Spausdinti šį puslapį

Skaitiklio mokesčio siūlas vyniojamas toliau

Pa­si­bai­gė „Mies­to ener­gi­jos“ su­reng­tas keis­tas eg­za­mi­nas uk­mer­giš­kiams. Įmo­nė ža­dė­jo – jei pu­sė ra­jo­no cen­tra­li­zuo­tos ši­lu­mos var­to­to­jų pa­reikš to­kią va­lią, „skai­tik­lio mo­kes­tis“ bus pa­nai­kin­tas. Po šios ak­ci­jos pa­aiš­kė­jo, kad nu­sta­ty­tas pa­ra­šų kie­kis ne­su­rink­tas.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. „Skai­tik­lio mo­kes­čio“ klausimas Ukmergėje dar neišspręstas.

„Uk­mer­gės ži­nio­se“ ra­šė­me apie tai, kad sau­sio mė­ne­sį dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai ga­vo bu­vu­sio ši­lu­mos ūkio nuo­mi­nin­ko UAB „Mies­to ener­gi­ja“ pra­ne­ši­mus, ra­gi­nan­čius pa­reikš­ti sa­vo nuo­mo­nę dėl va­di­na­mo­jo „skai­tik­lio mo­kes­čio“.

Iš­pla­tin­tuo­se la­pe­liuo­se bu­vo ra­šo­ma, jog te­rei­kia at­ei­ti nu­ro­dy­tu ad­re­su į įmo­nę ir pa­si­ra­šy­ti ant spe­cia­lių la­pų.

„Mies­to ener­gi­ja“ ta­me pa­čia­me pra­ne­ši­me pa­ža­dė­jo – jei bus su­rink­ta 3500 pa­ra­šų, gy­ven­to­jai nuo „skai­tik­lio mo­kes­čio“ bus at­leis­ti.

Įmo­nė nu­sta­tė ir sa­vai­tės ter­mi­ną, per ku­rį uk­mer­giš­kiai ga­lė­jo nu­si­kra­ty­ti šio mo­kes­čio. Vė­liau pa­ra­šų rin­ki­mo lai­ko­tar­pis bu­vo pra­tęs­tas.

 

De­mok­ra­ti­ja ar akių dū­mi­mas?

 

Va­sa­rio pra­džio­je pa­si­bai­gus pa­ra­šų rin­ki­mo ter­mi­nui, „Mies­to ener­gi­ja“ pa­reiš­kė, kad jų są­ly­go­se nu­ro­dy­tas pa­ra­šų kie­kis ne­su­rink­tas.

Pa­sak įmo­nės di­rek­to­riaus Ar­tū­ro Stra­vins­ko, iš vi­so prieš „skai­tik­lio mo­kes­tį“ pa­si­sa­kė tik 1379 var­to­to­jai.

Ak­ty­viau­si gy­ven­to­jai bu­vo pir­mą­ją sa­vai­tę – tuo­met per die­ną pa­si­ra­šy­ti jų at­ei­da­vo apie 200. An­trą sa­vai­tę įmo­nės du­ris pra­ver­da­vo vos vie­nas ki­tas.

„Tie­sio­gi­nės de­mok­ra­ti­jos eg­za­mi­no uk­mer­giš­kiai ne­iš­lai­kė. Ne­ži­nia, ar čia kal­tas že­mas gy­ven­to­jų są­mo­nin­gu­mas, ar me­la­gin­gas agi­ta­vi­mas iš prie­šin­gos pu­sės, kad nie­kas vis tiek ne­įvyks“, – sa­ko di­rek­to­rius.

Nors ši­lu­mos „Mies­to ener­gi­ja“ uk­mer­giš­kiams ne­tie­kia jau tre­jus me­tus, A. Stra­vins­kas sa­ko, kad dau­giau nei pu­sė gy­ven­to­jų skai­tik­lio mo­kes­tį su­si­mo­ka.

Pa­skai­čiuo­ta, kad „Mies­to ener­gi­jai“ sko­lin­gi 2200 uk­mer­giš­kių. Ben­dra sko­la jau per­ko­pė 150 tūks­tan­čių li­tų.

Va­do­vas sa­ko, kad ne­pa­vy­kus su sko­li­nin­kais su­si­tar­ti gra­žiuo­ju, ima­ma­si tei­si­nių prie­mo­nių.

 

Ne­tu­ri tei­sės

 

Tuo tar­pu Uk­mer­gės ra­jo­no va­do­vai tvir­ti­na, kad „Mies­to ener­gi­ja“ šio mo­kes­čio rei­ka­lau­ti ne­tu­ri tei­sės, nes ši­lu­mos ne­tie­kia. Pa­gal įsta­ty­mą to­kį mo­kes­tį tu­rė­tų tei­sę im­ti tik ši­lu­mos tie­kė­jas.

Ši­lu­mą ir karš­tą van­de­nį uk­mer­giš­kiams tie­kian­čios sa­vi­val­dy­bės įmo­nės UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ di­rek­to­rius Rai­mon­das Ra­gaus­kas tei­gia, kad iš gy­ven­to­jų im­ti „skai­tik­lio mo­kes­čio“ jie kol kas taip pat dar ne­tu­ri tei­sės. Mat šios funk­ci­jos jiems dar ne­pri­sky­rė ra­jo­no ta­ry­ba.

Di­rek­to­rius sa­ko, kad var­to­to­jams jau pra­dė­jo keis­ti karš­to van­dens ap­skai­tos prie­tai­sus, bet tik tuos, ku­riems nė­ra at­lik­ta met­ro­lo­gi­nė pa­tik­ra. Šie­met pla­nuo­ja­ma pa­keis­ti 400 skai­tik­lių.

 

Li­ko už įsta­ty­mo ri­bų

 

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Tei­sės ir ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riaus ve­dė­jas Ri­mas Jur­gi­lai­tis pri­mi­nė, kad 2009 me­tais Vals­ty­bi­nė kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­ja pa­tvir­ti­no nau­ją tvar­ką, ku­rio­je nu­ro­do­ma, jog ap­skai­tos prie­tai­sų prie­žiū­ros mo­kes­tį tvir­ti­na ra­jo­no ta­ry­ba.

„Mies­to ener­gi­jos“ iš gy­ven­to­jų rei­ka­lau­ja­mas mo­kes­tis ra­jo­no ta­ry­bo­je ne­pa­tvir­tin­tas.

„Jie bu­vo pa­tei­kę tvir­ti­ni­mui, ta­čiau ta­ry­bos na­riams jis pa­si­ro­dė per di­de­lis. Vė­liau su ši­lu­mos ūkio nuo­mi­nin­ku bu­vo nu­trauk­ta su­tar­tis“, – sa­ko sa­vi­val­dy­bės ju­ris­tas.

Tai­gi mo­kes­tis, ku­rį įmo­nė iki šiol kas mė­ne­sį pa­tei­kia gy­ven­to­jams, trak­tuo­ja­mas kaip įsta­ty­miš­kai ne­ga­lio­jan­tis.

Pa­sak R. Jur­gi­lai­čio, ga­lios ši įmo­nė kei­čiant, at­šau­kiant ar pa­tvir­ti­nant „skai­tik­lio mo­kes­tį“ ne­tu­ri, o pa­ra­šų rin­ki­mas dėl mo­kes­čio at­šau­ki­mo – „non­sen­sas, žmo­nių mul­ki­ni­mas“.

 

Le­dai pa­ju­dė­jo

 

Prie mo­kes­čio dy­džio nu­sta­ty­mo klau­si­mo ir jo „le­ga­li­za­vi­mo“ ra­jo­no ta­ry­bo­je ke­ti­na­ma grįž­ti, kai bus at­šauk­ta eks­tre­ma­li pa­dė­tis.

Šiuo me­tu „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ yra pa­tei­ku­si Kai­nų ko­mi­si­jai tvir­tin­ti ši­lu­mos bei karš­to van­dens ba­zi­nes kai­nas bei kai­nų de­da­mą­sias mies­to var­to­to­jams. Šven­tu­pės gy­ven­vie­tei ap­skai­čiuo­tos kai­nos bus pa­teik­tos ar­ti­miau­siu me­tu.

Ve­dė­jas sa­ko, kad, pa­tvir­ti­nus kai­nas Kai­nų ko­mi­si­jo­je ir ra­jo­no ta­ry­bo­je, eks­tre­ma­li pa­dė­tis ra­jo­ne bus at­šauk­ta. Tuo­met ta­ry­bos na­riai tvir­tins karš­to van­dens „skai­tik­lio mo­kes­čio“ dy­dį. Jo prie­žiū­ros funk­ci­ja ir tei­sė im­ti iš gy­ven­to­jų mo­kes­tį bus pri­skir­ta „Uk­mer­gės ši­lu­mai“.

R. Jur­gi­lai­tis ma­no, kad šiuos pla­nus įgy­ven­din­ti pa­vyks iki šil­dy­mo se­zo­no pa­bai­gos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)