Spausdinti šį puslapį

Mokyklos išgyvena sudėtingą laikmetį

Vyriausybė nuo šių metų pradžios padidino mokinio krepšelį 38 litais – iki 3 348 litų. Tačiau šis padidėjimas rajono pedagogų nenudžiugino – jis nėra toks, kad išspręstų savivaldybės švietimo sistemoje susidariusias problemas.

Gedimino Nemunaičio nuotr. Mokinių mokyklose mažėja.


Bendrame rajono mokinio krepšelio „katile“ lėšų trūkumas sudaro apie 1 milijoną litų.

Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė sako, kad padidintas mokinio krepšelis negelbėja esamos situacijos. Toks lėšų didėjimas – per lėtas, nes mokinių mažėja sparčiau nei didėja krepšelis.

Neatitinka poreikių

Vyriausybės nutarimu visos savivaldybės iki vasario 1 dienos turi patikslinti 2012–2015 metų bendrojo lavinimo mokyklų tinklo pertvarkos planą.

Dėliojant paskutinius šio plano štrichus, daugiausiai galvos skausmo rajono vadovams ir specialistams sukelia žirklės tarp Vyriausybės skiriamų mokinio krepšelio lėšų ir realaus jų poreikio.

Trūkstant mokinio krepšelio lėšų, išsigelbėjimo ieškoma optimizuojant mokyklų tinklą.

Mokyklų tinklas traukiasi

„Ukmergės žiniose“ jau rašėme apie tai, kad nuo kitų mokslo metų siūloma uždaryti Deltuvos pagrindinės mokyklos Jakutiškių pradinio ugdymo skyrių.

Šis skyrius – vienas nuostolingiausių savivaldybėje. Kitais mokslo metais čia liktų tik 9 mokiniai.

D. Steponavičienė sako, kad Deltuvos pagrindinė mokykla jau pritrūko 23 tūkst. litų šios mokyklos išlaikymui.

Uždarius Jakutiškių pradinio ugdymo skyrių, čia ketinę mokytis vaikai būtų pavėžėjami iki Deltuvos. Mokinio krepšelio lėšų trūkumo Deltuvos pagrindinė mokykla nepatirtų.

Be to, nesunkiai išsisprendžia ir Jakutiškiuose dirbančių pedagogų užimtumo klausimas – atsirastų galimybė Deltuvos pagrindinėje mokykloje esančias jungtines pradines klases išskaidyti į nejungtinius komplektus. Tokiu atveju prireiktų ir daugiau pedagogų.

Siūlo keisti statusą

D. Steponavičienė sako, kad pagal Vyriausybės priimtus sprendimus dar viena rajono švietimo sistemos rakštimi tampa Pašilės pagrindinėje mokykloje susidariusi problema.

Pagal naująją tvarką ji nebetenka priemiesčio mokyklos statuso. Dėl to gerokai sumažėja jai skiriamas mokinio krepšelis.

Dėl pakeitimų Pašilės pagrindinėje mokykloje susidarė didžiausias rajone – 270 tūkst. litų – mokinio krepšelio lėšų trūkumas. Siūloma kitais mokslo metais joje nebekomplektuoti devintos klasės, o 2015-aisiais suteikti jai progimnazijos statusą. Tai padėtų sutaupyti apie 70 tūkst. mokinio krepšelio litų.

Bendruomenės padėtį supranta

Dėl Jakutiškių pradinio ugdymo skyriaus uždarymo ne kartą diskutuota su vaikų tėveliais. Savivaldybės specialistai jiems paaiškino susidariusią situaciją, patikino, kad ugdymo kokybė nepablogės. Atvirkščiai, mokymasis ne jungtinėse klasėse yra kokybiškesnis.

Tėveliai raminti, kad vaikams savivaldybė organizuos pavėžėjimą į Deltuvos pagrindinę mokyklą.

Anot vedėjos, nors dviejų vaikų iš devynių lankančių šį skyrių šeimos pageidavo, kad mokykla nebūtų uždaryta, kategoriškų prieštaravimų vis tik nesulaukta. Kaimo mokyklų bendruomenės, tėvai supranta, kad mokykloje trūkstant lėšų ugdymas nukenčia.

„Jokių pykčių ar aštrių diskusijų nebuvo. Kai tokios diskusijos vykdavo prieš penkerius metus ar anksčiau, jos būdavo kur kas audringesnės“, – pasakojo vedėja.

Su mokyklų bendruomenėmis suderintas mokyklų tinklo pertvarkos planas artimiausiu metu bus teikiamas svarstyti rajono tarybai.

Koeficientų pataria nemažinti

„Ukmergės žinių“ redakciją pasiekė signalai, kad mūsų rajono mokytojams siūloma pasirašyti raštus dėl darbo užmokesčio koeficiento sumažinimo.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėja tikino, kad dėl kaimo mokyklėlių brangaus išlaikymo visiems pedagogams nepakanka mokinio krepšelio lėšų.

Tačiau mokinio krepšelis dalomas į dvi dalis – 93 proc. tenka konkrečiai įstaigai, o 7 proc. keliauja į savivaldybės piniginę. Iš jos lėšos perskirstomos trūkumams padengti.

„Šiuo metu derinam, kiek reikėtų pridėti kiekvienai įstaigai iš savivaldybės perskirstomos mokinio krepšelio dalies, kad nereikėtų mažinti koeficientų“, – sako vedėja.

Nurodymai mažinti koeficientus – ne iš Švietimo ir sporto skyriaus. Tai – pačių mokyklų vadovų iniciatyva. Bet D. Steponavičienė mano, kad tai – ne pats geriausias sprendimas.

„Mokykloms patarėme neskubėti mažinti koeficientų iki bus patvirtintas rajono biudžetas. Nes tai pats paprasčiausias, bet toli gražu ne pats geriausias sprendimas. Todėl, jeigu kurios nors mokyklos direktorius mokytojus įspėjo, tai be jokio pavedimo ir pagrindo“, – aiškino ji.

Pasikeitimų bus daugiau

Svarstomos ir kitų mokyklų perspektyvos. Siūloma Taujėnų vidurinėje mokykloje iki 2014 m. rugsėjo 1 d. pakeisti mokyklos tipą iš vidurinės į gimnaziją, Želvos vidurinę mokyklą – iki 2015 m. rugsėjo 1 d.

Veprių vidurinėje mokykloje iki 2015 m. rugsėjo 1 d. pakeisti mokyklos tipą iš vidurinės į pagrindinę.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)