­jo­si ki­to­kios re­ak­ci­jos. Žmo­gus ma­no, kad įmo­nės stei­gė­jas tu­rė­tų at­kreip­ti dė­me­sį į jo pa­mi­nė­tus fak­tus, ir pa­ti­ki­no, kad į tei­sėt­var­kos ins­ti­tu­ci­jas kreip­sis.

 

Rei­kia aikš­te­lių šu­nims

 

In­for­ma­ci­ją apie Sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jų tvar­ky­mo ir šva­ros tai­syk­lių įgy­ven­di­ni­mą pa­tei­kė mies­to se­niū­nas Sta­sys Jac­kū­nas. Ta­ry­bos na­riai iš­dės­tė sa­vo pa­ste­bė­ji­mus. Vals­tie­tė liau­di­nin­kė Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė pa­ste­bė­jo, kad pats lai­kas pa­si­rū­pin­ti spe­cia­lio­mis šu­nų ve­džio­ji­mo aikš­te­lė­mis bei ma­žin­ti šiukš­ly­nus ap­link at­lie­kų kon­tei­ne­rius. Taip pat tei­ra­vo­si, ar ka­pi­nių prie­žiū­ros tai­syk­lėms prieš­ta­rau­ja, jei duo­bę kas­ti ima­si pa­žįs­ta­mi ar drau­gai, o ne­sam­do­ma įmo­nė.

V. Pet­ro­nis ma­no, kad ap­link kon­tei­ne­rius la­bai pra­vers­tų ažū­ri­nės tvo­re­lės. Jos bent jau ne­leis­tų šiukš­lėms la­kio­ti pa­vė­jui...

Se­niū­nas pa­ti­ki­no, kad lei­dus kas­ti duo­bę bet kam, ne­su­kon­tro­liuo­si ne­le­ga­laus dar­bo bei jo ko­ky­bės. Bū­na at­ve­jų, kai po lai­do­tu­vių skun­džia­si kai­my­ni­nes ka­pa­vie­tes pri­žiū­rin­tys as­me­nys dėl su­lau­žy­tų tvo­re­lių ar ap­dau­žy­tų pa­min­klų.

 

Apie įkeis­tą tur­tą

 

Per­nai pa­si­ra­šy­ta kre­di­to su­tar­tis tarp AB Ūkio ban­ko ir UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“. „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ apy­var­ti­nėms lė­šoms yra pa­ė­mu­si 1,5 mi­li­jo­no li­tų pa­sko­lą iš AB Ūkio ban­ko. Ban­kas krei­pė­si į Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę su pra­šy­mu su­teik­ti šiai pa­sko­lai pa­pil­do­mą ga­ran­ti­ją, įkei­čiant ne­kil­no­ja­mą­jį tur­tą.

Sa­vi­val­dy­bė pa­siū­lė įkeis­ti bu­vu­sios Ly­duo­kių pa­grin­di­nės mo­kyk­los pa­sta­tus. Jų įsi­gi­ji­mo ver­tė – 1,3 mi­li­jo­no li­tų. Pa­sta­tai yra ne­nau­do­ja­mi.

UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ var­to­to­jų įsi­sko­li­ni­mas už su­teik­tas pa­slau­gas šiuo me­tu sie­kia 800 tūks­tan­čių li­tų, tad pa­siū­ly­mas tei­kia­mas, sie­kiant už­tik­rin­ti įmo­nės funk­cio­na­vi­mą bei ši­lu­mos ir karš­to van­dens tie­ki­mą var­to­to­jams. Ta­ry­ba pa­siū­ly­mui pri­ta­rė.

 

Siū­lo duo­ti meš­ke­rę ir tep­tu­ką

 

In­for­ma­ci­ją apie so­cia­li­nio būs­to re­mon­tuo­ti­nus bu­tus ta­ry­bos na­riams pa­tei­kė Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Kęs­tu­tis Lu­ko­še­vi­čius. Sa­vi­val­dy­bė yra nu­ma­čiu­si re­mon­tuo­ti du bu­tus, esan­čius Kau­no gat­vė­je. Pa­sak spe­cia­lis­to, jų būk­lė – „kaip po cu­na­mio“.

Vie­no iš būs­tų gy­ven­to­ja su dviem vai­kais lai­ki­nai per­kel­ta į ki­tas pa­tal­pas, ki­to – ne­se­niai mi­ru­si.

Žiū­rė­da­mi šių būs­tų nuo­trau­kas, ta­ry­bos na­riai ne­slė­pė nuo­sta­bos, kad įma­no­ma taip nu­gy­ven­ti sa­vi­val­dy­bės tur­tą.  Jie pa­ta­rė ad­mi­nist­ra­ci­jos spe­cia­lis­tams su­ras­ti bū­dų daž­niau pa­kon­tro­liuo­ti, kaip eks­plo­a­tuo­ja­mas sa­vi­val­dy­bės tur­tas. Pa­si­gir­do siū­ly­mų duo­ti gy­ven­to­jams „ne žu­vį, o meš­ke­rę“ – iš­da­lin­ti tep­tu­kus, kad nu­si­da­žy­tų pa­tal­pų sie­nas.

 

At­lei­do iš pa­rei­gų

 

Gau­ti sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus Juo­zo Varž­ga­lio, jo pa­va­duo­to­jų Ro­lan­do Ja­nic­ko bei Klav­di­jos Ste­pa­no­vos pra­šy­mai at­si­sta­ty­din­ti iš už­ima­mų pa­rei­gų. Ta­ry­ba su­ti­ko juos at­leis­ti pa­gal pra­šy­mus nuo ba­lan­džio 11 die­nos.

J. Varž­ga­lį bei R. Ja­nic­ką rin­kė­jai iš­rin­ko į ra­jo­no ta­ry­bą. Pa­gal Rin­ki­mų įsta­ty­mą jie tu­ri pranešti apie sa­vo ap­si­spren­di­mą lik­ti už­ima­mo­se pa­rei­go­se ar­ba pa­si­rink­ti ta­ry­bos na­rio man­da­tą. Pra­neš­ti apie tai pri­va­lo­ma li­kus ne ma­žiau nei 10 die­nų iki pir­mo­jo nau­jo­sios su­dė­ties ta­ry­bos po­sė­džio.

Pas­ku­ti­nis ter­mi­nas, ka­da rei­kia pa­reikš­ti apie ap­si­spren­di­mą, – ba­lan­džio 10-oji. Ta­ry­bos po­sė­dį nu­ma­to­ma su­reng­ti ba­lan­džio 14 die­ną.

Lai­ki­nai sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rės pa­rei­gas eis da­bar­ti­nė Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė.

Klav­di­ja Ste­pa­no­va iš pos­to trau­kia­si sa­vo no­ru. Ji pa­reiš­ki­me jo­kio mo­ty­vo ne­nu­ro­dė. Be­lie­ka spė­lio­ti: pa­va­duo­to­ja ti­ki­si, kad į ta­ry­bą iš­rink­tų as­me­nų są­ra­še bus at­lik­ti per­stum­dymai. At­si­sa­kius man­da­to prieš ją są­ra­še esan­čiam mies­to se­niū­nui S. Jac­kū­nui, ji ga­lė­tų už­im­ti jo vie­tą ta­ry­bo­je.

Ad­mi­nist­ra­ci­jos va­do­vų ir ta­ry­bos na­rio pa­rei­gos tar­pu­sa­vy­je yra įsta­ty­miš­kai ne­su­de­ri­na­mos.

 

Gė­lės – tik dviem

 

Po­sė­džio pa­bai­go­je pa­dė­kos žo­dį ko­le­goms ta­rė jau­niau­sias bu­vu­sios ta­ry­bos na­rys kon­ser­va­to­rius An­drius Ka­les­ni­kas. Anot jo, jam vy­res­nie­ji ne­sto­ko­jo pa­ta­ri­mų, pa­mo­ky­mų. Už pa­lai­ky­mą ypač jis sa­kė­si esan­tis dė­kin­gas An­ta­nui Damb­raus­kui ir Eval­dui Čir­bai. Šiems ko­le­goms, ne­iš­rink­tiems į nau­ją­ją ta­ry­bą, ben­dra­par­tie­čiai įtei­kė po puokš­tę gė­lių.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)