Spausdinti šį puslapį

Spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnijos diena

Ed­mun­das DABRICKAS

Ra­jo­no vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vy­riau­sia­sis ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jas-ins­pek­to­rius

 

Moksleiviai pabuvo nekasdieniškoje aplinkoje.

 

Vi­sa­me pa­sau­ly­je spa­lio 4-oji mi­ni­ma kaip gy­vū­nų glo­bos die­na. Ji dar va­di­na­ma šven­to­jo Pran­ciš­kaus Asy­žie­čio gy­vū­nų glo­bė­jo die­na.

Šv. Pran­ciš­kus ra­gi­no my­lė­ti jau­nus ir se­nus, varg­šus ir tur­tuo­lius, li­go­tus ir svei­kus, kiek­vie­ną gy­vą bū­ty­bę. Jis mel­dė­si už gy­vū­nus, kvie­tė juos glo­bo­ti ir bū­ti gai­les­tin­giems.

Pa­grin­di­nis mi­si­jos tiks­las – glo­bo­ti, rū­pin­tis, ne­nu­si­suk­ti nuo skriau­džia­mų gy­vū­nų. Šią die­ną dau­ge­ly­je vals­ty­bių, taip pat ir mū­sų ša­ly­je, re­ko­men­duo­ja­ma ne­vers­ti sa­vo gy­vū­nų sun­kiai dirb­ti, jų ne­skers­ti, ne­me­džio­ti, su­teik­ti po­il­sio die­ną cir­ko gy­vū­nams.

 

***

 

Lie­tu­va kaip ag­ra­ri­nė vals­ty­bė nuo se­no­vės tu­ri ge­ras tra­di­ci­jas gy­vū­nų glo­bos ir ge­ro­vės sri­ty­je. Mū­sų vals­ty­bė­je gy­vū­nų glo­bos drau­gi­ja įkur­ta 1873 m. Jos veik­la at­nau­jin­ta 1991 m.

Gy­vū­nus mū­sų vals­ty­bė­je gi­na ke­li pa­grin­di­niai įsta­ty­mai. Gy­vū­nų glo­bos, lai­ky­mo bei nau­do­ji­mo įsta­ty­mas nu­sta­to fi­zi­nių ir ju­ri­di­nių as­me­nų el­ge­sio su na­mi­niais, ūki­nės pa­skir­ties, de­ko­ra­ty­vi­niais, lai­ko­mais ne­lais­vė­je lau­ki­niais gy­vū­nais ben­druo­sius prin­ci­pus, kad gy­vū­nai bū­tų ap­sau­go­ti nuo kan­čių, žiau­raus el­ge­sio.

Lau­ki­nės gy­vū­ni­jos įsta­ty­mas re­gu­liuo­ja lau­ki­nių gy­vū­nų ap­sau­gos ir nau­do­ji­mo san­ty­kius, kad bū­tų iš­sau­go­tos na­tū­ra­lios lau­ki­nių gy­vū­nų ben­dri­jos ir jų rū­šių įvai­ro­vė, iš­sau­go­ta jų gy­ve­na­mo­ji ap­lin­ka, už­tik­rin­tas ra­cio­na­lus lau­ki­nių gy­vū­nų nau­do­ji­mas.

 

10-05-4_straipsnio_2_nuotr

Pa­sau­li­nę gy­vū­nų glo­bos die­ną įdo­mia iš­vy­ka pa­mi­nė­jo „Ši­lo“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los mo­ki­niai, va­do­vau­ja­mi mo­ky­to­jos Lai­mu­tės Na­zi­mo­vie­nės.


***

 

Ta­čiau ko­kie įsta­ty­mai ar tai­syk­lės be­gin­tų gy­vū­nus, vi­sa­da at­si­ran­da ne­pai­san­čių­jų gy­vū­nų ge­ro­vės rei­ka­la­vi­mų.

Di­de­lė pro­ble­ma – ne­ma­žas skai­čius be­glo­bių šu­nų ir ka­čių.

Daug me­tų mū­sų ra­jo­ne vei­ku­sio be­glo­bių gy­vū­nų su­rin­ki­mo punk­to veik­la dėl ne­tin­ka­mų są­ly­gų bu­vo nu­trauk­ta. Nuo šių me­tų ge­gu­žės pra­džios ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės dė­ka Pi­vo­ni­jos se­niū­ni­jo­je II Pa­ri­jos kai­me įsteig­ta gy­vū­nų prie­glau­da.

Pa­tal­pos įreng­tos pui­kiai ir ati­tin­ka vi­sus rei­ka­la­vi­mus. Šiuo me­tu čia prie­globs­tį ga­li ras­ti apie 20 šu­ne­lių bei tiek pat ka­čių. Per tris veik­los mė­ne­sius su­ras­ta 10 nau­jų šei­mi­nin­kų šu­nims ir 6 – ka­tėms.

 

***

 

Ra­jo­no mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos gy­vū­nų svei­ka­tin­gu­mo ir ge­ro­vės spe­cia­lis­tai nuo­lat ben­dra­dar­biau­ja su mo­kyk­lo­mis, pa­de­da or­ga­ni­zuo­ti įvai­rius ren­gi­nius, ku­rie su­tei­kia mo­ki­niams ži­nių apie gy­vū­nų glo­bos ak­tu­a­li­jas.

Džiu­gu, kad at­si­ran­da ak­ty­vių mo­kyk­lų, ne­už­mirš­tan­čių šios die­nos. „Ši­lo“ pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je kas­met or­ga­ni­zuo­ja­mi ren­gi­niai Pa­sau­li­nės gy­vū­ni­jos die­nos pro­ga. Jų ini­cia­to­rė – mo­ky­to­ja bio­lo­gė Lai­mu­tė Na­zi­mo­vie­nė.

Šiais me­tais „Ši­lo“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los moks­lei­viams tar­pi­nin­kau­jant vals­ty­bi­nei mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bai or­ga­ni­zuo­ta iš­vy­ka į Že­mait­kie­mio se­niū­ni­jo­je Berz­gai­nių kai­me esan­tį da­nie­lių – el­nių vol­je­rą, pri­klau­san­tį Ri­čar­dui Kvek­šui.

El­ni­nių šei­mos gy­vū­nų veis­ly­no sa­vi­nin­kas pa­aiš­ki­no vai­kams apie da­nie­lių – el­nių lai­ky­mą vol­je­ruo­se, de­monst­ra­vo ra­gų ko­lek­ci­ją, aiš­kin­da­mas, kaip pa­gal ra­gus nu­sta­ty­ti jų am­žių.

Vai­kai gro­žė­jo­si gy­vū­nų grakš­tu­mu bei gra­žiai tvar­ko­ma so­dy­bos ap­lin­ka, ap­lan­kė Berz­gai­nių pi­lia­kal­nį, Ra­diš­kio kai­me esan­tį Vi­dar Bjer­ka­land pri­klau­san­tį žir­gy­ną. Vai­kai do­mė­jo­si žir­gų lai­ky­mo bei tre­ni­ra­vi­mo ypa­tu­mais, su ku­riais su­pa­žin­di­no žir­gy­no dar­buo­to­jos Eg­lu­tė bei Gra­ži­na. Kai ku­rie moks­lei­viai pa­no­ro lan­ky­ti jo­di­nė­ji­mo pa­mo­kas, ku­rios nu­ma­to­mos or­ga­ni­zuo­ti nuo ki­tų me­tų pra­džios.

Zu­jų paukš­ty­ne mo­ki­niai su­si­pa­ži­no su de­dek­lių viš­tų lai­ky­mo są­ly­go­mis.

Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba kvie­čia vi­sus ge­ros va­lios žmo­nes ne tik mi­nė­ti Pa­sau­li­nę gy­vū­nų glo­bos die­ną, bet nuo­lat rū­pin­tis, my­lė­ti vi­są mus su­pan­čią gy­vū­ni­ją.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)