Spausdinti šį puslapį

Siek­ti ži­no­mu­mo pa­dės Ge­di­mi­nai­čiai

Is­to­ri­kai tei­gia, kad Uk­mer­gė yra la­bai glau­džiai su­si­sie­ju­si su Lie­tu­vos ku­ni­gaikš­čių Ge­di­mi­nai­čių di­nas­ti­ja. Da­bar at­si­ra­do ga­li­my­bė šiuos is­to­ri­nius fak­tus įkin­ky­ti į mū­sų kraš­to gar­si­ni­mo ve­ži­mą – Uk­mer­gė sie­kia įsi­lie­ti į tarp­tau­ti­nį pro­jek­tą „Ge­di­mi­nai­čių ke­lias“.

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ant Uk­mer­gės pi­lia­kal­nio 13 a. sto­vė­jo Ge­di­mi­nai­čio Jo­gai­los pi­lis.


Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­ja Lo­li­ta Ge­ruls­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad pro­jek­te „Ge­di­mi­nai­čių ke­lias“ da­ly­vau­ja ke­tu­rios vals­ty­bės, ku­rių že­mes ka­dais lie­tė ku­ni­gaikš­čių ko­jos. Tai Uk­rai­na, Bal­ta­ru­si­ja, Len­ki­ja ir Lie­tu­va.

Pro­jek­te jau da­ly­vau­ja 14 mies­tų: Uk­rai­nos Luc­kas, Po­do­lės Ka­me­ne­cas, Dub­nas, Ost­ro­gas, Izias­la­vas, Sta­ro­kons­tan­ti­no­vas, Cho­ty­nas, Vo­ly­nės re­gio­nas, Bal­ta­ru­si­jos Bres­tas, Ly­da, Nau­gar­du­kas, Len­ki­jos Liub­li­nas, Lie­tu­vos Kau­nas ir Tra­kai.

Šių me­tų pra­džio­je da­ly­vau­ti pro­jek­te bu­vo pa­kvies­ta ir Uk­mer­gė. Kvie­ti­mą at­siun­tė Uk­rai­nos vie­tos val­džių aso­cia­ci­ja ,,Ge­di­mi­nai­čių ke­lias“.

Pro­jek­to tiks­las – su­kur­ti tarp­tau­ti­nį tu­riz­mo marš­ru­tą, ku­ris driek­tų­si per Bal­ta­ru­si­jos, Lie­tu­vos, Len­ki­jos ir Uk­rai­nos ša­lių te­ri­to­ri­jas ir ap­jung­tų is­to­ri­nes vie­tas, su­si­ju­sias su Ge­di­mi­nai­čių di­nas­ti­jos pa­vel­du.

Sie­kia­ma su­kur­ti vie­no­dą marš­ru­to ob­jek­tų žen­kli­ni­mą, in­ter­ne­to sve­tai­nę su marš­ru­to in­for­ma­ci­ja, pa­reng­ti in­for­ma­ci­nius lei­di­nius, pri­sta­ty­ti marš­ru­tą tarp­tau­ti­nė­se pa­ro­do­se.

Ki­tas la­bai svar­bus pro­jek­to tiks­las – tap­ti Eu­ro­pos Ta­ry­bos pri­pa­žin­tu tarp­tau­ti­niu tu­ris­ti­niu marš­ru­tu bei pri­trauk­ti ES struk­tū­ri­nių fon­dų pa­ra­mą.

Sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­jos pa­va­duo­to­jas Ju­lius Za­rec­kas pri­mi­nė, kaip mū­sų kraš­tas su­si­jęs su Ge­di­mi­nai­čių di­nas­ti­ja. 1435 m. įvy­ko Pa­bais­ko (Šven­to­sios) mū­šis, ku­ria­me dėl ku­ni­gaikš­čio sos­to su­si­ko­vė du Ge­di­mi­nai­čiai – Švit­ri­gai­la ir Žy­gi­man­tas Kęs­tu­tai­tis. Šis Lie­tu­vos is­to­ri­jai svar­bus mū­šis dar va­di­na­mas ant­ruo­ju Žal­gi­riu.

Ki­ta is­to­ri­nė vie­ta – Uk­mer­gės pi­lia­kal­nis. 13 a. ant jo sto­vė­jo Ge­di­mi­nai­čio Jo­gai­los pi­lis. At­lai­kiu­si dau­gy­bę kry­žiuo­čių ant­puo­lių, 1391 m. Ge­di­mi­nai­čių Vy­tau­to ir Jo­gai­los ko­vų me­tu ji bu­vo su­de­gin­ta.

Da­ly­va­vi­mas pro­jek­te tvir­ti­na­mas pa­si­ra­šius ben­dra­dar­bia­vi­mo me­mo­ran­du­mą. Jei bus su­de­rin­ti vi­si rei­kia­mi do­ku­men­tai, ar­ti­miau­siu me­tu to­kią su­tar­tį su pro­jek­to ko­or­di­na­to­riais pa­si­ra­šys mū­sų ra­jo­no me­ras Vy­das Pa­knys.

Pri­me­na­ma, kad jo­kie da­ly­vių fi­nan­si­niai įsi­pa­rei­go­ji­mai šia­me me­mo­ran­du­me ne­nu­ma­ty­ti.

Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Vio­le­ta Šir­me­nė pa­ste­bi, kad vien tai, jog da­ly­vau­jant ben­druo­se pro­jek­tuo­se ne­rei­kia rū­pin­tis vie­ši­ni­mu, yra la­bai svar­bu. Kai marš­ru­tas ser­ti­fi­kuo­ja­mas, jis pa­puo­la į įvai­rius lei­di­nius, tam­pi ma­to­mas ir in­ter­ne­ti­nė­je erd­vė­je.

Uk­mer­gės kraš­tas yra įtrauk­tas į ne vie­ną na­cio­na­li­nį marš­ru­tą. Pa­vyz­džiui, Vep­riai – į Pi­lig­ri­mų ke­lią, Šven­to­ji – į na­cio­na­li­nę van­dens tra­są. Puo­se­lė­ja­ma min­tis ini­ci­juo­ti marš­ru­tą žy­dų is­to­ri­jos ta­kais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)