Spausdinti šį puslapį

Informuoja kiaulių augintojus

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba pra­ne­ša, kad nuo rug­pjū­čio 28 d. įsi­ga­lio­jo rei­ka­la­vi­mas, kad mū­sų ša­lies te­ri­to­ri­jo­je per­ke­liant kiau­les iš vie­nos lai­ky­mo vie­tos į ki­tą to­li­mes­niam au­gi­ni­mui, ne anks­čiau kaip per 24 val...

 

Vilmos Nemunaitienės nuotr.


 

...iki per­kė­li­mo jas tu­ri ap­žiū­rė­ti vals­ty­bi­nis ar­ba įga­lio­ta­sis ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jas. Per­ke­liant kiau­les pri­va­lo­mas Ve­te­ri­na­ri­jos pa­žy­mė­ji­mas.

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­kas-vals­ty­bi­nis ve­te­ri­na­ri­jos ins­pek­to­rius Ri­čar­das Gleiz­nys in­for­ma­vo, kad Lie­tu­vo­je plin­tant af­ri­ki­niam kiau­lių ma­rui, nu­spręs­ta, jog vi­si kiau­lių lai­ky­to­jai, ūki­nin­kai iki šių me­tų rug­sė­jo 15 d. pri­va­lo įre­gist­ruo­ti kiau­les ir jų lai­ky­mo vie­tas bei ban­das Ūki­nių gy­vu­lių re­gist­ro cen­tri­nė­je duo­me­nų ba­zė­je.

De­kla­ruo­ti kiau­les pri­va­lo kiek­vie­nas jų sa­vi­nin­kas. Tą ga­li­ma pa­da­ry­ti at­vy­kus į Uk­mer­gės VMVT So­dų g. 15, pas pri­va­čius ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jus ar­ba se­niū­ni­jo­se.

Kiau­lių re­gist­ra­ci­ja ne­mo­ka­ma. Ūki­nin­kai, ku­rie ga­li pri­si­jung­ti prie Ūki­nių gy­vu­lių re­gist­ro cen­tri­nės duo­me­nų ba­zės, de­kla­ra­vi­mo pro­ce­dū­rą ga­li at­lik­ti pa­tys in­ter­ne­tu.

Pa­sak R. Gleiz­nio, at­ei­ty­je in­for­ma­ci­ją apie lai­ko­mų kiau­lių skai­čių ir vie­tą rei­kės pa­teik­ti kiek­vie­no ket­vir­čio pir­mą­jį mė­ne­sį.

Sie­kiant ap­sau­go­ti kiau­les nuo af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro li­gos, bū­ti­na lai­ky­tis griež­tų rei­ka­la­vi­mų.

Ūki­nin­kai tu­rė­tų kas­dien tik­rin­ti, ar ne­at­si­ra­do ne­įpras­tų kiau­lių po­žy­mių bei el­ge­sio, ste­bė­ti nau­jai įsi­gy­tų kiau­lių svei­ka­tos būk­lę.

La­bai svar­bu ap­tver­ti tvar­tus, ne­lai­ky­ti kiau­lių lau­ke, kad bū­tų už­kirs­tas ke­lias kon­tak­tams su lau­ki­niais gy­vū­nais.

Dra­bu­žiai, tvar­to in­ven­to­rius, įran­ga ir trans­por­to prie­mo­nės tu­ri bū­ti va­lo­mos ir dez­in­fe­kuo­ja­mos.

Kiau­lių lai­ky­mo vie­to­se ne­tu­rė­tų lan­ky­tis pa­ša­li­niai as­me­nys. Tu­ri bū­ti įreng­ti dez­in­fek­ci­jos bar­je­rai.

Griež­tai drau­džia­ma gy­vu­lius šer­ti vir­tu­vės at­lie­ko­mis. Tai – vie­nas iš pa­grin­di­nių šal­ti­nių, per ku­rį už­kra­tas plin­ta.

Ki­lus įta­ri­mams dėl gy­vu­lių svei­ka­tos būk­lės su­tri­ki­mų, kiau­lių lai­ky­to­jai tu­ri kreip­tis į pri­va­čius ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jus ar­ba į Uk­mer­gės vals­ty­bi­nę mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bą.

Dau­giau in­for­ma­ci­jos tel. (8 340) 63513, (8 340) 63528.

UŽ inf.

******

Mo­ky­mai Af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pli­ti­mui stab­dy­ti

Rug­sė­jo 10 d. 9 val. 30 min. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos po­sė­džių sa­lė­je or­ga­ni­zuo­ja­mi mo­ky­mai kiau­lių lai­ky­to­jams, me­džio­to­jams, pri­va­tiems ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jams, sa­vi­val­dy­bės ir se­niū­ni­jų bei ap­lin­ko­sau­gos dar­buo­to­jams.

Mo­ky­mų da­ly­viai bus su­pa­žin­di­na­mi su:

- ES ir LR tei­sės ak­tais, reg­la­men­tuo­jan­čiais af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pre­ven­ci­ją ir kon­tro­lę,

- bio­lo­gi­nio sau­gu­mo prie­mo­nių rei­ka­la­vi­mais kiau­lių lai­ky­mo vie­to­se,

- af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro diag­nos­ti­ka ir la­bo­ra­to­ri­niais ty­ri­mais,

- ūki­nių gy­vū­nų žen­kli­ni­mo, re­gist­ra­vi­mo tvar­ka ir ki­tais ak­tu­a­liais klau­si­mais,

- kiau­lių lai­ky­mo ir ūki­nių gy­vū­nų ge­ro­vės rei­ka­la­vi­mais.

Dau­giau in­for­ma­ci­jos tel.: (8 340) 63528, (8 340) 63513.

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)