Spausdinti šį puslapį

Pabaiske šurmuliavo derliaus šventė

Gedimino Nemunaičio nuotr. Šauniausiu išrinktas Šešuolių seniūnijos kiemelis. Gedimino Nemunaičio nuotr. Šauniausiu išrinktas Šešuolių seniūnijos kiemelis.

Šeštadienį Pabaiske šurmuliavo kasmet vis kitoje rajono seniūnijoje vykstanti derliaus šventė. Jos metu surengta daug atrakcijų, o šauniausiu išrinktas Šešuolių seniūnijos kiemelis.

Šventės metu savo kiemelius išmoningai pristatė visų rajono seniūnijų kolektyvai. Visi gamino ir susirinkusiuosius vaišino įvairiais patiekalais, vaidino ir pokštavo. Seniūnijų išmonę vertino kiemelius lankę komisijos nariai.

Jie nusprendė šauniausiu seniūnijos kiemeliu paskelbti Šešuolius.

Šešuoliškiai daug triūso įdėjo rengdamiesi mugei.

Gausias savo dekoracijas pasakojo atgabenę iš vakaro, o iš siūlomų patiekalų, sako, kiemelio lankytojams labiausiai patikusios rūkytos kiaulių kojos.

Visos seniūnijos į šventę atvežė po gaidį. Vyko šių paukščių grožio konkursas. Nugalėtoju paskelbtas Pivonijos seniūnijos atstovas.

Dar vieno – gardžiausios giros – konkurso nugalėtoją rinko šventės dalyviai. Jie ragavo kiekvienos seniūnijos girą, o labiausiai patikusiai skyrė po ąžuolo gilę. Daugiausiai gilių rasta Pivonijos seniūnijos kraitelėje.

Vyko tradicinis sunkiausių daržovių konkursas. Svertos morkos, svogūnai, pastarnokai, juodieji ridikai, kopūstai.

 Paaiškėjo, kad sunkiausia morka, svėrusi 1,220 kg, užaugo Vidiškių seniūnijoje, 825 g svėręs svogūnas – Siesikų, 850 g pastarnokas – Vidiškių, 4 kg juodasis ridikas – Taujėnų seniūnijoje. Net 12 kilogramų svėręs kopūstas atgabentas iš Pivonijos seniūnijos.

Mugėje taip pat surengtos žirgų lenktynės, istoriniais šokiais susirinkusiuosius žavėjo Veliuonos kultūros centro senovinių šokių studija „Saltare Festum“ ir Marijampolės kolegijos istorinių šokių grupė „Revence“, koncertavo grupė „Žalvarinis“.

Veikė amatininkų mugė, balandžių turgus, senovinių ginklų paroda, įvairias veiklas pristatė tautodailininkai, menininkai, jaunimas.

Norintieji dalyvavo senovinėse sportinėse rungtyse, bandė šaudyti iš lankų, mažieji linksminosi, pramogavo ir dalyvavo edukacijose.

Bene didžiausio žiūrovų susidomėjimo sulaukė Pabaiske viduramžiais vykusio mūšio inscenizacijos. Susirinkusiesiems viduramžių kovas šiemet demonstravo senovės baltų kovų brolijos „Vilkatlakai“ vyrai.

Tiesa, kovotojų buvo labai mažai – vos kelios poros, užtat visiems buvo puiki proga daug naujo sužinoti apie viduramžių karių šarvus ir ginklus.

Derliaus šventė „Aniuolų sargų mugė“ anksčiau vykdavo Ukmergės mieste ir pritraukdavo minias miestelėnų, mugės prekiautojų ir pirkėjų.

Vėliau nutarta tokias šventes kiekvieną rudenį rengti vis kitoje Ukmergės rajono seniūnijoje.

Čia žiūrovų susirenka kur kas mažiau, tačiau manoma, kad taip populiarinami kaimai ir grąžinti derliaus šventės į miestą nesiruošiama. Paskelbta, kad kitąmet ji vyks Vidiškiuose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Paveikslėlių galerija